Da je Požarevac stvarno zaslužio da se nađe u grupi evropskih karnevalskih gradova potvrdila je prošle subote velika karnevalska povorka održana u centru grada, kojom je, u stvari, i započela ovogodišnja 47. manifestacija, Ljubičevske konjičke igre. Drugi međunarodni karneval u Požarevcu okupio je preko hiljadu učesnika iz brojnih karnevalskih gradova Srbije: Beograda, Vrnjačke Banje, Pančeva, Šapca, Leskovca… ali i Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Rumunije…

U odnosu na prošlu godinu, kada su učestvovale 22 karnevalske grupe, ovoga puta bilo ih je skoro dvostruko više – 40. Karnevalsku povorku predvodili su predstavnici zemalja-članica Federacije evropskih karnevalskih gradova, na čelu sa predsednikom Henri Van der Krolom, dok su delegaciju grada domaćina predstavljali gradonačelnik Miodrag Milosavljević, zamenica gradonačelnika Vukica Vasić, direktor Turističke organizacije Dejan Savić i direktorka Baletskog studija „Amadeus“ Maja Skenderović Bonić.

Na početku karnevala, rečima „Dragi moji karnevalisti, dragi moji Požarevljani“, obratio se gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević, koji je potom nastavio: -Druga je godina kako organizujemo požarevački karneval. Ovom prilikom bih zahvalio onim ljudima koji su najzaslužniji što ovaj karneval postoji, što je Požarevac postao grad otvorenog srca i lepih želja. To su Vukica Vasić, zamenik gradonačelnika, Dejan Savić, direktor Turističke organizacije i predsednik Organizacionog odbora Drugog požarevačkog karnevala i Maja Skenderović Bonić, direktor karnevala. Ovo su ljudi koji su iznedrili karneval u Požarevcu, koji su uložili veliki trud da mi večeras budemo ovde zajedno i u ovakvo lepom raspoloženju. Nadam se da će karneval u Požarevcu iz godine u godinu biti sve bolji, sa više karnevalskih grupa i prijatelja“, rekao je Milosavljević, koji je potom pozvao kraljicu karnevala Natašu Stanković da Henriju Van der Krolu, predsedniku Federacije karnevalskih gradova Evrope preda ključ kojim je on simbolično otvorio vrata grada karnevalskim grupama. – Dragi moji prijatelji iz Požarevca, vrlo sam ponosan što sam dobio ključ grada kojim otvaram sva vaša srca zato što je karneval prijateljstvo, to je solidarnost, to je ljubav, volimo se od malih nogu do velikih karnevalista. Hvala vam svima što ste u ovako velikom broju došli na Drugi karneval, u Požarevac u kome se ja u ovom trenutku osećam počasnim građaninom. Imam posebno zadovoljstvo da gradonačelniku, koji mi je ukazao poverenje poverivši mi ključ grada, predam posebnu kapu gradonačelnika Federacije evropskih karnevalskih gradova. Siguran sam da će sa ovom kapom koju će s ponosom nositi, napraviti novi korak u boljitak karnevala u Požarevcu“, napomenuo je Henri Van der Krol, nakon čega je proglasio otvorenim požarevački karneval.

Ovo je, inače, po objašnjenju voditelja karnevala, bilo prvi put u 30 godina dugoj istoriji FEK- a da jedan njen čelnik otvora festival, po čemu je Požarevac postao jedinstven u porodici karnevalskih gradova Evrope.

U nastavku karnevala, do doboko u noć, Požarevljanima su se na Trgu oslobođenja predstavljale karnevalske grupe iz brojnih karnevalskih gradova Srbije i Evrope.

Najšarenija „Šarenica“

Ljubičevo – U okviru programa 47. Ljubičevskih konjičkih igara, iz prelepog „Vrta kneginje Ljubice“ suptilno oplemenjenom šarenolikim cvećem svih boja duginog spektra, u Ergeli Ljubičevo, emitovana je emisija Radio televizije Srbije „Žikina šarenica“. Učestvovale su brojne ličnosti iz javnog života Požarevca, Narodni orkestar RTS-a pod upravom Branimira Đokića, pevač Ljuba Lukić i glumica Vesna Stanković. Požarevac su predstavili domaćini: Folklorni ansambl Centra za kulturu, Plesni klub „Bolero“, Orkestar „Zlatne strune“ , Baletski studio „Amadeus“ , Gradski ženski hor „Barili“ i Muzička škola „Stevan Mokranjac“. Poznati restoran „Vitez“ pripremio je „Trpeza kneginje Ljubice“ sa omiljenim specijalitetima kneza Miloša. Z. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari