Dodik: RS će sarađivati sa Rusijom i Zapad to mora da poštuje 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska sarađivati sa Rusijom, ističući da Zapad to mora da poštuje.

„Glavni prioritet naše spoljne politike je uspešna saradnja sa Srbijom, Rusijom, prijateljskom Madjarskom, Kinom i ostalima koji to žele“, kazao je Dodik ruskoj agenciji TASS.

Dodao je da će pokušati da razgovara i sa Zapadom, ali da oni „moraju da nauče da takva komunikacija više nije moguća sa pozicije zahteva za potpunom podredjenošću i pokoravanjem“.

Dodik je istakao da Zapad, ako želi da razgovara, mora da poštuje prioritete spoljne politike Republike Srpske, „a oni su povezani sa istorijski dokazanim prijateljstvom izmedju Rusije i srpskog naroda“.

On je dalje kazao da je pobedio u trci sa predsednika RS 2. oktobra, uprkos, kako je kazao, mešanju Zapada.

„Moja ukupna prednost, prema rezultatima izbora, iznosi 30.000 glasova, odnosno oko pet ili šest odsto. U trenutnim okolnostima, to je veoma značajan rezultat, koji se ne može dovesti u pitanje bilo kakvim postupkom koji bi ovde pokrenule opozicione stranke, koje su zapadne ambasade podstakle da izazovu nestabilnost“, naveo je Dodik.

Komentarišući rezultate glasanja, Dodik je dodao da je situacija „mirna i stabilna“, te da se razmatra formiranje nove vlade i da će se danas održati prvi sastanci.

Opozicione stranke za sutra su najavile protest, navodeći da se na izborima 2. oktobra desila ogromna izborna kradja, a da je na izborima za predsednika RS „pokradeno“ čak do 100 hiljada glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari