Evropa u trci s delta sojem korona virusa 1Foto: EPA-EFE/ MARKO ĐOKOVIĆ

Zemlje širom Evrope pokušavaju da ubzaju vakcinaciju protiv korona virusa i tako preduprede širenje mnogo zaraznijeg delta soja, u trci da sačuvaju bolnice od novog talasa pacijenata koji se bore za život.

U Evropi su letnji odmori, a lepo vreme dovodi do više okupljanja koja su vlade sve nevoljnije da zabranjuju. Socijalna distanca se mahom ne poštuje, posebno među mladima, a neke zemlje ukidaju obavezu nošenja maske na otvorenom.

U mnogim zemljama su uvedeni podsticaji za vakcinaciju, poput besplatnih vaučera za hranu, putovanja i zabavu ili nagradnih crteža. Predsednik Kipra se čak pozvao na patriotizam građana.

Opasnost od zaraze delta sojem je „visoka do veoma visoka“ za delimično ili potpuno nevakcinisane zajednice, navodi Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) koji prati 30 evropskih država. Procena ECDC je da će do kraja avgusta delta soj biti zastupljen u 90 odsto slučajeva zaraze u EU.

Zabrinuta je i Svetska zdravstvena organizacija, koja navodi da će zaražavanje delta sojem biti „eksponencijalno“.

Broj novozaraženih ubrzano raste u zemljama poput Velike Britanije, Rusije i Portugala.

SZO je pandemiju proglasila pre 15 meseci, a neke vlade su spremnije da nagrade strpljenje javnosti nego da razmišljaju o vraćanju strožih ograničenja.

Ipak, Hans Kluge, šef kancelarije SZO za Evropu, upozorio je da će do avgusta delta soj korona virusa postati dominantan u 53 evropske zemlje i da oko 63 odsto stanovnika Evrope nije primilo prvu dozu vakcine.

„Tri uslova za novi talas pretrpanih bolnica i smrtnih slučajeva pre jeseni već postoje: novi sojevi, nedovoljno razumevanje značaja vakcinacije, pojačan društveni život“, naveo je Kluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari