Izvinjenje čitaocima: Očito smo naseli, ali naučili lekciju 1Foto: Privatna arhiva

Na ovom mestu je 1. februara ove godine bio objavljen intervju sa Danielom Smitom, navodnim britanskim stručnjakom za međunarodne odnose i bezbednost sa fokusom na Zapadni Balkan, pod naslovom „Daniel Smit: Vučić mora da shvati da priznanje nezavisnosti Kosova nije stvar kompromisa, već priznanje realnosti”.

Nakon što su nam brojni čitaoci ukazali da je reč o osobi koja se lažno predstavlja na društvenoj mreži Tviter i nakon naknadne provere, odlučili smo da povučemo intervju sa našeg portala.

Zašto nismo tu proveru uradili ranije? Poveli smo se time da je već jedan veliki i relevantan medij radio intervju sa njim i zvao ga kao sagovornika za određene teme, ali i činjenicom da ga na Tviteru prati veliki broj relevatnih javnih ličnosti iz Srbije.

Intervju je rađen elektronski i u pisanoj formi, a nakon velikog broja pritužbi upitali smo ponovo sagovornika da uradimo video intervju što je odbio pod izgovorom da se „plaši za bezbednost sebe i svoje porodice“. Odmah potom, prvo je zaključao svoj profil, a ubrzo i obrisao nalog na Tviteru.

Izvinjavamo se čitaocima i javnosti što smo ih doveli u zabludu, ali smo naučili lekciju da je novinarstvo u doba interneta dosta izazovnije i da moramo biti mnogo oprezniji i proveravati čak i ono što naizgled deluje da je autentično.

Na osnovu sopstvenog primera, ubuduće ćemo, u saradnji sa istraživačkim i fact checking portalima, više pažnje posvetiti edukaciji novinara i publike kako bi se izbegle ovakve situacije.

Više o tome kako smo naseli na očito lažnog stručnjaka Daniela Smita pročitajte u posebnom tekstu naše novinarke Ivane Šundić Mihovilović, autorke pomenutog intervjua.

Tekst možete pročitati na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari