Rak dojke svake godine dobije oko 5.000 žena: Sagovornici Danasa o gorućem problemu naših građanki 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je da se u Srbiji prosečno godišnje registruje 4.480 novoobolelih žena od raka dojke, a u proseku su godišnje u tom periodu od ove vrste raka umrle 1.722 žene.

Ovo su podaci pred obeležavanje 20. marta Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.

Na pitanje kako ocenjujete preventivu raka dojke u Srbiji, Vladimir Kovčin, onkolog, kaže za Danas da bismo mogli da sprovedemo preventivu neophodno je da znamo uzrok bolesti.

„Kod karcinoma on u najvećem broju slučajeva nije poznat. U Srbiji se svake godine registruje oko 5.000 karcinoma dojke. Jedini način je rano otkrivanje i sistematski pregledi. To je jedino što nam pomaže da otkrijemo bolest na vreme i izlečimo pacijentkinju ranom hirurškom interevncijom“, navodi on.

Pregledi jednom godišnje

Snežana Rakić, specijalista ginekologije i akušerstva, dodaje da bi u ovom momentu trebalo pojačati preventivu raka dojke na primarnom nivou.

„Smatram da je neophodno uz sistematske ginekološke preglede jednom godišnje da se radi i ultrazvučni pregled dojki. Na taj način bi se napravila odgovarajuća trijaža za one pacijentkinje koje bi dalje išle na mamografiju. Dostupnost ovakvih pregleda bi morala da se poveća u primarnoj zaštiti“, ocenjuje ona.

rak dojke
Foto: Pixabay / AlarconAudiovisual

Dodaje da u privatnom i u državnom sektoru ovakvi pregledi bi trebalo da budu jednom godišnje za sve žene u reproduktivnom periodu.

„Tu vrstu pregleda mogu da rade i ginekolozi i radiolozi. Oni moraju da budu obavezni za sve pacijentkinje koje će se podvrgnuti hormonskoj terapiji. Prema mom iskustvu, granica za dobijanje raka dojke se pomerila prema mlađoj životnoj dobi, naročito u poslednje dve godine. Žene sada već između 36. i 39. godine dobijaju rak“, naglašava ona.

Timočka krajina prednjači

A da situacija nije ništa bolja u ostatku Srbije svedoči i Mirosalv Ivić, ginekolog iz Negotina, koji kaže:

„Timočka krajina prednjači po broju obolelih žena od raka u Srbiji. Kod nas je već godinama unazad u porastu broj obolelih žena. Takođe, spuštena je starosna granica obolelih građanki. Nekada smo dijagnostikovali bolest kod žena iznad 60 godina, a sada se dešava i kod mladih osoba koje još nisu rađale. Uzroci mogu da budu udruženi, štetna zračenja, zagađenost životne sredine, nasledni faktori, hormonalni poremećaji. Dobili smo pre dva meseca mamograf i mnoge žene odlaze na mamografiju. Mnoge od njih će biti spasene“, navodi naš sagovornik.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari