Đorđe Ivanov: Predsednik protivnik 1Foto: EPA/ GEORGI LICOVSKI

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov izjavio je da neće podržati niti staviti svoj potpis na novi dogovor o imenu Republika Severna Makedonija, uz obrazloženje da je štetan po zemlju i neustavan.

Ivanov je poručio da je njegov stav konačan i da se neće promeniti pod bilo kakvim pritiscima jer je, kako tvrdi, ceo proces dogovaranja sproveden „neozbiljno, neodgovorno i netransparentno“.

Obraćajući se građanima Makedonije, on je rekao da ga ništa neće pokolebati u odluci da ne potpiše tekst dogovora koji su postigli makedonski i grčki premijer – Zoran Zaev i Aleksis Cipras. Kako je ocenio, sporazumom Zaeva i Ciprasa nije garantovan makedonski identitet, već se poništava 27 godina nezavisnosti. „Sve što je sveto u Makedoniji je pogaženo“, rekao je Ivanov, poručivši da Evropska unija i NATO ne smeju „davati alibi za loš dogovor“. Ivanov je prethodno, posle svega dva minuta, napustio sastanak sa Zaevom i šefom diplomatije Nikolom Dimitrovom, koji su pokušali da ga obaveste o ishodu pregovora sa Grčkom o imenu Makedonije. Naglasio je da će se kao predsednik Makedonije zalagati za pronalaženje rešenja, poručivši makedonskom narodu da se ne plaši.

Vlada u Skoplju saopštila je da građani, a ne predsednik, odlučuju o budućnosti Makedonije, kao i da žali zbog činjenice što Ivanov nije uspeo da „prevaziđe svoje slabosti i uvidi perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma“, s obzirom da bi Grčka povukla protivljenje prijemu Makedonije u NATO i EU. Ivanov je prethodnih meseci imao seriju oštrih sukoba sa Zaevom i koalicijom koja je okupljena oko njega. Makedonski predsednik bio je žestok protivnik većine inicijativa Vlade u Skoplju, uključujući imenovanje Taljata DŽaferija za šefa Sobranja i Zakon o upotrebi albanskog jezika.

Ivanov je na mestu predsednika od 2009, a drugi petogodišnji mandat dobio je 2014. Od početka je kao svoj prioritet odredio rešavanje spora o imenu s Grčkom kako bi se pokrenula integracija Makedonije u NATO i EU, ali sada je protivnik ponuđenog rešenja. Rođen je u Valdanovu 1960. Završio je prava, a u mladosti je sedam godina bio novinar Makedonske radio-televizije. Do izbora za predsednika bio je profesor na skopskom Pravnom fakultetu „Justinijan I“. Ivanova smatraju vodećim makedonskim stručnjakom za civilno društvo. Svojevremeno je bio predsednik UO Fonda za otvoreno društvo DŽordža Sorosa, kojeg VMRO-DPMNE, stranka koja je Ivanova kandidovala za predsednika, krivi za političku krizu u Makedoniji. Oženjen je i ima jedno dete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari