Kojim ženama je namenjen i kako mogu da se prijave za preglede na mamografu ispred RTS 1Foto: RTS/printscreen

U Srbiji se godišnje otkrije 4.500 novih slučajeva raka dojke, a od iste bolesti umre 1.700 žena. U ukviru kampanje “Rak je izlečiv” ispred zgrade Radio televizije Srbije u Takovskoj 10, postavljen je mobilni mamograf, gde žene od danas mogu da obave skrining dojke, neophodno je prethodno da zakažu termin.

Mamografija se može zakazati na brojeve telefona 060-7171523 i 060-7171969 od 9 do 14 časova.

Prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, naglasila je da je rak dojke vodeća maligna bolest u populaciji žena.

– Pozivamo sve žene od 45 do 69 godina koje do sada nisu uradile mamografiju, odnosno koje to nisu učinile u poslednje dve godine, koje nemaju nikakve promene, koje mogu samostalno da napipaju ili primete u tkivima dojke, da dođu, zakažu mamografiju i da bez čekanja urade ovaj pregled. Jako je važno na vreme uraditi mamografiju, naročito za žene ovog uzrasta i ove životne dobi, zato što sa ranim otkrivanjem raka obezbeđuje se hronično stanje kada je u pitanju rak dojke i time se sprečavaju komplikacije i sačuva život“, izjavila je Jovanović za RTS.

Takođe, pregled je predviđen i za žene posle 40. godine, koje u porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.

Mobilni mamograf će na parkingu RTS-a svakog radnog dana od devet do 19 časova, a vikendom od devet do 17 časova.

– Naši zdravstveni radnici, radiološki tehničari i svi ostali lekari pružaće podršku i radiće u ovom vremenskom periodu. Dakle, posle zakazivanja, očekujemo da žene dođu i obave ovaj značajan pregled. Jako je važno da svi koji su zakazali dođu na vreme i molimo za strpljenje, svi će biti primljeni onako kako su zakazali. Očekujemo da će biti malo pozitivnih nalaza koji zahtevaju dalju dijagnostiku i lečenje, ali ukoliko se to dogodi na vreme će žene sa takvim nalazima biti upućene u kliničko bolničke centre, na dalju dijagnostiku i terapiju – poručila je prof. dr Verica Jovanović.

Od početka godine mobilni mamograf je bio u nekoliko gradova širom Srbije, na kome je, kako ističe direktorka Instituta Batut, obavljeno oko 10.500 pregleda.

– Od Kraljeva, preko Beograda, Jagodine, Leskovca i Čajetine, ponovo smo u Beogradu kako bi još jednom podsetili na skrining dojke kao jedne preventivne metode za rano otkrivanje raka. Dakle, ova metoda ne može da spreči nastanak raka dojke, ali s obzirom na njegovu učestalost u ženskoj populaciji kao vodećoj maignoj bolesti, mamograf za žene od 45 do 69 godina je ključan pregled – zaključila je ona.

Kako smo saznali, za ovaj pregled već vlada veliko interesovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari