Ko je Džulijan Asanž: Osnivač Vikiliksa, koji se izjasnio krivim u zamenu za slobodu 1BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž oslobođen je iz zatvora i očekuje se da će se izjasniti krivim za jednu optužbu za krivično delo u SAD, što bi moglo da označi kraj višegodišnje internacionalne sage u kojoj je viđen kao „šampion slobode štampe“ i istovremeno „pretnja po nacionalnu bezbednost“, prenosi Gardijan.

Zašto je bio u zatvoru?

Nalog za hapšenje Asanža izdat je 2010. zbog dve odvojene optužbe za seksualni napad u Švedskoj. Nakon što je britanski sud presudio da on može biti izručen Švedskoj, Asanž je ušao u ambasadu Ekvadora gde je dobio politički azil. U vreme kada je to objavljeno, plašio se da bi, ako bude izručen Švedskoj, mogao biti izručen SAD.

U ekvadorskoj ambasadi je proveo skoro sedam godina, a za to vreme su njegovi odnosi sa ekvadorskom vladom postajali sve neprijateljskiji. Ministar spoljnih poslova te zemlje je 2019. optužio Asanža za nepristojno ponašanje, koje se protezalo od vožnje skejtborda i igranja fudbala u ambasadi do maltretiranja i pretnji osoblju ambasade.

Švedske vlasti su 2017. odustale od optužbi protiv Asanža, ali njegov britanski nalog za hapšenje zbog toga što je kršio uslove kaucije i dalje ostao. Ekvador je 2019. povukao odluku o davanju azila Asanžu i dozvolio policiji Ujedinjenog Kraljevstva da uđe u ambasadu da ga uhapsi.

Asanž je uhapšen na osnovu naloga SAD koje su tražile njegovo izručenje. SAD su želele da se suoči sa 18 optužbi i optužile su ga da je podsticao i pomogao uzbunjivačici vojnikinji Čelsi Mening da krade vojne dosijee. Da je proglašen krivim u SAD pretila mu je kazna zatvora do 175 godina zatvora.

Zašto je oslobođen?

Poslednjih pet godina Asanž je bio zatvoren (od 2019.) u zatvoru zatvoru jakog obezbeđenja Belmarš, u južnom Londonu gde mu je odbijena kaucija uz obrazloženje da se smatra da postoji rizik od bekstva. Za sve to vreme, njegova porodica i pristalice kažu da je njegovo fizičko i mentalno zdravlje konstantno urušavano.

Prva koja ga je posetila u zatvoru Belmaš bila je glumica Pamela Anderson.

„On ne zaslužuje da bude u zatvoru ovakvog formata. Nikad nije počinio nasilno delo, on je nevina osoba“, rekla je Anderson u izjavi nakon posete maja 2019, mesec dana nakon njegovog hapšenja.

„On je dobar čovek, on je neverovatna osoba, volim ga i ne mogu zamisliti kroz šta je prolazio“, dodala je Anderson, koja je Asanža često posećivala i dok je boravio u ambasadi Ekvadora.

Britanski sud je 2021. rekao da bi Asanž mogao biti izručen SAD, ali je ranije ove godine dobio pravo žalbe na tu presudu.

Australijski parlament je u februaru usvojio predlog kojim se pozivaju vlade SAD i Velike Britanije da dozvole Asanžu da se vrati u svoju rodnu zemlju. Zatim je u aprilu američki predsednik Džo Bajden rekao da razmatra zahtev Australije da odustane od krivičnog gonjenja protiv Asanža.

Iako nije jasno zašto je sada pušten, Asanžova porodica – uključujući i njegovu majku – rekla je u utorak da je ovaj kraj „iskušenja“ za njenog sina sveden na „tihu diplomatiju“, dok je njegov otac, Džon Šipton, zahvalio australijskom premijeru Entoniju Albanezu.

Kako je kazao u utorak australijskim medijima  čini se da će „Džulijan moći da uživa u običnom životu sa svojom porodicom i suprugom Stelom“.

Šta stoji u dogovoru?

Asanž bi trebalo da se pojavi pred federalnim sudom na Severnim Marijanskim ostrvima, američkoj zajednici u zapadnom Pacifiku, gde se očekuje da će se izjasniti krivim po jednoj optužbi po Zakonu o špijunaži za zaveru radi nezakonitog pribavljanja i širenja poverljivih informacija o nacionalnoj odbrani.

Očekuje se da će zahtev za ekstradiciju biti odbačen i Asanž se neće suočiti sa drugim optužbama.

Saslušanje se održava na Severnim Marijanskim ostrvima zbog Asanžovog protivljenja putovanju na kopno SAD ali i zbog blizine suda Australiji.

Tužioci su pristali na kaznu od pet godina, ali su rekli da će se vreme koje je već izdržao u britanskom zatvoru uračunati u to. To znači da će verovatno izaći na slobodu nakon izricanja presude.

Potvrdno izjašnjavanje o krivici još uvek mora da odobri sudija, i u slučaju da odobri, očekuje se da će se vratiti u Australiju nakon izricanja presude.

Ko je Džulijan Asanž?

Džulijan Asanž je rođen 1971. u Taunsvilu, u australijskoj državi Kvinslend. Počeo je da se interesuje za kompjutere u mladosti, a početkom devedesetih smatrao se jednim od najuspešnijih hakera u Australiji.

Pohađao je kurseve iz matematike i fizike na Univerzitetu Melburn, gde je postao istaknuti član matematičkog društva.

Sa 16 godina je otišao od kuće, a dve godine kasnije postao roditelj. Oženio se Terezom, a 1989. su dobili sina po imenu Danijel. Par se razdvojio i osporavao je starateljstvo nad Danijelom do 1999. Prema Asanžovoj majci, njegova smeđa kosa je pobedela u vreme spora oko starateljstva.

Godine 2006. Asanž je napravio profil za upoznavanje na veb lokaciji OkCupid sa korisničkim imenom Hari Harison. Asanž je sebe opisao kao „strastvenog intelektualca sa svinjskom glavom“ koji je „režirao sveobuhvatan, opasan projekat za ljudska prava“ i traži „sirenu za ljubavnu vezu, decu i povremenu kriminalnu zaveru“, pisao je Gardijan 2011.

Profil je verifikovao izvršni direktor OkCupid-a Sem Jagan i poslednji put mu je pristupio u decembru iste godine.

Asanž je Vikiliks osnovao s grupom hakera 2006. sa ciljem promovisanja „transparentnosti i pozivanja vlada na odgovornost objavljivanjem poverljivih informacija“.

Bliski saradnici su ga opisivali kao inteligentnu osobu sa snažnim emocijama i izraženom sposobnošću da provaljuje kompjuterske šifre.

Asanž je 2010. sa uzbunjivačicom Čelsi Mening objavio seriju informacija među kojima je bio i snimak napada američkih snaga u Iraku 2007. u kojem je poginulo 11 ljudi, uključujući dva novinara Rojtersa.

U novembru 2010, Vikiliks je objavio više od 250.000 američkih diplomatskih depeša od kojih su neki objavljeni u Gardijanu i drugde. Isto tako, obelodanjeno je više slučajeva zataškavanih ratnih zločina, u kojima je broj civilnih žrtava bio znatno veći od zvaničnih brojeva Pentagona.

Njih dvoje su optuženi za krađu i objavljivanje tajnog materijala vojnih operacija SAD u Iraku i Avganistanu. To je navodno dovelo u opasnost živote američkih doušnika, tvrdile su američke vlasti.

Asanž je ponovo dospeo na naslovne strane 2016. godine, nakon što je Vikiliks objavio mejlove operativaca Demokratske stranke četiri meseca uoči predsedničkih izbora u SAD. Američki tužioci rekli su da su mejlove ukrali ruski obaveštajci i da su deo operacije mešanja u izbore u ime Donalda Trampa.

Iako precizna priroda odnosa Vikiliksa sa Rusijom nije javno poznata sumnje su tada podstaknute. Asanž je negirao da su mejlovi dolazili od ruske vlade ili bilo koje druge „državne stranke“ iako je sada poznato da su te mejlove dobile ruske vojne sajber jedinice. Štaviše, otkriveno je da je Vikiliks bio u kontaktu sa filijalama Trampove kampanje tokom izbora.

Dve godine kasnije 2018. je objavljeno da su ruske diplomate vodile tajne razgovore u Londonu sa ljudima bliskim Asanžu kako bi procenili da li bi mogli da mu pomognu da pobegne iz Velike Britanije. Osmišljen je bio probni plan prema kojem bi Asanža diplomatskim vozilom izveli iz ambasade Ekvadora u Londonu i prevezli u drugu zemlju.

Nemac Danijel Domšajt-Berg je u svojim memoarima „Inside WikiLeaks“ iz 2011. naveo da je Asanž rekao da je bio otac nekoliko dece. U mejlu u januaru 2007, Asanž je pomenuo da ima ćerku. Navodno je 2015. u otvorenom pismu tadašnjem francuskom predsedniku Fransoa Olandu, Asanž otkrio da ima još jedno dete te da je mama Francuskinja.

Takođe je rekao da se njegova porodica suočavala sa pretnjama smrću i uznemiravanjem zbog njegovog posla, primoravajući ih da promene identitet i smanje kontakt sa njim.

Marta 2022. se u zatvoru se venčao sa svojom partnerkom Stelom Moris, sa kojom ima dva sina – Gabrijela i Maksa (rođeni n2017. i 2019.). Moris je rekla da su oni začeti dok je Asanž bio u londonskoj ambasadi Ekvadora.

Stela je bila u Asanžovom pravnom timu tokom perioda njegovog azila u ambasadi Ekvadora u Londonu i njegovog boravka u zatvoru Belmarš.

Stela je oktobra 2022. organizovala prtotest – ljudski lanac oko parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva kada je zahtevano oslobađanje Asanža i obustava bilo kakvih pokušaja ekstradicije.

Godinu dana kasnije sastala se sa papom kako bi razgovarali o situaciji u kojoj se njen muž nalazi.

Da je Asanž osnovao porodicu saznalo se u javnosti tek u aprilu 2020. kada se prijavio da bude pušten u Stelin dom.

Asanž je rođak atralijsko-britanske akademitkinje i bivšeg iranskog taoca Kajli Mur-Gilbert.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari