"Dok sam radio u rudniku nisam pomišljao da će mi povrtarstvo postati glavni posao": Kad majdanpečki rudar počne da proizvodi hranu 1Dragan Ružanović/ Foto: J. B. K.

Pre dvadesetak godina majdanpečkom rudniku bakra nisu „cvetale ruže“ i krenulo se sa socijalnim programima za zaposlene. Među prvima se za odlazak iz rudnika odlučio Dragan Ružanović iz Rudne Glave, sa tada već solidnim stažom bravara na održavanju bagera i bušilica.

Bravarski alat zamenio je zemljom i plasteničkom proizvodnjom povrća i cveća. Sa dvodecenijske distance kaže da se nijednog trenutka nije pokajao što je napustio rudnik i opredelio se za poljoprivrednu proizvodnju.

-I pre odlaska iz rudnika iz hobija sam se bavio povrtarstvom ne razmišljajući da će mi to biti osnovni posao. Međutim, kada sam ozbiljnije ušao u posao i video da od toga može da bude nešto i kada je ponuđen socijalni program odlučio sam da krenem glavom kroz zid – počinje za Danas svoju priču Dragan Ružanović iz Rudne Glave koji je posao bravara u Rudniku bakra Majdanpek 2002. zamenio za poljoprivrednu proizvodnju.

Vratio se na svoju zemlju i novac od socijalnog programa iskoristio kao inicijalnu kapislu za plasteničku proizvodnju povrća i cveća.

-Nije to bilo puno para u poređenju sa današnjim socijalnim programima, ali koliko god to bilo poslužilo je kao odskočna daska – kaže Ružanović objašnjavajući da je taj novac uložio u prve plastenike, rasad, seme.

Priseća se naš sagovornik da su plastenici na početku bili drveni, a da su sada savremeni sa duplom folijom, orošavanjem, sistemom kap po kap i sa digitalizovanom proizvodnjom.

Ružanovići sada imaju osam plastenika na oko 2.500 kvadrata.

-Porodica je bila ključna – žena, deca koja su radila sa nama dok nisu otišla na školovanje. Plastenici su ih odškolovali i sada su diplomirani inženjeri, svako u svojoj branši. U suštini, svaki je početak težak i bilo je trenutaka na početku, u prvih dve, tri godine kada smo pomislili da je to možda bila greška. Međutim, nema nazad, deca rastu, treba da se školuju, treba da se skuće i nastavili smo. Imamo zlatnu decu koja su nam sve vreme bili podrška, a podrška su i sada – s neskrivenim ponosom priča Ružanović.

Porodična manufukatura Ružanović je pokušala na početku i sa angažovanjem radnika, ali to nije uspelo.

-Mi smo hteli da radimo pedantno i ozbiljno, disciplinovano, ali je to išlo malo teže. Bilo je teško spojiti sve to i da i mi i oni budemo zadovoljni, pa smo se oslonili samo na porodične snage – objašnjava naš sagovornik.

I ne pada im teško da, kako kaže, rade 367 dana u godini i 25 sati dnevno. Radni dan im u zavisnosti od sezone, na primer kada je berba, počinje u 4 ujutru, a završava uveče.

Za dve decenije Ružanovići su uspeli da razviju proizvodnju obezbede tržište i imaju sigurne kupce na pijacama u Majdanpeku, Donjem Milanovcu i Rudnoj Glavi.

Tome sigurno doprinosi i činjenica da njihovo povrće raste bez hemije i da je zdravo. Zbog toga su prinosi prosečni i nema ih dovoljno da ih ponude lokalnim trgovinama.

Ružanović koji je i proizvođač i trgovac jer je redovan na pijačnim tezgama u Majdanpeku, Donjem Milanovcu i Rudnoj Glavi iz višegodišnjeg iskustva ističe da kupci najveće poverenje imaju u pravog poljoprivrednog proizvođača koji na tezgi ima samo svoju robu.

A on je jedan od retkih u majdanpečkoj opštini koji kupcima nudi samoono što sam proizvede.

-Proizvodimo povrće i cveće. Povrće od onog zimskog – zelena sala, luk, rotkvice, blitiva do svih vrsta paradajza i paprike koji se traže na tržištu. Trudimo se da sve što proizvedemo bude zdravo, bez upotrebe hemije i ja uglavnom govorim da je to zdrava hrana. Radimo na prirodnoj bazi, nema hemije, nema đubriva koje podstiče rast. Ko želi da kupuje kod nas, to mora i da plati jer sve ima svoju cenu – zaključuje Dragan Ružanović.

Kaže i da ima problem i sa skupom i sa jeftinom robom jer skupe robe nemaju dovoljno, a jeftinu kupci neće da kupe.

-Naša proizvodnja je veoma isplativa, ali treba da se radi. U Srbiji uglavnom svi kukaju da nema zarade. Zarade ima, ali mora da radi olovka i moraš da budeš disciplinovan, odgovorno da radiš i znaš kome ćeš to što proizvedeš i da prodaš. Postoje pravila koja moraju da se poštuju ako želiš rezultat i prosperitet i naravno da ti je matematika dobra – prenosi nam svoje iskustvo Ružanović.

Njegovi rezultati nisu prošli nezapaženo pa je sada i primer dobre prakse Poljoprivrednom fakultetu sa kojim ima višegodišnju saradnju.

Kaže i da ne rade ništa što je tajna i da rade prirodne stvari koje su normalne, ističući da pravila koja postoje kod plasteničke proizvodnje moraju da se poštuju.

"Dok sam radio u rudniku nisam pomišljao da će mi povrtarstvo postati glavni posao": Kad majdanpečki rudar počne da proizvodi hranu 6
Dragan Ružanović/Foto: J. B. K.

Dvadesetogodišnje iskustvo našem sagovorniku daje za pravo da kaže da majdanpečka opština ima dobru zemlju, čak bolju nego okolina Golupca i Velikog Gradišta odakle najčešće stižu poljoprivredni proizvodi na ovdašnje pijačne tezge.

-Nećemo da radimo, zato što hoćemo ako je to moguće, da radimo danas, a da zaradimo već juče. U ovom poslu to nije moguće, jer mora da se uči, potrebna je odgovornost i ulaganje. Istina, rizik postoji. Mi smo ga imali prvih godina da li ćemo uspeti u tome što smo naumili – da proizvodimo zdravu, prirodnu hranu, bez hemije i da ne odaberimo drugu soluciju. Iako, mnogi misle da u našem kraju to nije moguće, mi smo dokazali suprotno – zaključuje Dragan Ružanović.

Iako poslednjih nekoliko godina rudničke plate daleko prevazilaze prosek, naš sagovornik se nije pokajao što je početkom 2000-tih napustio majdanpečki rudnik, a par godina iza njega to je učinila i njegova supruga.

Možda zbog činjenice da svakodnevno mogu da vide kako njihov uloženi trud i vreme raste u plasteniku i da je sve što su radili i rade i dalje najbolju potvrdu dobilo u zdravoj hrani koja ima redovne kupce.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari