Bez obzira na stečenu zalihu ili „prosuto mleko“ u dosadašnjem delu šampionata večerašnji meč protiv Crne Gore za košarkaše Srbije biće od posebnog značaja (21.00, RTS). Duel sa „đetićima“ u poslednjem kolu prve faze Evropskog prvenstva, predstavljaće za Nenada Krstića i saigrače idealnu priliku da se revanširaju komšijama za dva poraza u kvalifikacijama upravo za šampionat u Sloveniji.


Crna Gora ne igra ni približno kao u pomenutim kvalifikacijama koje su završili perfektnim saldom. Selektor Luka Pavićević nije uspeo da sa igračima napravi timsku hemiju, što se moglo primetiti na osnovu izbacivanja Vladimira Dašića iz tima posle meča sa Letonijom ili prema izjavama Nikole Vučevića, koji je očigledno nezadovoljan ulogom i minutažom u selekciji.

„Đetići“ se u napadu previše oslanjaju na kvalitet Tajrisa Rajsa, američkog plejmejkera, koji će od naredne sezone biti organizator igre u izraelskom Makabiju. Reč je o vrlo kvalitetnom igraču, odlične individualne tehnike, ali nešto slabijeg šuta i organizacijskih sposobnosti. Crna Gora ima krajnje prosečne igrače u spoljnoj liniji. Braća Šehović, Aleksa Popović, Ivanović, nemaju individualan kvalitet neophodan za ovako značajno takmičenje. Suad Šehović ima dobar osećaj za skok, naročito ofanzivni, poseduje solidan šut iz kornera, kao i njegov brat Sead, ali obojica gotovo da nemaju prodor, baš kao i Aleksa Popović.

Ideja Luke Pavićevića bila je da najveći kvalitet crpi pod košem, međutim, njegove čudne rotacije u kojima Sekulić ima znatno više prostora u odnosu na Vučevića, verovatno imaju obrazloženje u Blagotinom velikom iskustvu i boljem osećaju kada je reč o „pik“ igri. Dubljević je najstandardniji. Fizički je veoma jak, ima solidan šut sa distance, ali je nedovoljno iskusan, tako da u mahovima pravi veći broj ličnih grešaka. Igra licem ka košu, kao i u situacijama kada leđima sa leve strane napada obruč, nisu mu jača strana. Izbacivanjem Dašića iz ekipe, Bjelica je ostao jedina klasična četvorka. On i Dubljević su zaduženi za širenje igre, kada je u pitanju centarska linija, dok je pozicija Vučevića zaista nejasna. Nikola dobija premalo lopti na niskom postu, utisak je kao da mu saigrači ne veruju previše, a pritom se retko odlučuje na šut sa distance, iako ima mekanu ruku. Bez obzira na trenutnu situaciju, nikako ne bi valjalo da se večeras razigra, jer bi u tom slučaju Crna Gora bila u znatno povoljnijoj poziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari