Neposredno po dolasku u posetu Alžiru u sredu predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je da „nije došao da se izvini, već da pripremi budućnost“, jer istorija je takva kakva je i „ne može se izmeniti“.


Posle izuzetno toplog dočeka, nakon koga su se predsednici Fransoa Oland i Abdelazis Buteflika, uz izuzetno obezbeđenje, prošetali ulicama Alžira dok ih je preko 100.000 građana pozdravljalo, francuski predsednik je rekao da je „rat bio težak za narod Alžira, ali ne samo za njih“, ostavljajući mogućnost svakome da može da smatra da je bio težak i za ostale učesnike: Francusku, za oko milion Francuza koji su napustili Alžir 1962, nakon sticanja nezavisnosti, ali i za „arkije“. Da podsetimo, „arki“ je naziv za Alžirce koje Alžir smatra za kolaboracioniste, jer su se borili sa Francuzima protiv svojih sunarodnika, a koje je nakon zaključenog mira u Evijanu 1962. Francuska razoružala i prepustila Alžircima. Više desetina hiljada njih je odmah pobijeno.

Na kraju je Fransoa Oland dodao, kako ne bi bilo sumnje na koga je mislio: „došao sam da kažem istinu, istinu o kolonizaciji, o ratu, o dramama koje je izazvao, tragedijama, istinu o ranjenim uspomenama“.

Oland je juče obišao, u gradu Alžiru, trg koji nosi ime Moris Odena, odajući počast tom komunisti koji se borio za nezavisnost Alžira, a koga su po svedočenju njegove porodice Francuzi ubili. Iako je obećao da će otvoriti sve dosijee o ratu, predsednik Oland je naglasio: „Došao sam ne da otvorim orman istorije, već da podignemo novu kuću“.

Jučerašnje obraćanje predsednika Olanda poslanicima u skupštini Alžira – „došao sam da kažem istinu, ne da se pokajem“, desničarski Figaro pozdravlja. Prema ispitivanjima, 35 odsto Francuza se protivi izvinjenju, dok 47 odsto Alžiraca ne veruje da dve zemlje mogu da „prevaziđu prošlost“.

Mada se rat za nezavisnost završio pre pedeset godina, odnosi dve zemlje bili su zategnuti još dugo. Predsednik vlade Žan-Mark Ero izjavio je da Francuska želi da ostvari sa državama Magreba industrijsku kooperaciju kao što ju je ostvarila Nemačka u zemljama istočne Evrope nakon 1990. Očekuje se da će Reno podići pogone u Alžiru. Dve države treba da potpišu i ugovor o vojnoj saradnji koji bi omogućio da Pariz snabdeva Alžir brodovima i helikopterima.

Ipak, nije postignut dogovor o svemu. Alžir se i dalje protivi dolasku međunarodnih vojnih jedinica na sever Malija, koji se graniči sa Alžirom, kako bi uspostavile mir u tom delu zemlje koje drže pobunjenici – ekstremni islamisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari