"Kasno je za sve konstruktivne razgovore": Veljanovski o odgovoru javnih servisa na poziv na sastanak u Skupštini 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Odgovor RTS-a i RTV-a pokazuje da se javni servisi boje javnog dijaloga i sučeljavanja sa bilo kojim ko ima kritički odnos prema njihovom radu, smatra redovni profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski i dodaje da je kasno za konstruktivne razgovore neposredno pred izbore.

Radio-televizija Srbije je u odgovoru na poziv da prisustvuje sastanku u Narodnoj skupštini, gde se nastavljaju razgovori između vlasti i opozicije o izbornim uslovima, odgovorila da „zbog ranije zakazanih obaveza“ nisu u mogućnosti da „pozitivno odgovore na poziv“, prenela je juče Nova.rs.

U odgovoru RTS-a ističe se da su oni „već dobro upoznati“ sa viđenjem poslaničkih grupa o izveštavanju javnih servisa i da zbog toga nema potrebe da prisustvuju sastanku.

Ipak, naglasili su da je bi mogli prisustvovati sastanku ukoliko se pomeri za 29. ili 30. april, kao i ako im se unapred dostavi koje će teme biti razmatrane kako bi se „adekvatno pripremili“ za konstruktivni dijalog.

Ovakav odgovor dokazuje da javni servisi „nisu u stanju da odgovore na takav zahtev sami, već da su sasvim sigurno obavili konsultacije i sa vlašću i sa REM-om“, kaže Rade Veljanovski, redovni profesor Fakulteta političkih nauka i dodaje da se oni „boje javnog dijaloga i sučeljavanja sa bilo koim ko ima kritički odnos prema njihovom radu.“

„Jasno je da RTS odavno ne obavlja svoju funkciju kako je to propisano zakonom i prema onome što su obaveze javnog servisa, a pogotovo ne u tim predizbornim periodima, ali oni beže od toga i stalno nalaze neki način da se opravdaju,“ objašnjava profesor za Danas.

Komentarišući činjenicu da je RTS zahtevao unapred teme razgovora, Veljanovski kaže da je to „apsolutno apsurdno jer je potpuno jasno sa kakvim idejama i zahtevima bi opozicija došla“.

„Opozicija ima primedbu na to što nje nema dovoljno u javnom servisu i to je tačno. Taj zahtev je osnovan. Ne znam šta bi još mogla da traži. Oni ponekad umeju da ne budu dovoljno jasni i precizni u svojim zahtevima, ali taj zahtev je nešto što bi bilo potpuno normalno i što se podrazumeva“, tvrdi Veljanovski.

„Javnim servisima uopšte ne odgovara ta vrsta razgovora jer oni ne žele da se otvaraju pitanja koja će, naravno, detektovati ponovo da oni svoju obavezu ne ispunjavaju na adekvatan način“, tvrdi naš sagovornik.

Na pitanje, hoće li pomeranje sastanka i stav javnih servisa ikako uticati na izborni proces koji je u toku, Veljanovski tvrdi da neće biti ni pozitivan ni negativan, već da će se stvari dešavati uglavnom kao i do sada.

„To znači da će to biti na štetu opozicije, pa time i na štetu građana, ali tu postoji još jedna stvar – što bi rekao narod, “prase se ne goji uoči Božića”“, ističe Veljanovski i dodaje da se o takvim stvarim mora razgovarati u onim periodima kada izbori još nisu ni daleko na vidiku.

„Čim prođu neki izbori, odmah posle toga treba da počne da se razgovarima o tome kako se ponašaju mediji, kako se ponašaju institucije, o izbornim uslovima, a ne kad dođu izbori, pa neposredno pred izbore. Tada je već kasno za sve konstruktivne razgovore,“ zaključuje Veljanovski.

Podsetimo, predsednik stranke Srce, Zdravko Ponoš je nakon objavljivanja odgovora RTS-a na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter) napisao  „toliko o tački 2 iz zahteva za izborne uslove. To je ona što nam je „rešena““, dok je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić uz objavljen odgovor RTS-a napisala da se RTS „sam lepo odjavio iz izbornih uslova“ i dodala da je „sve super, kao i birački spisak“.

Sa druge strane, od stranaka koje su trebale da prisustvuju sastanku sa predstavnicima vlasti i javnih servisa predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da „taj sastanak niti je potreban niti ga je DS tražila“, dok je narodni poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović pred početak sastanka u Skupštini u petak, rekao da nije problem da se sastanak sa RTS-om i RTV-om odloži za sledeću nedelju, ali je pitanje da li će biti ikakvih rezultata, jer smatra da za to nema političke volja.

„Mi smo rešili da se borimo i u neravanopravnim uslovima i ja mislim da bojkot nije rešenje“, dodao je Lazović i dodao da uslovi nisu dobri i da opozicija uvek očekuje od vlasti da će vršiti izborne manipulacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari