Centralnoafrička Republika (CAR) tone u „potpuni haos“, upozorio je zamenik generalnog sekretara UN Jan Eliason i zahtevao da se preduzmu hitne mere. Eliason je apelovao na Savet bezbednosti UN da pojača snage koje predvodi Afrička unija i pretvori ih u snage mirovne operacije UN. CAR je u previranju još od marta kada su pobunjeničke snage preuzele vlast.

Francuska je potvrdila da će poslati svojih hiljadu vojnika. „Ne možemo da dopustimo da zemlja tako propada. Nakon kolapsa nastupa nasilje, masakr i humanitarni haos“, rekao je ministar odbrane Francuske Žan Iv Le Drijan za radio Evropu 1, prenele su agencije. On je dodao da će kao i u slučaju Malija vojnici biti raspoređivani „brzo u periodu od šest meseci“. Francuska već ima 400 vojnika u prestonici njene nekadašnje kolonije Centralnoafričke Republike Bangiju. Njihov zadatak je da štite francuske državljane.

Eliason je istakao da je zabeležen porast stope seksualnog nasilja, torture, pogubljenja po skraćenom postupku i nasilja između muslimana i hrišćana. „CAR postaje pogodno tlo za ekstremiste i oružane grupe u regionu koji je već pogođen konfliktom i nestabilnošću. Ako se ova situacija ne kontroliše, može da preraste u verski i etnički sukob s dugoročnim posledicama, čak i u građanski rat koji bi mogao da se raširi na susedne zemlje“, dodao je Eliason.

Premijer Centralnoafričke Republike Nikolas Tjangaje ranije je rekao da je Francuska pristala da pošalje još 800 vojnika. Prema njegovim rečima, vojnici će biti raspoređeni nakon glasanja u Savetu bezbednosti. Očekuje se da SB UN sledeće nedelje usvoji rezoluciju kojom se odobrava raspoređivanje vojnika Afričke unije uz podršku Francuske u ovoj siromašnoj zemlji.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je ranije da postoji opasnost da nasilje u CAR izmakne kontroli. On je podržao raspoređivanje snaga UN pre nego što kriza dovede do većih sukoba. Pobunjenici poznati kao Seleka smenili su predsednika CAR Fransoa Bozizea i postavili na vlast svog komandanta Mišela Đotodija. Naoružane bande, čiji su članovi uglavnom muslimani i bivši pobunjenici Seleke, sada kontrolišu veći deo zemlje. Đotodija je zvanično raspustio Seleku i veliki broj boraca mobilisao u vojsku. Međutim, bivši pobunjenici koji su povezani sa Selekom i dalje napadaju sela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari