Savremeni lekovi za karcinom dojke dostupni od juna pacijentkinjama u Srbiji 1foto Dušan Milenković/ATAImages

Savremeni lekovi za karcinom dojke biće dostupni od juna pacijentkinjama u Srbiji, rečeno je danas na panel diskusiji „Savremena dijagnostika i tretman kancera dojke“ održanoj povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.

Na listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje našli su se krajem prošle godine novi inovativni lekovi – 22 terapije, a među njima je i 16 najsavremenijih lekova za lečenje velikog broja onkoloških oboljenja, od čega 5 za karcinom dojke, navodi se u saopštenju koji potpisuju organizatori događaja – Fond B92, kompanija Avon, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović rekla je da je u 2021. godini registrovano je 4.447 novoobolelih žena od te vrste malignog tumora, dok je 1.765 žena umrlo od raka dojke.

„Što se tiče organizovanog skrininga raka dojke, od početka sprovođenja ovog programa do kraja 2023. godine, prema podacima naše Kancelarije za skrining raka otkriveno je oko 1.312 karcinoma dojke. Osnovni cilj ovog programa je rano otkrivanje ove bolesti, što daje veće šanse za izlečenje i očuvanje kvaliteta života obolelih žena“, navela je Jovanović.

Savremeni lekovi za karcinom dojke dostupni od juna pacijentkinjama u Srbiji 2
foto (BETAPHOTO/Fusion Communications/Dalibor Danilović)

Načelnik Odeljenja za onkohematologiju Kliničkog centra Vojvodine Lazar Popović, kome je tom prilikom uručeno Priznanje za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke u Srbiji, rekao je da veliki broj mamografa i ultrazvučnih aparata ulazi u zdravstvene ustanove Srbije, ali da je državi sada potrebno još više radiologa kako bi bilo i više pregleda i skrininga.

„Imamo radiologe, ali jako malo onih koji su edukovani da otkriju male lezije, manje od jednog centimetra, što je važno za ranu dijagnostiku. Veštačka inteligencija nam može pomoći u tome, a država već radi na tome“, dodao je on.

Kazao je i da bi trebalo da budu „proaktivniji u animiranju žena da odu na preglede“, kao i da je nova lista lekova sjajna i da za rani karcinom dojke država ima sve što joj je potrebno.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko rekao je da država brine i preduzima sve korake da pospeši dijagnostiku, lečenje i rehabilitaciju pacijentkinja, te da je cilj da se učini sve da se bolest dijagnostikuje što ranije.

„Imamo dovoljno lekara i dijagnostičke opreme u domovima zdravlja. Radimo i na uvođenju veštačke inteligencije u skrininge, u cilju ranog otkrivanja raka. Naučno je dokazano da jedna pametna mašina može da bude zamena za dva prosečna radiologa“, ocenio je Vicko.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležava se od 2013. godine, na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari