womcomFoto: Promo

Da li crtate stripove, zinove, veb stripove, mange ili ilustracije? Da li na strip gledate kao na medij za pričanje priča iz ženske perspektive i vraćanje moći ženama?

Da li ste nezadovoljni načinom na koji su žene prikazane u mejnstrim stripovima i proizvodima pop kulture, posebno u jugoistočnoj Evropi? Da li biste želeli da pomognete da se ta percepcija promeni? Prijavite se na WOMCOM umetničke rеzidencije!

Projekat WOMCOM posvećen je promovisanju vidljivosti i zastupljenosti umetnica u svetu stripa. U periodu 2023 – 2024, projekat okuplja partnere PostScriptum Ltd iz Grčke, Bakelit Multi Art Center iz Mađarske, Kino Šiška iz Slovenije, Autonomni kulturni centar Attack iz Hrvatske, Udruženje strip autora Crne Gore i Studentski kulturni centar Novi Sad iz Srbije, koji je i nosilac projekta.

Kroz četiri rezidencije, učesnici/e dobijaju priliku da kreiraju kratke stripove uz mentorsku podršku, izlažu svoje radove i pridruže se kreativnoj regionalnoj mreži koja promoviše ženske glasove i perspektive. Ukoliko ste zainteresovani/e za crtanje stripova koji preispituju patrijarhat, rodnu nejednakost i druge oblike društvene nejednakosti, te želite da putujete, da upoznajete druge umetnike/ce i istomišljenike/ce, onda će vam ovi rezidencijalni programi biti višestruko korisni.

Nakon uspešnih rezidencija koje su organizovane 2023. godine u Novom Sadu i u Mađarskoj, WOMCOM vas sa zadovoljstvom poziva na rezidencije koje su predviđene za 2024. godinu, od 29. maja do 12. juna u Podgorici i od 8. do 22. septembra u Zagrebu. Stripovi nastali tokom dvonedeljnih rezidencija biće predstavljeni na izložbama, na online WOMCOM digitalnoj platformi i objavljeni u štampanoj antologiji.

Da li ste spremni/e da budete deo ovog transformativnog putovanja?

Predstavljamo vam dva različita rezidencijalna programa, a svako može da se prijavi za oba, pod uslovom da do sada nije učestvovao/la u WOMCOM rezidencijama.

• Umetnička rezidencija u Podgorici, Crna Gora, 29. maj – 12. jun, 2024.

Mentorke:

Dragana Radanović je strip autorka i ilustratorka iz Srbije. Izlagala je svoja umetnička dela širom Srbije, Belgije i Francuske. Posebno je zainteresovana za literaturu koja se bavi izazovnim temama, nekonvencionalno ilustrovane knjige i grafičke narative o iskustvima marginalizovanih širom sveta.

Trenutno radi kao asistentkinja na LUCA School of Art u Briselu i pomaže studentima u izradi njihovih grafičkih romana. Uporedo sa svojim umetničkim istraživanjem, bavi se doktoratom koji obrađuje načine na koje je detinjstvo prikazano u stripu i transformativnim potencijalom izrade stripa kao misaonog procesa.

Uz podršku cenjene Istraživačke fondacije – Flandrija, njeni naučno-istraživački poduhvati u domenu stripa su na vrhuncu. Posvećena je jačanju vidljivosti novih strip autorki i jedna je od osnivačica udruženja “Stripo-tetke”, koje promoviše rad umetnica i mladih strip autorki.

Darija Begić je svestrana grafička dizajnerka i ilustratorka, poreklom iz Crne Gore. U grafičkom dizajnu voli da pomera granice kreiranja vizuelnog identiteta za različite proizvode i brendove. Specijalizovana je za dizajn logotipa, tipografiju i dizajn knjiga i uživa u eksperimentisanju sa nizom stilova, pristupa i tehnika štampanja.

Nakon usavršavanja zanata, koje je trajalo više od deset godina, osnovala je sopstveni dizajn studio, što joj je dalo slobodu da se bavi svojom kreativnošću, neopterećena konvencionalnim ograničenjima. Kao ilustratorka, Darija ulazi u carstvo emocija, misli i ljudske psihe, nastojeći da otkrije podsvesne elemente postojanja.

Kako je stručna i za tradicionalne i za digitalne medije, koristi ih podjednako u zavisnosti od konteksta i njenog kreativnog impulsa. U radovima često istražuje teme kao što su prava životinja, ljudska prava, nauka i književnost, koje odražavaju njena različita interesovanja i izvore inspiracije.

ŠTA VAS OČEKUJE NA UMETNIČKOJ REZIDENCIJI U PODGORICI?

Ova rezidencija namenjena je strip umetnicima/cama željnim istraživanja i širenja granica svog zanata. Stvaranje stripova često se vidi kao usamljenička aktivnost, no ova rezidencija predstavlja udaljavanje od ovog pristupa omogućavajući učesnicima/ama da sarađuju i razmenjuju ideje i inovativne pristupe.

Cilj rezidencije je da pokaže da jedno kreativno rešenje može da se manifestuje u bezbroj oblika.
Kroz kolektivni i individualni rad, učesnici/e će nadograditi svoje umetničke prakse crpeći uvide iz procesa dekonstrukcije i rekonstrukcije.

Prihvatanje kreativnih ograničenja služiće kao katalizator za dublje razumevanje gramatike stripa, čime se pospešuju inovacije i poboljšava individualni umetnički izraz.

Odajući priznanje digitalnom dobu, program zadire u razvoj stripa u digitalnom carstvu. Umetnici/e će biti ohrabreni/e da iskoriste jedinstvene mogućnosti koje pružaju digitalni komunikacioni alati za povezivanje sa publikom, razmenu ideja i istraživanje novih načina za kreativno izražavanje.

Nakon procesa selekcije, mentorke će prilagoditi metodologiju rezidencije specifičnim potrebama i profilima učesnika/ca, i tako obezbediti dinamično i obogaćujuće iskustvo za sve.

Rezidencija će se održati u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“, odnosno u njenoj Stripoteci – biblioteci specijalizovanoj za strip.
Izložba radova nastalih na rezidenciji biće otvorena 11. juna 2024. godine u Kulturno-informativnom centru „Budo Tomović“ (KIC) u Podgorici. Kliknite OVDE za detalje.

Smeštaj će biti obezbeđen u dvokrevetnim sobama u hotelu Ambasador u centru Podgorice, u blizini parka i na obali reke Morače.

• Umetnička rezidencija u Zagrebu, Hrvatska, 8 – 22. septembar, 2024.

Mentori/ke:

Marko Dješka je strip autor, illustrator i reditelj animiranih filmova iz Hrvatske. Diplomirao je animirani film na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Markov kreativni portfolio obuhvata četiri kratka filma koji su postigli zapažen uspeh na brojnim festivalima.

Njegov poslednji film, “Sve te senzacije u mom trbuhu” osvojio je 25 nagrada i priznanja i prikazan je na više od 200 svetskih festivala, u Francuskoj, Rusiji, Americi, Meksiku, Japanu, i dr. Kao suosnivač studija za produkciju animiranog filma Jadranska animacija (Adriatic Animation) igra važnu ulogu u produkciji animiranog sadržaja.

On je i organizator OHOHO festivala stripa i street arta u Zagrebu, koji se održava od 2019. godine. Objavio je brojne kratke stripove u fanzinima i časopisima poput Heavy Metala (SAD), Freakshow Comix i Gorgonzola (Francuska), Aargh! (Češka), Komikaze i Endem (Hrvatska). Takođe, urednik je i dva strip-časopisa OHOHOzin i Strip-Prefiks.

Helena Janečić je strip autorka i slikarka iz Hrvatske. Diplomirala je 2003. na Univerzitetu Furman u SAD-u, a 2007. magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njen umetnički put započeo je u srednjoj školi, gde je počela da crta stripove za školske novine. Iako je slikarstvo dominiralo njenim univerzitetskim obrazovanjem, Helena se uvek vraćala na strip.

U radu koristi različite medije i zadire u savremeni queer diskurs, sa fokusom na osnaživanje protagonistkinja i istraživanje tema samopouzdanja, samosvesti i drugačijem tumačenju tradicije. Od velikih slika do grafika i crteža inspirisanih stripom, Helenina umetnost ispituje reprezentaciju lezbejske seksualnosti u vizuelnim medijima.

Naime, njena strip serija sa superheroinom Horny Dyke preispituje društvene norme, dok njene slike hvataju svakodnevne trenutke, poput serije „Seoske devojke“, koja prikazuje živote dve Slavonke. Kroz seriju „Gradske devojke“, Helena nastavlja da se bavi queer identitetom u različitim istorijskim periodima.

Trenutno živi u Zagrebu, Hrvatska, i radi kao slobodna slikarka i autorka stripova, obogaćujući umetnički pejzaž svojim raznolikim kreacijama koje podstiču na razmišljanje.

ŠTA VAS OČEKUJE NA UMETNIČKOJ REZIDENCIJI U ZAGREBU?

Poslednja umetnička rezidencija u WOMCOM projektu biće održana Autonomnom kulturnom centru Medika, dom Autonomnog kulturnog centra Attack. Ovo mesto je dugi niz godina ključna tačka zagrebačke alternativne scene, u kom je organizovano mnoštvo kulturnih događaja kao što su festivali, koncerti, izložbe, projekcije filmova, rezidencije, radionice i još mnogo toga.

Među zapaženim događajima koji se dešavaju u Medici je i OHOHO festival stripa i ulične umetnosti, koji će se ove godine održati od 19. do 22. septembra, i predstavljaće završnicu umetničkih rezidencija u WOMCOM projektu jer će se poslednja rezidencija delom preklopiti sa trajanjem festivala.

U fokusu OHOHO festivala su mali izdavači i alternativne publikacije, koje prikazuju razne “uradi sam” (DIY) postere i ilustracije. Program festivala obuhvata crtanje i izradu murala, radionice stripa, promocije nezavisnih strip publikacija i festivala, prezentacije autora i izdavača iz inostranstva, DIY market, izložbe i još mnogo toga.

Kako je tema ove rezidencije veb strip, svako će, uz mentorsku pomoć, kreirati sopstveni kratki strip prilagođen digitalnim platformama kao što je Instagram, na kojima veb stripovi danas uživaju ogromnu popularnost. Učesnici/e će dobiti uputstva o prilagođavanju svog stripa tako da odgovara formatu veb stripa, kako narativno tako i tehnički. Festival OHOHO će ugostiti i uspešne autore veb stripa, koji će održati master kurseve ili predavanja o svom radu.

Pored toga, učesnici WOMCOM-a imaće priliku da posete umetničke studije u Zagrebu specijalizovane za sitoštampu, postere i ilustracije napravljene “uradi sam” tehnikom. Tokom trajanja rezidencije, učesnici/e će se upoznati sa dinamičnom i raznolikom kreativnom zajednicom, te komunicirati sa različitim umetnicima koji Mediku nazivaju svojim domom.

Detalji prijave:

Svaka umetnička rezidencija ima svoj fokus, ali sve one pružaju iste pogodnosti:

– Mentorstvo priznatih profesionalaca/ki iz sveta stripa
– Saradnju sa raznolikom grupom od dvanaest umetnika/ca po rezidenciji, većinski ženama
– Mogućnost da po jedan umetnik iz svake od zemalja koje učestvuju u rezidencijama poseti Angulem i dobije podršku za izlaganje svog rada na renomiranom međunarodnom festivalu stripa
– Predstavljanje radova u WOMCOM antologiji i objavljivanje na WOMCOM digitalnoj platformi
– Pokrivene troškove smeštaja, dnevnice i delimična pokrivenost putnih troškova

Očekivanja od učesnika/ca:

  • da radi na strip projektu po sopstvenom izboru;
  • da kreira najmanje pet (5), maksimalno devet (9) stranica stripova koji će biti izloženi;
  • da izlože radove koje su napravili tokom dve nedelje na rezidenciji;
  • da su saglasni da se njihov rad objavi u štampanoj antologiji, kao i u onlajn repozitorijumu.

Uslovi za prijavu:

  • da crtate stripove, mangu, veb stripove, zinove, ilustracije, grafički dizajn ili ste aktivni u drugim vizuelnim oblastima;
  • da imate više od 18 godina u momentu početka izabranog rezidencijalnog programa – ili, u momentu početka prvog, ukoliko ste se prijavili za više njih;
  • da ste državljanin/ka sledećih zemalja: Hrvatske, Grčke, Mađarske, Crne Gore, Srbije, Slovenije ili ste državljanin/ka EU, a živite u navedenim zemljama;
  • da se sporazumevate na engleskom jeziku.

Korisne informacije:

  • jedna osoba može da se prijavi na više rezidencija, a svaka prijava treba da sadrži posebno motivaciono pismo;
  • svako može da učestvuje u najviše dve rezidencije od četiri ponuđene tokom projekta;
  • ukoliko budete izabrani, bićete obavešteni do 15. aprila 2024, u ponoć;
  • državljani ili oni koji imaju boravište u zemlji u kojoj se organizuje rezidencija dobrodošli su da se prijave za tu rezidenciju;
  • kako biste se prijavili, potrebno je da popunite formular na ovom linku.

Pre procesa prijave, preporučujemo da pripremite:

  • 3-10 slika vašeg rada ILI link za svoj sajt ILI naloge na društvenim mrežama;
  • kratku biografiju (max. 1500 karaktera);
  • motivaciono pismo.

Rok za prijave je 7. april 2024.

“Moć žena u stripu – WOMCOM” je inicijativa za saradnju koja okuplja partnere iz Hrvatske, Grčke, Mađarske, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Glavni cilj je osnaživanje strip umetnica, kao i razmatranje rodnih pitanja u oblasti stripa. Projekat sufinansira Evropska komisija, kroz program Kreativna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari