Edvard Snouden: Disident i patriota 1Foto: EPA-EFE/ JUSTIN LANE

Edvard Snouden, bivši uzbunjivač i agent američke Nacionalne obaveštajne agencije, podneće zahtev za rusko državljanstvo pošto je nedavno dobio boravišnu dozvolu toj državi gde se nalazi od 2013.

Kako je objasnio na Tviteru, ne želi da se odrekne američkog državljanstva, što je moguće posle nedavne promene ruskog zakona o državljanstvu i imigraciji.

Mučno mu je, kako je napisao, pala višegodišnja razdvojenost od roditelja i ne želi da bude odvojen i od deteta koje će se roditi do kraja godine.

„I zato, u ovo doba pandemije i zatvorenih granica, apliciramo za dvojno američko-rusko državljanstvo“, napisao je Snouden.

Nekoliko dana ranije njegova partnerka Lindzi Mils objavila je da je trudna.

Snouden je pobegao iz Amerike pre sedam godina pošto je Gardijanu i Vašington postu dostavio poverljive informacije o programima nadzora američkih službi.

U SAD ga terete za špijunažu jer je otkrio globalni program prisluškivanja i praćenja koji je NSA sprovodila u SAD i širom sveta.

Govorilo se da bi mogao biti pomilovan.

Međutim, sem razmatranja pitanja, američki lider Donald Tramp ništa konkretno nije uradio tim povodom.

I bivši predsednik Barak Obama je odbio da to uradi.

Snouden je uzdrmao svet otkrićem da se vlada njegove zemlje bavi špijuniranjem na internetu.

Nazivan je herojem, disidentom, izdajnikom i patriotom.

Skoro čitavu deceniju radio je za američku obaveštajnu službu i svestan je da najveća i najtajnija organizacija za prisluškivanje u Americi – NSA, zajedno sa vladom, traga za njim.

Motiv mu je, kako je sam priznao, bio „da informiše javnost šta se radi u njihovo ime i protiv njih“.

U pogledu lične satisfakcije, za mene je misija već postignuta, govorio je.

„Već sam pobedio čim su novinari mogli da rade, sve što sam pokušavao da uradim je potvrđeno.“

Snouden potiče iz porodice patriota – deda mu je bio kontraadmiral, tata je radio za obalsku stražu, a majka u NSA.

Mladi Edvard je bio opsednut očevim Komodorom 64, a sa pojavom interneta je svaki slobodan trenutak provodio onlajn, učeći kako da kodira i kako da razbija kodove.

Prošle godine je objavio memoare „Permanent Record“ koji nude uvid u iskustva koja su ga dovela do razotkrivanja tajnih programa nadzora američkih obaveštajnih službi.

Bio je u trci za ličnost godine u svetu, a očarao je i filmsku industriju – snimljen je film „Poverljivo: Priča Edvarda Snoudena“.

Epizoda kultne animirane serije „Saut park“, u kojoj se Erik Kartman zalaže za njega, bila je najgledanija od svih ikada emitovanih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari