laptop computer keyboardFoto: EPA/DAVID CHANG

Portal Danas objavio je intervju sa izvesnim Danielom Smitom, koji je navodno britanski stručnjak za međunarodne odnose i bezbednost sa fokusom na zemlje Zapadnog Balkana.

Nakon što je sinoć na Tviteru korisnik Mirko Radoš objavio niz tvitova u kojima argumentuje zašto misli da je Smit izmišljena ličnost, Smitov Tviter nalog je obrisan, a FakeNews Tragač ukazuje na elemente Smitove „fotografije“ tipične za fotorealistične ilustracije kreirane uz pomoć veštačke inteligencije.

Tviter korisnik Mirko Radoš uočio je niz nelogičnosti u predstavljanju navodnog britanskog stručnjaka Daniela Smita.

Među njima navodi da na Guglu nije moguće naći naučne reference kojima bi se potkrepila Smitova ekspertiza za međunarodne odnose i bezbednost „sa fokusom na zemlje Zapadnog Balkana“. Uz to, Smit je na svom Tviteru prečesto pravio jezičke greške netipične za izvornog govornika engleskog jezika.

Radoš navodi primere izostavljanja članova („Hague“ / „the Hague“), nekonzistentnosti u spelingu (američki / britanski), kao i jedan tvit na engleskom u kom se našla albanska reč za cirkus – „cirk“. Nedugo nakon što je objava Mirka Radoša postala viralna, Tviter profil Daniela Smita je ugašen.

Radoš je posumnjao i u autentičnost profila Tviter korisnika Džona Džeksona, koji se takođe prestavlja kao ekspert za Zapadni Balkan, a koji ima objave slične Smitovim. Džeksonov nalog je, za vreme pisanja ovog teksta, bio zaključan.

This Person Does Not Exist

Danas nije prvi medij koji je objavio intervju sa Smitom: to je prethodno učinila i Al Džazira, prenoseći istu Smitovu „fotografiju“, uz napomenu da je „ustupljena“ redakciji. Na fotografiji je uočljivo nekoliko elemenata tipičnih za fotorealistične ilustracije kreirane uz pomoć AI alata.

Sajt „This Person Does Not Exist” besplatno pomoću veštačke inteligencije kreira fotografije osoba koje ne postoje.

Iako je rezultat prilično uverljiv, postoje finese koje mogu da vas navedu na zaključak da je reč o veštački generisanoj fotografiji. Pre svega, fotografije s ovog sajta uvek su kvadratnog oblika, a oči su centrirane tako da se njihova pozicija poklapa po horizontali i po vertikali s očima drugih likova generisanih na ovom sajtu.

FakeNews Tragač: Daniel Smit, dipfejk ekspert, koga su citirali mnogi mediji i reagovalo Ministarstvo odbrane 1
Ilustracija: FakeNews Tragač

Pozadina na ovakvim slikama je često apstrakna i zamućena, a česte su i greške prilikom uklapanja naočara, nakita, marama i tome slično. Na Smitovoj fotografiji mogu se primetiti centrirane oči, naočare čiji je ram iskrivljen, kao i zamućenje slike ispod desnog okvira naočara. Takođe, na vratu je primetna čudna izbočina.

„Priznanje realnosti“

Tekst novinarke Ivane Šundić Mihovilović objavljen je pod naslovom „INTERVJU Daniel Smit: Vučić mora da shvati da priznanje nezavisnosti Kosova nije stvar kompromisa, već priznanje realnosti“.

Odgovarajući na tendenciozna pitanja, sagovornik kritikuje zvaničnu politiku Srbije u vezi sa Kosovom i ratom u Ukrajini, navodeći – između ostalog – da „Vučića i Srbiju ne zanimaju prava Srba na Kosovu, jer bi ostvarivanje ovih prava oslobodilo Srbe i građane Republike Kosovo od Vučićevog režima“.

Intervjue sa Smitom ili njegove izjave prenosili su mnogi portali s našeg govornog područja, ali i vodeći portali na albanskom jeziku: Gradski.me, Idvojeno.ba, BH vijesti, Zhurnal.mk, Politiko.al, Kosova press, Zeri, Klan Kosova, Koha, Bota sot, Botapress, Gazeta express, RTK live, Demokracia, RTV21, A tv live i TheGeopost.

O Smitu su – uz primerenu ogradu o njegovoj ekspertizi – pisale i Novosti, koje su prenele odgovor državnog sekretara u Ministarstvu odbrane Nemanje Starovića na Smitovu objavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari