Država koja ima hranu moćna je i suverena: Poručila načelnica okruga u Kragujevcu na otvaranju 19. Šumadijskog sajma poljoprivrede 1Foto: Grad Kragujevac

 

Na Šumadija sajmu u Kragujevcu otvoren je 19. sajam poljoprivrede. Na smotri koja će trajati do nedelje, 10. septembra, predstavlja više od stotinu izlagača stočarske i biljne proizvodnje.

– Grad Kragujevac i Šumadija su ovih dana epicentar dešavanja u agraru u Republici Srbiji, a nije pretenciozno reći ni preko granica naše zemlje jer je ovo najveći sajam poljoprivrede na prostorima južno od Save i Dunava, rekla je prilikom otvaranja Šumadijskog sajma poljoprivrede, Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga.

Po njenom mišljenju sajam iz godine u godinu raste i povećava se broj izlagača i posetilaca i na to „smo posebno ponosni jer su Šumadija i Srbija bogate potencijalima za proizvodnju hrane”.

Ona je podsetila da su događaji u svetu pokazali da država koja ima hranu je moćna država, jer nezavisnost u proizvodnji hrane je dokaz da je i sama nezavisna i suverena.

– Država zna da treba uložiti u poljoprivredu i u tom pravcu ide korak po korak jer su poljoprivredni proizvodi i proizvodnja hrane, strateški proizvodi. Zato je rebalansom budžeta opredeljeno još 34 milijarde dinara dodatnih sredstava, rekla je Ilić Stošić, načelnica ŠUO i dodala da to znači da će poljoprivrednik umesto dosadašnjih devet hiljada dinara po hektaru dobijati 18 hiljada.

Država koja ima hranu moćna je i suverena: Poručila načelnica okruga u Kragujevcu na otvaranju 19. Šumadijskog sajma poljoprivrede 2
Foto: Grad Kragujevac

Organizatorima i izlagačima, Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga, poželela je plodne sajamske dane, uspešno sklopljene poslove, razmenjeno znanje, ideje i iskustvo.

Na otvaranju sajma se, u ime pokrovitelja manifestacije, obratio predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović, koji je istakao da, iako se ubrzano razvija kao IT i centar haj – tek industrije, grad Kragujevac ne zaboravlja svoje korene i značajnim povećanjem agrarnog budžeta i brojnim projektima podrške za lakši život, podržava temelj srpskog društva – selo i poljoprivredu.

– Želimo da pronađemo ravnotežu između modernizacije i očuvanja naših sela, jer su poljoprivreda i ruralni sektor, ključni stubovi svake uspešne nacije, poručio je Petrašinović, dodavši, da „pored značajnih napora i resursa koje smo uložili u revitalizaciju sela, realizovanih brojnih projekata za olakšan život na selu kao što su rekonstruisane škole, izgrađena dečija igrališta i tereni za male sportove, asfaltirane brojne ulice, rešeni su problemi ulične rasvete, ali nastojimo da oživimo selo kroz različite manifestacije i aktivnosti, kao što su Šumadijski dani šljive, Šumadijske zimske igre i drugo”…

Po njegovim rečima, Sajmom, koji iduće godine obeležava dve decenije postojanja, „želimo da pokažemo da grad Kragujevac čvrsto veruje u budućnost sela i poljoprivrede”.

– Nastavićemo da podržavamo naše seljake, kako bismo zajedno izgradili jaču i prosperitetniju Šumadiju i Srbiju, poručio je predsednik Petrašinović.

Aleksandar Štajn, direktor Sajma, u ime domaćina, poželeo je dobrodošlicu i zahvalio se izlagačima na ukazanom poverenju što Šumadija sajam vide kao pouzdanog partnera u prezentovanju svojih proizvoda, prijateljima sajma i gradu Kragujevcu kao pokrovitelju čitave manifestacije koja sledeće godine beleži svoj jubilej.

Pored brojnih posetilaca, izlagača, prijatelja sajma, manifestaciji su prisustvovali predstavnici Gradske uprave, Privredne komore, Ambasade Mađarske.

Naredna četiri dana na Šumadija sajmu biće održana brojna stručna predavanja i tribine o poljoprivredi, a organizovana je i tradicionalna izložbe stoke i sitnih životinja.

Država koja ima hranu moćna je i suverena: Poručila načelnica okruga u Kragujevcu na otvaranju 19. Šumadijskog sajma poljoprivrede 3
Foto: Grad Kragujevac

Sajam poljoprivrede u Kragujevcu je najveća regionalna smotra takve vrste van Vojvodine i Beograda, ne bez ponosa ističu organizatori a na izložbenom prostoru od oko 5.000 kvadrata predstavlja se više od 100 izlagača iz Srbije.

Radno veme Šumadija sajma je od 10 do 20 sati, a u nedelju do 18 časova. Ulaz i parking su besplatni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari