"Pet minuta može da vam sačuva ceo život": Počeo Nacionalni mesec podizanja svesti o raku dojke 1Dr Katarina Bajec Foto: Promo/ Acibadem Bel Medic

„Ženama je dovoljno samo pet minuta da izdvoje pre ili nakon tuširanja i da obave samopregled dojke. Tih pet minuta može da vam sačuva ceo život“, istakla je dr Katarina Bajec, CEO Acibadem Bel Medic-a na edukativnom događaju posvećenom podizanju svesti o raku dojke, koji su drugi put po redu organizovali Acibadem Bel Medic i Međunarodni klub žena (International Womens Club – IWC).

U susret oktorbu, Nacionalnom mesecu svesti o raku dojke, ovaj događaj održan je na Belom dvoru 26. septembra, uz veliku podršku NJ.K.V. prestolonaslednika Aleksandra i princeze Katarine, a uz prisustvo i podršku njegove ekselencije, ambasadora Češke Republike u Srbiji, gospodina Tomaša Kuhte, državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Srbije, prof. dr Ferenca Vicka i mnogih drugih uvaženih gostiju.

Dr Katarina Bajec, koja je i sama prošla kroz iskustvo sa rakom dojke, smatra da treba svaki dan da podižemo svest o ovoj bolesti, od koje boluju milioni žena u svetu, a ne samo tokom oktobra, niti svakog meseca.

Ja se zato kroz medijski rad trudim da je svaki dan, dan za priču o zdravlju i čini mi se da namerno ne obeležavam datume, nego je svaki dan dobrodošao da se uradi neko dobro delo i da se nekome ukaže na neki preventivni pregled koji treba da obavi. Što se tiče raka dojke, to je, danas, ukoliko se otkrije na vreme, izlečiva bolest. Tako da ja mislim da treba ozbiljno na tome da radimo. Mi ove godine podržavamo manifestaciju u organizaciji Međunarodnog kluba žena (International Woman Club) – napomenula je dr Katarina Bajec.

Ona je navela da se kao zlatni standard za rano otkrivanje bolesti, pre svega, izdvaja redovan samopregled, redovni ultrazvučni pregledi kod radiologa, kao i mamografija nakon četrdesete godine.

Svoje iskustvo sa operacijom fibroadenoma, benignog tumora dojke, koji zapravo pogađa mlađu populaciju, dr Katarina Bajec podelila je u televizijskoj emisiji koju vodi, upravo da bi, kako kaže, mladim ženama pokazala da svi mi u nekom trenutku možemo da se suočimo sa nekim problemom ali isto tako da znamo da za svaki problem postoji rešenje.

– Meni je drago što je to moje deljenje naišlo na veliko odobravanje i na podršku od strane mnogih ljudi. A još draže mi je što sam dobila odaziv od mnogih žena da su upravo u emisiji prepoznale nešto što je njima bio problem i što je njima donelo pravi put ka izlečenju, da sam ih potstakla da se više bave svojim zdravljem. To je za mene najveća satisfakcija, jer onda znam da radim pravu stvar zaključila je dr Bajec, dodavši da je zadovoljna što na panelu u Belom dvoru učestvuje i dvojac hirurga koji je i nju operisao – prof. doktor Džihan Uras i prof. doktor Erdem Guven.

Ovi cenjeni stručnjaci iz Acibadem Istanbul govorili su o rekonstruktivnoj hirurgiji i njenom napretku. Njihova prezentacija se bazirala na nizu primera i fotografija od pre i posle koje pokazuju izgled žena koje su prošle kroz rekonstruktivnu hirurgiju. Oba stručnjaka istakli su da je i emocionalna podrška prisutna u svakom trenutku, od postavljanja dijagnoze, preko lečenja i do rekonstrukcije, ukoliko je ona neophodna.

Kasnije su gošće, članice Međunarodnog kluba žena (IWC), imale priliku da učestvuju u zanimljivoj diskusiji i postave pitanja stručnjacima: dr Lani Ilić-Todorić, radiologu Acibadem Bel Medica, prof. dr Džihanu Urasu, opštom hirurgu Acibadem grupacije, prof. dr Erdemu Guvenu, rekonstruktivnom hirurgu Acibadem grupacije, i dr Zoranu Tomaševiću, onkologu Acibadem Bel Medic-a.

"Pet minuta može da vam sačuva ceo život": Počeo Nacionalni mesec podizanja svesti o raku dojke 4
Foto: Promo/Acibadem Bel Medic

Zajednička poruka je bila prepoznavanje znakova i upozorenja na rak dojke, koji su rizici i šta je normalno za određeni uzrast u kome se osoba nalazi kako bi mogla da preduzme nužne mere ako primeti ili napipa bilo kakvu promenu.

Na značaj ranog otkrivanja raka dojke, kao “svetionika nade”, ukazala je i princeza Katarina, poručivši da to može da spase mnoge živote. Princeza je podelila situaciju, koja svedoči tome koliko žena ženi može biti od neverovatne pomoći u ovakvim situacijama, čak i kada se ne poznaju.

Ona je objasnila da je u turističku posetu Belom dvoru došla žena koja joj je bila neizmerno zahvala za doniranje novca za pokretni mamograf, jer joj je upravo taj besplatan pregled u selu u kome živi pokazao da ima rak, ali u fazi koja je dozvoljavala i obećavala uspešno lečenje.

"Pet minuta može da vam sačuva ceo život": Počeo Nacionalni mesec podizanja svesti o raku dojke 5
Foto: Promo/Acibadem Bel Medic

Princeza Katarina kao jednu od najvažnijih donacija izdvojila je mobilni mamograf, vredan 700.000 dolara koji je poklonjen Kliničkom centru Niš 2009. godine. To je bila bitna prekretnica, s obzirom na to da je bila prva mamografska jedinica te vrste na Balkanu, što je posebno zjačajno jer je stigla do najudaljenijih sela.

Nažalost, nakon što je na njoj pregledano više od 160.000 žena širom Srbije, ovaj mamograf više nije mogao da radi. Princeza Katarina, zajedno sa prijateljima koji su prepoznali važnost ovog uređaja, sada pokušava da obezbedi novu jedinicu koja će nastaviti svoju važnu misiju.

Mesec oktobar obeležava se od 1985. godine kao Nacionalni mesec svesti o raku dojke kako bi se skrenula pažnja na ovaj karcinom i istakao značaj preventivnih pregleda i skrininga, ali i dala podrška obolelima. Glavni simbol je ružičasta tračica, koji služi kao konstantni podsetnik da odlazak lekaru treba da nam bude glavna briga.

U Srbiji godišnje 4.500 novih slučajeva raka dojke

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, rak dojke je vodeći maligni tumor među ženama u Srbiji, ali i širom sveta. Takođe, rak dojke je jedan od vodećih uzroka prerane smrti u ženskoj populaciji. Mereno godinama izgubljenog života, rak dojke je treći vodeći uzrok smrti kod žene starosti od 45. do 64. godine. Onkolozi stalno naglašavaju važnost redovnih mamografskih pregleda raka dojke koji spasavaju život, a između dva skrininga, žene bi trebalo da obave redovne preglede kod svog lekara, kao i samopreglede.

Godišnje se u Srbiji javi oko 4.500 novih slučajeva raka dojke, a oko 1.700 žena izgubi borbu sa tom bolešću. To praktično znači da će jedna od osam žena tokom života da oboli od raka dojke, rekao je za Danas prof. dr Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, navodeći statistiku raka dojke u našoj zemlji za 2021. godinu. On je naglasio da je 90 odsto slučajeva ranog otkrivanja karcinoma dojke izlečivo, te je apelovao na žene da idu na redovne lekarske preglede i skrininge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari