Počeo Sajam poljoprivrede u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

Na Šumadija sajmu danas je svečano otvoren 18. Sajam poljoprivrede, koji će trajati u naredna četiri dana.

Na ovoj manifestaciji oko 100 izlagača predstaviće poljoprivrednu mehanizaciju, priključne mašine, stočnu hranu, ali i opremu za vinogradarstvo, stočarstvo, voćarstvo.

Uz prisustvo gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, predstavnika grada, Privredne komore i brojnih izlagača i gostiju, Sajam je otvorio Željko Radošević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

On je izrazio zadovoljstvo što je ova manifestacija dostigla punoletstvo i zrelost, čime su postavljeni temelji da ona u budućnosti samo raste.

– Ova godina je bila teška za naše poljoprivrednike i zbog toga su veoma značajni podsticaji i lokalne samouprave i resornog ministarstva. Za subvencije je bilo dostupno 50,6 milijardi dinara. To su značajna sredstva, ali naši poljoprivrednici zaslužuju još snažniju podršku. Očekujem da će im nova Vlada pružiti značajnu podršku kako bi im ova divna mehanizacija, koja je ovde izložena, bila dostupna, istakao je Radošević.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je istakao da je, pored energenata, u svetu najtraženija hrana i da je Srbija nezavisna upravo zahvaljujući svojoj poljoprivredi, jer može da proizvede dovoljno hrane za potrebe svojih građana.

– Grad Kragujevac je prošle i ove godine znatno uvećao sredstva namenjena poljoprivredi i činiće to i ubuduće, jer se mi držimo one stare mudrosti da „nema bogatog grada bez bogatog sela“. Ali to nije jedina pozicija sa koje ulažemo u selo i razvoj poljoprivrede. Kilometri puteva u selima su već urađeni, a do onih sela do kojih nismo stigli, stićićemo veoma brzo. Nemamo pauzu, osim u najhladnijim mesecima, istakao je Dašić.

Ulaz na sajam je besplatan, a radno vreme sajma je od 10 do 20 časova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari