Digitalna javna biblioteka Amerike objavila je na svom sajtu vest o postavljanju bbns.rs platforme i na taj način, pored Ambasade SAD u Beogradu, javno podržala napore Kulturnog centra Novog Sada na polju očuvanja i promovisanja kulturne baštine Novog Sada kroz njenu digitalizaciju.


„Na veliko zadovoljstvo DPLA zaposlenih, Kulturni centar Novog Sada iz Novog Sada u Srbiji nedavno je lansirao sjajan novi sajt koristeći se tehnologijom otvorenog koda Američke digitalne javne biblioteke (dp.la)“, bile su prve reči hvale upućene od strane osoblja koje radi na ovoj najprestižnijoj digitalnoj biblioteci na svetu.

Pored pretrage po mestu, vremenu i predmetu, napredni alati dp.la platforme omogućili su da bbns.rs može da objedini digitalne sadržaje više od 200 ustanova iz Novog Sada i okoline. Javno-komunalno preduzeće „Informatika“ najavilo je i završnu fazu projekta opremanja moderne digitalne laboratorije za digitalizaciju novih materijala koja će doprineti da krajnji korisnici lako pristupe brojnom kulturno-istorijskom materijalu.

U tekstu objavljenom na ovom sajtu, dp.la poziva i ostale zainteresovane da, poput Kulturnog centra Novog Sada, iskoriste dp.la alate otvorenog koda dostupne za javnost na njihovom sajtu https://github.com/dpla.

Kulturni centar Novog Sada je na svom sajtu objavio da se zahvaljuje Digitalnoj javnoj biblioteci Amerike na podršci i nesebičnoj pomoći u prvim koracima da Novi Sad učini jedinstvenim centrom digitalizacije u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari