Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozdravila je juče u Beču kao konstruktivne i korisne razgovore o iranskom nuklearnom programu.

„Imali smo suštinske i korisne razgovore koji su pokrili niz tema uključujući obogaćivanje (uranijuma), reaktor u Araku, civilnu nuklearnu saradnju i sankcije“, kazala je Eštonova na konferenciji za novinare. Ona je precizirala da će naredni sastanak u okviru dijaloga svetskih sila i Irana biti od 7. do 9. aprila u Beču.

Razgovori šestorke (Nemačka, Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) i Irana nastavljeni su u utorak u Beču u nastojanju da se okonča decenijski sukob Irana koji polaže pravo na civilni nuklearni program, i velikih sila koje ga sumnjiče da želi da proizvede nuklearnu bombu.

Dve strane su sklopile privremeni sporazum, prema kojem bi Iran trebalo da polovinu svog 20-procentno obogaćenog uranijuma smanji na niži nivo, pogodan za korišćenje kao reaktorsko gorivo, u zamenu za ukidanje nekih sankcija. Druga polovina iranskog uranijuma trebalo bi da bude transformisana u oblik koji je relativno teško ponovo vratiti u 20-procentno obogaćeni uranijum.

Uranijum obogaćen na 20 odsto tehnički je na korak od nivoa od 90 odsto, neophodnog za nuklearno oružje.

Oslobođena Iranka osuđena zbog preljube

London – Iranka Sakineh Mohamadi-Aštijani, čija je smrtna kazna kamenovanjem preinačena u zatvor, puštena je iz zatvora posle devet godina. Kako piše londonski Tajms, predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani je rekao da je Iranki juče dozvoljeno da se vrati kući. Sakineh Mohamadi-Aštijani je osuđena 2006. godine na kamenovanje zbog nekoliko slučajeva preljube, i zbog umešanosti u ubistvo svog supruga. Poslednje poznato kamenovanje u Iranu sprovedeno je 2007, iako vlada retko priznaje da uopšte izvršava takve kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari