Osmi po redu festival hrane, tradicije i starih zanata – Bodrog fest u Bačkom Monoštoru, bogatim sadržajima obradovao je brojne posetioce ove manifestacije. Događaj, koji se svake godine nestrpljivo priželjkuje i kojima se svi Monoštorci rado hvale, postao je glavna manifestacija po broju gostiju.


Prvi dan festivala obeležen je tradicionalnim takmičenjem u kuvanju riblje čorbe. Na trgu u centru sela gorelo je 90 vatri ispod isto toliko kotlića sa ribom, a kuvari koji su se takmičili, osim iz Monoštora, bili su i iz Sombora, Apatina, Crvenke, Gakova, Novoga Sada, Hrvatske i Slovenije. Za najboljeg u pripremi ovog jela proglašen je Mata Forgić Krečar.

Gosti Bodrog festa bili su i momci i devojke iz Udruženja „Jerinin grad“ iz Trstenika, koji se bave negovanjem srednjevekovne kulture i tradicije, viteštva i viteških vrlina. Nastupila je i Bodroška fijakerijada, sa povorkom jahača, dvoprega, troprega sa fijakerima.

Na brojnim štandovima mogli su se videti i kupiti raznorazni proizvodi starih zanata: čamci, drvene klompe, torbe i asure od rogoza, drveni suveniri, krpare, stolnjaci, delovi nošnje, kao i prirodni sapuni, ulja, nakit, te naravno nezaobilazni suhomesnati proizvodi, rakija i vino. Zvezda manifestacije bio je Zvonko Bogdan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari