Trojica pripadnika dobrovoljačke jedinice Vojske Republike Srpske osuđena su juče u Specijalnom sudu u Beogradu na kazne zatvora od 12 do 15 godina zbog ratnog zločina nad civilima, ubistva, pljačke i višestrukog silovanja u Bijeljini 14. juna 1992.


Dragan Jović, kome se na teret osim višestrukih silovanja stavlja i ubistvo civila Rama Avdića, osuđen je na 15 godina zatvora, dok je Zoran Đurđević osuđen na 13 godina, a Alen Ristić na 12 godina zatvora. Njima se na teret stavlja mučenje i ponižavanje civila, višestruko silovanje i protivprirodni blud.

Predsednica sudskog veća Vinka Behara-Nikićević kazala je, obrazlažući presudu, da je utvrđeno da su optuženi kao pripadnici srpskih oružanih formacija došli do kuće Rama Avdića za koga su sumnjali da je muslimanski ekstremista i da dostavlja Muslimanima oružje, iako je Avdić imao dozvole za navedeno oružje. Oni su potom, kako je kazala, oduzeli oružje, nakit i dragocenosti od Avdića i potom njegovu ćerku Nizamu i snaju Hajretu naizmenično i višestruko silovali.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je novinarima nakon izricanja presude da je tužilaštvo relativno zadovoljno presudom, ali da će uložiti žalbu.

– Ovaj predmet je upečatljiv, jer se u njemu desilo sve što se može desiti posmatrano kroz prizmu ratnih zločina, bilo je ubistva, silovanja, pljački, rekao je Vekarić i dodao da bi i kazna od 20 godina bila mala.

On je ukazao da je ovo suđenje specifično i po tome što je reč o slučaju koji je ustupljen od Tužilaštva BiH, na njega je primenjen novi Zakonik o krivičnom postupku, a prvostepeni postupak je završen veoma efikasno za oko 11 meseci.

Branilac optuženog Đurđevića, advokat Zoran Zvonar zatražio je od sudskog veća da produži rok za ulaganje žalbe, što je sutkinja Behara odobrila, pa će optuženi i njihovi branioci imati rok od 30 dana od dana prijema pisanog otpravka presude da se žale Apelacionom sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari