Engleski je najzastupljeniji strani jezik u osnovnim školama u Srbiji – njega uči više od 600.000 učenika. Ruski uči 62.000 osnovaca, nemački 90.000, francuski oko 80.000 učenika, italijanski 8.000, a španski 3.000 đaka, izjavila je juče Vesna Fila, pomoćnica ministra prosvete, na prvoj nacionalnoj konferenciji o stalnom stručnom usavršavanju nastavnika, koju je organizovao Britanski savet.


Kao jednu od novina u ovoj oblasti Fila je istakla da će nastavnici ubuduće biti obavezni da pohađaju 120 sati programa stručnog usavršavanja u roku od pet godina. Kako je rekla, 100 sati će morati da skupe pohađanjem odobrenih programa iz kataloga stručnog usavršavanja, a 20 sati sa stručnih skupova, okruglih stolova i seminara. Fila je navela da se za sve oblike stručnog usavršavanja iz budžeta izdvaja 7,5 miliona dinara.

Učesnici konferencije, među kojima su bili nastavnici engleskog, direktori i predstavnici brojnih obrazovnih institucija, imali su priliku da razmene iskustva o stručnom usavršavanju, ali i da saznaju kako se stručno usavršavanje realizuje u Velikoj Britaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari