Milovan Milutinović, šezdesetpetogodišnji Užičanin, koga zbog fizičke spremnosti i snage, ali i ogromnog truda da to pokaže i promoviše zdrav način života zovu Supermen – od nedelje popodne upisao se u Ginisovu knjigu rekorda.


Nakon podviga koji je postigao tako što je od Užica do Londona prepešačio 2.467 kilometara za 62 dana, užički snagator je u nedelju popodne obavestio novinare da je u britanskoj prestonici napravio još jedan podvig – oborio je Ginisov rekord u trčanju sa teretom na 100 metara.

Najpre je tu razdaljinu pretrčao sa teretom od 50 kilograma za 25 sekundi i 30 stotinki, što je za pet sekundi bolji rezultat od postojećeg rekorda, a potom je za minut i 34 sekunde istu deonicu pretrčao sa teretom od 205 kilograma i time postavio novi Ginisov rekord.

– Ostvario sam svoja dva velika sna i ostalo mi je da ostvarim još jedan, a to je da budem sa našim predstavnicima ili navijačima na Olimpijskim igrama. Sačekaću da vidim da li će me primiti Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, a ako me ne bude primio, šta ću, moraću u subotu nazad u Užice – objasnio je u telefonskoj izjavi užički „ginisovac“, iskazavši veliki radost što je trčao na istom stadionu na kome je Linford Kristi osvojio zlato na 100 metara, ali bez tereta.

– Nisam sumnjao u sebe i za ovaj rekord pripremao sam se šest godina, a prošle godine odlučio sam da pešačim do Londona. Trenirao sam i leti i zimi u mom selu Buaru kod Užica, noseći i po četiri džaka cementa. I u Londonu sam nosio cement, ali sam morao da ga prepakujem“, objasnio je Milovan, bivši bodibilder, koji je sa 40 godina počeo da trenira karate i dosegao do crnog pojasa, a stečene veštine tog sporta godinama prenosi mladim Užičanima.

– Konačno se isplatilo što sam radio i po 16 sati dnevno. Ne pušim, niti sam ikada pio alkohol i kafu, a moj cilj je da promovišem sport i zdrav život – poručio je Milovan.

On je 26. aprila peške krenuo iz Užica, uz podršku prijatelja, ali ne i gradske vlasti, i 28. juna stigao u London. Dnevno je pešačio oko 40 kilometara, plovio brodom preko Lamanša, noseći ranac sa najpotrebnijim stvarima i srpsku zastavu. Smeštaj su mu ponudili njegovi prijatelji iz Buara koji žive u Londonu i koji su ga podržali, za razliku od, kako kaže, mnogih u Užicu i Srbiji.

Tokom napornog putovanja, kako svedoči, smršao je 12 kilograma, ali se oporavio i uspeo da obori Ginisov rekord.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari