Beograd – Posle velikih neuspeha i, najblaže rečeno, razočaravajućih rezultata na velikim takmičenjima u poslednjih nekoliko godina košarkaška reprezentacija Srbije ima dobru priliku da popravi utisak na narednom prvenstvu Evrope u Poljskoj. Ipak, žreb koji je u subotu održan u Varšavi nije bio naklonjen našem nacionalnom timu. „Orlovi“ su završili u grupi C u kojoj će snage odmeriti sa Španijom, Slovenijom i Velikom Britanijom. Svi domaći i svetski mediji su složni u oceni da se Srbija nalazi u „grupi smrti“ u kojoj sve četiri ekipe poseduju zavidan kvalitet.

Selektor Srbije Dušan Ivković ima visoko mišljenje o svim protivnicima u grupi.

– Na prvi pogled je većočigledno da se nalazimo u najtežoj i po kvalitetu najujednačenijoj grupi. Španija i Slovenija imaju izuzetne pojedince koji su odlično uklopljeni u celinu, dok su Britanci iznenadili odličnim nastupima u kvalifikacijama i sigurno je da će i oni biti izuzetno težak rival. Jednostavno, nema lakih utakmica. Ako ostvarimo dobar rezultat u prvoj fazi, imali bismo solidan raspored u nastavku takmičenja. U ovom trenutku je najbitnije da nastavimo da pratimo nastupe i formu potencijalnih reprezentativaca i da učinimo sve da u septembru budemo spremni za mečeve koji nas očekuju – rekao je Ivković.

Košarkaši Srbije će se 7. septembra, na startu takmičenja, sastati sa Španijom. Dan kasnije na programu je duel sa Slovenijom, a 9. septembra Vujanići saigrači „ukrstiće koplja“ sa Velikom Britanijom.

Prvenstvo Evrope će biti organizovano u sedam gradova. Mečevi prve faze (7-9. septembra) igraće se u Poznanju, Gdanjsku, Varšavi i Vroclavu, domaćini grupa druge faze (11-16. septembra) biće Bidgošći Lođ, dok će se utakmice za konačan plasman igrati od 18. do 20. septembra u Katovicama.

Po tri najbolja tima iz grupa A i B, odnosno C i D, oformiće nove grupe E (Bidgošć) i F (Lođ), u kojima će igrati svako sa svakim, a rezultati mečeva prve faze biće uračunati u nove tabele. Po četiri najbolja iz dve grupe steći će pravo nastupa u četvrtfinalu.

Srbija se plasirala na smotru najboljih timova Starog Kontinenta kroz kvalifikacije koje su održane u avgustu i septembru. Vodeći ljudi Košarkaškog saveza Srbije predvođeni slektorom Dušanom Ivkovićem ovog leta su na pravi način sproveli projekat „smena generacija“ što je odmah dalo rezultata. Vujanići saigrači su „protutnjali“ kroz kvalifikacioni turnir uz samo jedan kiks (poraz na gostovanju protiv Finske).

Bez obzira na izuzetno teške protivnike u grupi na EP, ljubitelji „magične igre pod obručima“ u Srbiji priželjkuju dobre nastupe „orlova“ i eventualni plasman među pet najboljih timova na Eurobasketu koje automatski obezbeđuje plasman na Svetsko prvenstvo koje se 2010. održava u Turskoj.

Španija – Prvi favorit za zlato

Iako se nikada u istoriji nisu okitili zlatom na prvenstvu Evrope, Španci će u Poljskoj imati ulogu prvog favorita za najsjajnije odličje. Aktuelni svetski šampion, koji se pre manje od tri meseca ravnopravno nosio sa Američkim Drim timom u finalu Olimpijskih igara u Pekingu, poseduje vrhunske igrače koji većgodinama igraju zajedno. Kvartet Navaro, Kalderon, Rubio, Fernandez čini najkvalitetniju bekovsku liniju u istoriji evropske reprezentativne košarke. Ipak, prva zvezda tima je Pao Gasol koji sa velikim uspehom nastupa za vicešampiona NBA lige – LA Lejkerse. Iako je dugokosi krilni centar nakon OI rekao da postoji mogućnost da propusti naredno EP, dobro informisani izvori tvrde da vanserijski košarkaš još uvek nije rekao konačno „ne“ predstojećoj obavezi u nacionalnom timu. Činjenica je da rođeni brat Pao Gasola, Mark, može biti odlična alternativa za poziciju četvorke. Jedina mana „crvene furije“ je podatak da nakon ostavke Garsije Renesesa Aita (25. 8. 2008), državni tim još uvek nema selektora. Iako u ovom trenutku postoji određena razlika u kvalitetu između našeg i španskog tima, izabranici selektora Ivkovića će imati dodatni motiv s obzirom na to da su u poslednjih nekoliko godina doživeli tri ubedljiva poraza protiv ekipe sa Pirinejskog poluostrva (Svetsko prvenstvo u SAD 2002, Evropsko prvenstvo u Srbiji 2005. i Svetsko prvenstvo u Japanu 2006.).

Slovenija – kvalitetni i iskusni pojedinci

Reprezentacija Slovenije je po kvalitetu možda malo slabija od Španije, ali postoji mnogo sličnosti između ove dve selekcije. Naime, i „zmajčeki“ imaju izuzetno opasnu bekovsku liniju (Lakovič, Dragič, Udrih, Bećirović…) dok je za „prljav posao“ pod košem zadužena NBA zvezda – Radoslav Nesterović. Ako se pomenutim igračima pridodaju Smodiš, Brezec, Lorbek i drugi jasno je da se radi o odličnim pojedincima koji su na prethodnim velikim takmičenjima pokazali da mogu izuzetno dobro da funkcionišu kao celina. Na njihovu žalost, ni oni (kao ni Španci) u ovom trenutku ne znaju ko će im na narednom prvenstvu Evrope biti trener. Slovenački mediji ne isključuju mogućnost da se Savez odluči za stranca koji bi pokušao da donese prvo odličje zemlji koja se od 1992. nezavisno takmiči na međunarodnoj sceni. Bez obzira na to što u ovom trenutku nije poznato u kojim će tačno sastavima Srbija i Slovenija odmeriti snage 8. septembra u prestonici Poljske većsada se može reći da će to biti duel mladosti i iskustva. Iako do pre samo nekoliko godina niko nije ni mogo da pomisli da će biti tako – Slovenci će u duelu protiv naše selekcije (verovatno) imati ulogu favorita. Što se tradicije tiče Srbija i Slovenija su u prošlosti odigrali sedam međusobnih utakmica u kojima je naša selekcija zabeležila četiri trijumfa.

Velika Britanija – Tim koji poseduje veliki potencijal

Sredinom prošle godine Košarkaški savez Velike Britanije je doneo odluku da napravi tim koji će se na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine (kao domaćin automatski imaju pravo nastupa) ravnopravno nositi sa svim potencijalnim protivnicima. Mnogima su takve ideje zvučale kao nemoguća misija. Međutim, ako je sudeći po nastupima u kvalifikacijama za EP u Poljskoj nije isključeno da u bliskoj budućnosti evropska košarka dobije novu velesilu. Britanci su u konkurenciji Izraela, Češke i Bosne i Hercegovine bili izuzetno dominantni ostvarivši direktan plasman na prvo veliko međunarodno takmičenje u istoriji. Kao i Srbija i reprezentacija koju predvodi malo poznati stručnjak Kris Finčima nameru da EP u Poljskoj bude samo jedna stepenica u četvorogodišnjem ciklusu u kome bi vrhunac trebalo da se dostigne na većpomenutim OI u prestonici Engleske. Britanci najveće nade polažu u mogućnosti NBA igrača poput Luol Denga i Bena Gordona (obojica nastupaju za Čikago) koji su najavili sigurno učešće na prvenstvu Starog kontinenta. Osim pomenutog tandema, mnogo se može očekivati od igrača Huventuda Pape Mensa Bonsua koji je poreklom Sudanac. Nezvanično, Bonsu važi za najatraktivnijeg igrača u Evroligi u kojoj je trenutno prvi po broju uhvaćenih lopti. Beogradska publika je imala prilike da ga vidi prošle sezone kada je u dresu Benetona gostovao Zvezdi.

Nije isključeno da se britanski Savez u mesecima koji su pred nama odluči da ponudi državljanstvo još nekim poznatim košarkaškim imenima (pre svega iz NBA) što bi dodatno otežalo posao našim reprezentativcima.

GRUPA A (Poznanj)

1. Grčka

2. Hrvatska

3. Makedonija

4. Izrael

GRUPA B (Gdanjsk)

1. Rusija

2. Nemačka,

3. Letonija

4. tim iz kvalifikacija

GRUPA C (Varšava)

1. Španija

2. Slovenija

3. Srbija

4. Velika Britanija

GRUPA D (Vroclav)

1. Litvanija

2. Tuska

3. Poljska

4. Bugarska

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari