"Ne izručujte Asanža": Održan skup podrške osnivaču Vikiliksa 1Foto: Nađa Vukajlović

Novinarska udruženja u Srbiji danas su održala skup podrške osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu ispred Doma novinara Srbije, povodom odluke suda u Londonu o njegovom izručenju SAD-u.

Novinarka Kristina Kovač Nastić poručila je da oni danas zajedno sa aktivistima širom sveta dižu glas protiv zabrane slobodnog govora i istraživačkog novinarstva, što će biti neminovna posledica pogrešne odluke suda da izruči Asanža SAD-u.

– Novinarstvo je javno dobro, od koga ima korist svako društvo i svaki građanin. Pogrešna odluka suda o izručenju Džulijana Asanža proizvela bi dve tragične posledice: Asanž, koji je već žrtvovao svoj život, mogao bi u Americi da bude osuđen na smrt, i drugo, novinarstvo bi kao profesija bilo nepovratno ugroženo širom sveta. Odluka Vlade Velike Britanije o izručenju Asanža stajaće kao trajna pretnja svakom istraživačkom novinaru – rekla je Kovač Nastić.

UNS, NUNS i Sindikat novinara Srbije, poručili su Kraljevskom sudu pravde u Londonu da ne izručuju Asanža.

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa je podsetila da su oni pre dve godine održali skup podrške ispred ambasade Velike Britanije.

– Džulijan Asanž je objavio snimak koji je napravila američka vojska o ubistvu civila u Iraku 2007. Među ubijenima su bila i dva novinara agencije Rojters. Asanž je objavio snimke tog ratnog zločina i zbog toga je kriv. Zašto je kriv? Novinarstvo nije zločin, već javno dobro – pisalo je u pismu koje su UNS, NUNS i Sindikat novinara Srbije uputili ambasadi Velike Britanije pre dve godine.

Čabarkapa je poručila da ako su SAD i Velika Britanija demokratske zemlje za koje se predstavljaju, neće osuditi Asanža, a da u suprotnom nemaju nikakve veze sa demokratijom.

Podsećamo, Sjedinjene Američke Države optužuju Asanža za krađu i objavljivanje tajnog materijala vojnih operacija SAD u Iraku i Avganistanu.

Prema američkim postupcima oživljenim tokom predsedavanja Donalda Trampa, Asanž se suočava sa 17 optužbi za špijunažu i jednom optužbom za zloupotrebu računara zbog svoje navodne uloge u pribavljanju i otkrivanju poverljivog materijala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari