Ako obojica „ispoštuju“ prognoze, Novak Đoković i Rafael Nadal ukrstiće rekete, voljom žreba, već u četvrtfinalu Rolan Garosa, ali dvojicu izrazitih favorita za osvajanje drugog grend slema u sezoni do tada čeka dosta ozbiljnog posla, pa ni srpski ni španski teniser ne žele da toliko vremena unapred opterećuju psihu mozganjem o njihovom novom večitom derbiju.

Đoković tvrdi da je u Pariz stigao fizički i mentalno potpuno spreman za borbu na jedinom velikom neosvojenom turniru u karijeri, o čemu svedoči i dominacija najboljeg tenisera sveta u ovoj kalendarskoj godini, a prvi test za pobednika Otvorenog prvenstva Australije, turnira u Majamiju, Indijan Velsu, Monte Karlu i Rimu biće duel sa Jarkom Nieminenom. Dvadesetosmogodišnji Srbin i šest leta stariji Finac pet puta su se do sada sastajali, a 86. teniser na ATP listi izvlačio je četiri puta deblji kraj u duelima sa vodećim u svetskom teniskom poretku.

Vlasnik 53 titule, na svim mogućim podlogama, po dobrom pamti mečeve 2006, 2007, 2010. i 2013. godine. Finca je „upoznao“ u startnom kolu turnira Masters serije u Sinsinatiju, dobivši taj susret s 2:0 (7:6, 6:4). Nieminen je Noleta namučio i u osmini finala turnira istog ranga u Hamburgu, oduzevši mu čak i jedan set u zajedničkoj osmini finala – 2:1 (7:5, 4:6, 6:4). „Čupavo“ je bilo i u istoj fazi turnira u Bazelu, kada je levoruki Finac kapitulirao tek u taj-brejku drugog seta – 2:0 (6:4, 7:6). Poslednja pobeda Beograđanina s rezidencijom u Francuskoj bila je zato rezultatski najlakša i najubedljivija, jer je Nole slavio sa 2:0 (6.3, 6:4) u meču četvrtfinala ATP 1000 turnira u Monte Karlu.

Neznatno niži i lakši Đokovićev protivnik, inače osvajač samo dve titule u karijeri, jedino se radovao 2009. godine u Sidneju. Nieminen je u dva seta, uz „obavezni“ taj-brejk (6:4, 7:6), izbacio našeg tenisera u polufinalu turnira, što je dovoljan razlog za maksimalan oprez i ozbiljnost Đokovića na početku RG.

– Ponovo se suočavam sa tim već čuvenim pitanjem hoću li konačno uspeti da osvojim Rolan Garos. To me stalno pitaju, a pitam i ja sam sebe. Ali, ne muči me ta tema, niti me umara. Rekao bih da me motiviše, daje mi inspiraciju. Trudiću se da budem koncentrisan u svakom trenutku na terenu, i da idem korak po korak – zna šta mu je činiti Đoković.

Osim njega, drugog dana Otvorenog prvenstva Francuske od srpskih takmičara trebalo bi još da nastupe Jelena Janković (čeka još nepoznatu kvalifikantkinju), Aleksandra Krunić, kojoj je rivalka Ruskinja Julija Putinseva, Viktor Troicki, koji startuje protiv Nemca Jana-Lenarda Štrufa, te Filip Krajinović u meču sa Belgijancem Davidom Gofanom. Na takmičenju učestvuje i Nenad Zimonjić u konkurenciji dublova.

 

Novak Đoković                                                          Jarko Nieminem

                        22.05.1987.                             datum rođenja                             23.07.1981.

                        Beograd                                    mesto rođenja                             Masku

                        Srbija                                               država                                  Finska

                             1                                      pozicija na ATP list                              i 86

                             4                                        međusobni skor                                 1

                            53                                             broj titula                                     2

                      78,397,032                                 zarada u dolarima                        7,548,621

 

Preokret Jovanovski

Prvog dana takmičenja na teren su sinoć izašla tri od sedam predstavnika Srbije u muškoj i ženskoj singl konkurenciji. Bojana Jovanovski je „povukla nogu“ protiv Lesije Curenko (Ukrajina) koju je savladala sa 2:1 u setovima (1:6, 6:1, 6:0), posle čega je Dušan Lajović imao posla s Maksimom Lopezom (Argentina), dok je Ana Ivanović trebalo da zatvori program duelom sa Jaroslavom Švedovom (Kazahstan).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari