Duboka stimulacija mozga za njegov novi život 1Foto: Promo/Acibadem

Jani Balta je advokat iz Albanije, ima 71 godinu a drhtanje prstiju i ruke prvi put je doživeo pre 12 godina. Neurolog kom se obratio za pomoć dijagnostikovao mu je Parkinsonovu bolest. Tokom godina, bolest je postupno napredovala, i dostigla tačku u kojoj je Janiju bilo teško da upravljati životom bez pomoći drugih. Njegov zet obratio se Zdravstvenoj grupaciji Acıbadem u Istanbulu, u Turskoj, u nadi da Janijev život može postati bolji.

U ranom stadijumu Parkinsonove bolesti, Janijevi simptomi u početku su bili ograničeni na drhtanje, tremor ruku. Međutim, vremenom je počeo da oseća i druge simptome, uključujući teškoće s hodanjem, nesigurnost, usporene pokrete tela, kraće korake i sve manju spretnost u rukama. I pored svih izazova, Jani je olakšanje svojih simptoma pronašao u lekovima, što mu je omogućilo da, u određenoj meri, nastavi sa svojim svakodnevnim aktivnostima. Ipak, Parkinsonova bolest je uznapredovala a Jeni se suočio s novim problemima i simptomima poput ukočenosti mišića. Takođe, u pokušajima da hoda bez tuđe pomoći, borio se s epizodama smrzavanja. Dodatno, lekovi su izgubili na efikasnosti, donoseći olakšanje tegoba na samo sat vremena nakon primene. Jani je s ovakvim simptomima izdržao gotovo tri godine.

“Poznajemo se 20 godina i živimo zajedno kao porodica. Jani mi je poput oca i svi brinemo jedni o drugima. Tokom svih ovih godina, kako su se njegovi simptomi pogoršavali, bilo mu je sve teže da rešava svoje dnevne potrebe ili da učestvuje u društvenim aktivnostima. Ova situacija nije bila teška samo za njega, već i za članove porodice koji ga kontinuirano podržavaju i brinu o njemu”, objasnio je Gentian Drenova, Janijev zet.

Janijeva porodica saznala je za bolnicu Acıbadem u Turskoj i opcije lečenja koje su dostupne pacijentima s Parkinsonovom bolešću. Saznali su sve o operaciji duboke stimulacije mozga (DBS), tehnici koja nudi potencijal za ublažavanje simptoma povezanih s Parkinsonovom bolešću. Ohrabreni onim što su saznali, Janijeva supruga, ćerka i zet odlučili su da kontaktiraju Acıbadem. Lekarima u bolnici dostavili su njegove medicinske nalaze uz video koji prikazuje njegovo drhtanje. Bio je to prvi, početni korak Janijevog zdravstvenog putovanja u bolnici Acıbadem.

„Nakon što smo otkrili bolnicu Acıbadem i opcije hirurškog lečenja, bili smo veoma uzbuđeni. Verovali smo da bi ova operacija mogla da ima pozitivan uticaj i vrati mladalačku energiju koju je Jani oduvek imao, poprilično izgubljenu poslednjih godina“, naglasio je Gentian.

Duboka stimulacija mozga, rešenje za Parkinsonovu bolest

Iako lek za Parkinsonovu bolest i dalje ne postoji, kod nekih pacijenata moguće je poništiti simptome Parkinsonove bolesti. Hirurška DBS metoda, tehnika je koja nudi potencijal za ublažavanje simptoma povezanih s Parkinsonovom bolešću, a podrazumeva postavljanje žičane elektrode u određeno područje mozga i stimulatora ispod ključne kosti koji elektrodi šalje električne impulse čime se omogućava regulacija abnormalnih električnih signalnih obrazaca u mozgu. Postupak pomaže u uspostavljanju kontrole nad pokretima i povratak normalnom životu jer se drhtanje smanjuje za nekih 80 posto. Pacijentima s Parkinsonovom bolešću se značajno smanjuje ukočenost mišića, i to za 70 posto, dok se hodanje poboljšava i za 50 posto.

Povratak u život

“Jani Balta je duže od dvanaest godina patio od idiopatske Parkinsonove bolesti, osećao ukočenost mišića, imao problema s hodanjem i tremor ruku. Nakon primene temeljne evaluacije, koju su izvršili naši stručnjaci za neurologiju, koja se sastoji od neuroloških i neuropsiholoških analiza i MRI skeniranja, utvrdili smo da je dobar kandidat za operaciju duboke stimulacije mozga koju smo na kraju i sproveli,“ objašnjava profesor Sabancı.

Nekoliko dana nakon operacije stimulator je aktiviran daljinskim upravljačem, poput onih koji se koriste za televizore. Nakon prilagođavanja postavki DBS-a s ciljem postizanja optimalnog simptomatskog poboljšanja, brzo je uočeno značajno olakšanje. Ukočenost mišića vidljivo je smanjena, njegova sposobnost hodanja se povećala a drhtanje ruku smanjilo. Očekuje se da će njegova sposobnost kretanja iz dana u dan biti sve bolja, a simptomi bolesti postupno će se smanjivati u narednih nekoliko meseci. Jani je svima bio posebno zahvalan za brigu i podršku. „Ovde smo u bolnici Acıbadem skoro dve nedelje, i sve u vezi s bolnicom i mojim lekarima bilo je odlično. Cenim sve što je bolničko osoblje učinilo za mene,“ zahvalan je Jani.

Gentian Drenova, Janijev zet, podelio je najnovije informacije o njegovom stanju nakon operacije, rekavši: „Janijevo stanje je iz dana u dan sve bolje i on se sada oseća baš dobro. Procesom smo izuzetno zadovoljni. U narednih nekoliko dana, vraćamo se u Albaniju a ja sam uzbuđen što ću kod kuće svedočiti reakcijama nakon što smo mogli da vidimo koliko se Janijevo zdravlje poboljšalo. Neverovatno smo srećni zbog Janija jer će ponovo imati priliku da uživa u jednostavnim životnim radostima.“

Acıbadem okuplja neurologe, neurohirurge i neuropsihologe koji su bili pioniri u lečenju Parkinsonove bolesti. Svake godine stotine pacijenata iz cijelog sveta prijavi se Acıbademu za lečenje Parkinsonove bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.