Nakon smene bivše direktorice Zdravstvene ustanove Apoteka Vranje Jasmine Arsić, Skupština grada kao osnivač ove ustanove na tu funkciju imenovala je ekonomistkinju Suzanu Savić, koja je do tada obavljala funkciju finansijskog direktora.


Nakon što prvog meseca nisu obezbeđena sredstva za isplatu stimulacija koja se ostvaruju od prodaje lekova na recept koji moraju da se plate, ali i onih koji se prodaju bez recepta, a koje se kreću od pet do 20.000 dinara, prvi su reagovali farmaceuti koji čine većinu od 130 zaposlenih u ovom kolektivu.

Organizovana je kratkotrajna obustava rada u dve centralne gradske apoteke, a potom je usledio i višečasovni sastanak sa direktoricom apoteke na kome je zatražen odgovor zašto najednom nema novca za isplatu, zbog čega je i pokrenuta peticija za njenu smenu koju je, prema nezvaničnim podacima, potpisala četvrtina zaposlenih u Apoteci Vranje i njenim ograncima u susednim opštinama Bujanovac, Preševo, Vladičin Han.

– Iznos koji smo fakturisali Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za lekove izdate na recept u oktobru ove godine manji je za oko 25 procenata u odnosu na lane zbog čega nismo imali sredstva za isplatu stimulacija kao naknade koja pripada uz redovnu zaradu – navela je Savićeva. Farmaceuti izdate na recept a moraju da se plate u oktobru ove godine manji je za oko 25 procenata u odnosu na lane zbog čega nismo imali sredstva za isplatu stimulacija kao naknade koja pripada uz redovnu zaradu – navela je Savićeva. Farmaceuti kažu da je dobitak Apoteke u prošloj godini iznosio 11,4, a ne kako direktorica navodi sedam miliona dinara, te da je ta cifra u ovoj godini zaključno sa septembrom iznosila 45 miliona dinara što je povećanje u odnosu na prošlu godinu za čitavih šest miliona dinara.

I dr Uroš Trajković, predsednik Gradskog odbora URS-a u Vranju čiji je član i novoimenovana direktorica Apoteke Suzana Savić, priznaje da „stanje u apoteci nije idealno i da se mora pronaći nužni kompromis“.

– Mislim da u ovoj situaciji ne sme da dođe do ozbiljnijeg narušavanja međuljudskih odnosa između zaposlenih, a ono što je sigurno neće biti otpuštanja radnika iako sam nezvanično čuo i takve informacije. Interes građana mora da bude na prvom mestu – rekao je Trajković.

Za Zorana Antiće, predsednika Gradskog odbora SPS-a Vranja, čiji član je i Dragan Popović, predsednik Upravnog odbora Apoteke Vranje, neprimerena je ovakva situacija.

– Suzana Savić postavljena je da celu stvar uvede u red, a kako vidim ona celu situaciju dodatno komplikuje i narušava red. Time ćemo morati ozbiljno da se pozabavimo jer nisu samo stimulacije u pitanju. Ima tu i primetnih slučajeva mogućeg mobinga – kaže on.

– Za utorak smo zakazali sednicu Upravnog odbora na kojoj ćemo razmatrati poslovanje ustanove za prvih šest i devet meseci ove godine, ali i celokupnu situaciju. Priznajem da sam mnogo toga o aktuelnom stanju pročitao u medijima – navodi za Danas Dragan Popović, predsednik Upravnog odbora Apoteke.

Predsednik Skupštine grada Vranja dr Slobodan Stamenković (DS) rekao je novinarima da nikakav zahtev za smenu Savićeve nije stigao u zvaničnoj formi i najavio je da će „on biti procesuiran u skladu sa zakonskom procedurom“.

Demokrate su, inače, kao koalicioni partner u lokalnoj samoupravi bili glavni zagovornici smene bivše direktorice Jasmine Arsić zbog više sudskih procesa koji su vođeni protiv nje, a na to je URS pod pritiskom pristao. Mimo odluke Upravnog odbora, a uz obrazloženje da nema sredstava, Savićeva je ukinula stručni apotekarski magazin Zdravlje za sve, portparolki Apoteke je zabranjeno objavljivanje bilo kakvih sadržaja u javnosti, kao i na web portalu ustanove, a najavljene su i nove mere štednje uz mogućnost smanjenja broja radnika, najviše operatera koji rade na unošenju recepata u kompjuterski sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari