U poslednje vreme Turska se udaljava od demokratskih, socijalnih i pravnih vrednosti, te sve više podseća na jednopartijsku zemlju, štaviše na zemlju jednog čoveka. Ako izuzmemo samo jedan deo visokih sudskih instanci, koje još pružaju otpor, možemo slobodno reći da princip podele vlasti više ne postoji. Danas se odnosi unutar Turske maksimalno polarizuju, a Turska istovremeno gubi ugled u svetu i sebe dovodi u neku vrstu izolacije.

Žao mi je zbog situacije u kojoj se nalazi moja zemlja – kaže u intervjuu za Zidojče cajtung Fetulah Gulen, bivši imam, pisac i osnivač pokreta Gulen, koji je poznat i kao Hizmet. Gulen živi u dobrovoljnom egzilu u Sjedinjenim Državama.

l Jedno vreme ste podržavali konzervativnu islamističku stranku turskog predsednika Redžepa Tajjipa Erdogana. Šta se promenilo?

– U vreme osnivanja Partije pravde i razvoja (AKP), čelnici ove stranke su obećavali da će se zalagati za vrednosti kao što su demokratija, poštovanje ljudskih prava, članstvo u EU, borba protiv korupcije i odbacivanja onih koji misle drugačije, te snažan ekonomski razvoj. Prvih nekoliko godina stranka je radila u pravcu svojih obećanja i, skladno tome, imala podršku pojedinaca iz naše zajednice. Međutim, nakon trećeg reizbora 2011. stranka je u potpunosti promenila smer delovanja. Kao primer možemo navesti pritisak na medije, davanje previše ovlašćenja nacionalnoj obaveštajnoj službi (MIT), primenu političkih metoda kakve smo mogli videti kod Štazija, nepoštovanje sudskih odluka, loš tretman novinara koji u demokratskim okvirima izražavaju protivljenje, i još mnogo sličnih pojava. S obzirom na sve to, jasno je do koje mere smo unazađeni u kontekstu demokratskih vrednosti. I na kraju, imamo situaciju u kojoj me vlada proglašava državnim neprijateljem, a sve s ciljem prikrivanja korupcijskih skandala i uspostavljanja autoritarne vlasti. Međutim, kod nas postoji izreka koja kaže „ničija nije gorela do zore“.

l Erdogan tvrdi da su se pristalice vašeg pokreta infiltrirale u sudstvo i policiju.

– Građani se ne infiltriraju u institucije svoje zemlje. Oni ulaze u njih i tako služe svojoj zemlji. Svaki građanin koji poseduje potrebne kvalifikacije ima pravo da uđe u državnu službu. Da li njima smeta to što se radi o ljudima koji nisu potkupljivi? Trenutna politička klima u Turskoj je takva da se svi koji se distanciraju od aktuelne vlade, pa i oni koji ne žele da s njom imaju ikakva posla, a ne samo simpatizeri Hizmeta, proglašavaju opasnim i nepoželjnim elementima. Takvo stanje se može opisati kao lov na veštice.

l Je li Hizmet izgubio na snazi?

– Ne može se poreći da je percepcija pokreta na nivou društva generalno narušena zbog konstantne propagande koju Vlada plasira posredstvom provladinih medija. Oni plaše narod kako više ne bi slali svoju decu u naše škole i kako bi prestali da pružaju sredstva potrebna za rad naših institucija. Uticaj koji ova propaganda ima na nivou društva sasvim sigurno će se sutra, kad na videlo izađu sve njihove laži, okrenuti u suprotnom smeru.

l Jedan od bivših američkih ambasadora nazvao vas je drugim najvažnijim čovekom u Turskoj. Kako sebe vidite?

– Bože sačuvaj! Svi koji me bar malo poznaju znaju da nikad u životu nisam želeo da budem poznat ili popularan. Nikad ni na koji način svoj ugled nisam koristio da bih sebi obezbedio materijalnu ili duhovnu korist. Mojih 76 godina života najbolji su svedok ovome što govorim. Ako je ovaj pokret postigao nešto vredno hvale, zasluge treba pripisati velikom broju simpatizera i aktivista.

l Nedavno je pet američkih listova objavilo tekst u kojem osuđujete Islamsku državu Iraka i Sirije (ISIS). Koliko je ISIS zaista opasan?

– U islamskim društvima je tokom istorije bilo radikalnih grupa koje su vršile pritisak na druge zajednice, ubijale ljude i na taj način izdale osnovne vrednosti svoje vere. Pre nekoliko godina smo imali Al Kaidu, a sada imamo ISIS. Samo su nam još oni falili! ISIS nanosi štetu islamu. To što oni čine je varvarizam. Ko god ima neke predrasude prema islamu, naći će uporište u tome što rade. Takve stvari prave vernike lišavaju sna.

l Jesu li borci ISIS-a muslimani?

– Oni su zarobljenici jedne masovne psihoze. U Evropi je ta pojava dobro poznata. Mnogi ljudi su krenuli za tom grupom koja sve oko sebe pretvara u lokve krvi. Pripadnici ISIS-a su neuki ljudi. Oni ni najmanje ne poznaju svoju veru. Izmislili su neki sveti rat, a u stvari je reč o jednom sistemu ludila.

l Turska vlada zahteva od predsednika SAD Baraka Obame da vas izruči Turskoj. Osećate li se sigurnim u Americi?

– Sjedinjene Države su pravna i demokratska zemlja. Ovde se niko ne kažnjava ako za to nema uporišta u pravnim normama. U ovoj zemlji nema mesta za proizvoljne odluke. Što se tiče zahteva našeg predsednika da budem izručen, moram reći da ne postoji nikakav zločin ili prekršaj koji bi predstavljao osnov za izručenje. Na ovaj način krši se međunarodno pravo i narušava ugled Turske u svetu.

Nedostaje mi Turska

Moja zemlja mi mnogo nedostaje. Ja sam emotivan čovek. U Turskoj imam rodbinu i prijatelje. Nisam ni ja drvo bez korena. Moj brat je nedavno preminuo, a ja nisam mogao da odem na sahranu. Šezdeset godina sam proveo u Turskoj. Ali se bojim da bi neki visoki državni zvaničnici moj povratak u Tursku mogli iskoristiti za svoje zle aspiracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari