Sahrana Muamera el Gadafija, koji je ubijen u četvrtak u Sirtu, verovatno će biti odložena zbog dodatne istrage o okolnostima pod kojima je stradao i zbog činjenice da još nije doneta odluka gde će biti položeno njegovo telo, rekli su predstavnici Prelaznog nacionalnog saveta (PNC).

Mahmud Šamam, ministar informisanja u prelaznoj vladi, izjavio je juče da se Gadafijevo telo i dalje nalazi u Misrati, gde je preneto iz Sirta, njegovog rodnog grada, a ministar za naftu Ali Taruni rekao je da postoji mogućnost da će se sahrana obaviti u narednih nekoliko dana.

– Savetovao sam ostalim članovima PNC da Gadafijevo telo bude zamrznuto nekoliko dana, kako bi se svi uverili da je zaista mrtav – izjavio je Taruni za Bi-Bi-Si. Postoje spekulacije da će sahrana biti održana u tajnosti, te da će Gadafijevo telo biti bačeno u more, kao što je učinjeno u slučaju ubijenog vođe Al Kaide, Osame bin Ladena, kako grob ne bi posećivali hodočasnici.

Privremeni libijski premijer Mahmud Džibril rekao je juče da je Gadafi najpre bio ranjen u desnu ruku, ali da je posle zarobljavanja pogođen u glavu, prilikom razmene vatre između njegovih pristalica i boraca PNC. Prema Džibrilovim rečima, Gadafi je umro na putu ka Misrati. Pripadnik provladinih snaga pokazao je inostranim izveštačima zlatni pištolj koji je uzeo od Gadafija, dok je visoki zvaničnik PNC Muhamed Sajeh izjavio za Bi-Bi-Si da pukovnik verovatno nije ubijen namerno, ali je dodao da je dobio ono što je zaslužio.

– Zbog tog monstruma stradalo je više od 70.000 najboljih Libijaca – kazao je Sajeh. Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Nensi Pilaj i aktivisti organizacije za borbu za ljudska prava Amnesti internešenel apelovali su na nove libijske vlasti da sprovedu opsežnu istragu o okolnostima pod kojima je ubijen Gadafi. U saopštenju UN se navodi da su snimci na kojima se vidi kako borci PNC vuku Gadafijev leš po ulici uznemirujući.

Revolucionarne vlasti Libije uskoro bi trebalo da zvanično objave oslobođenje cele države, odnosno okončanje krvavih sukoba u kojima je u proteklih osam meseci stradalo gotovo 30.000 ljudi. Predstavnici PNC su pozvali sve građane da prestanu da pucaju u vazduh bez obzira na tip oružja. Takvo saopštenje predstavlja reakciju na pucnjavu iz lakog i teškog oružja na slavlju organizovanom širom države, nedugo po objavljivanju vesti o Gadafijevoj smrti.

Zemlje članice NATO su na jučerašnjem sastanku u Briselu razmatrale načine okončanja vazdušne operacije u Libiji. Neimenovani predstavnik Alijanse kazao je uoči skupa da su zemlje koje su predvodile misiju, uključujući Francusku i Veliku Britaniju smatraju da nema potrebe za hitnim okončanjem vojnih operacija u toj afričkoj zemlji, navodi Beta. Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen ranije je rekao da će odluka o okončanju operacija biti doneta u koordinaciji sa UN i revolucionarnim vlastima u Libiji.

„Stižu desetine milijardi dolara“

„Eliminacijom diktatora umanjena je šansa od dugotrajne pobune protiv novih libijskih vlasti, koje su obećale da će uspostaviti demokratski sistem i organizovati izbore u narednih osam meseci, ali još nisu osnovane odgovarajuće institucije, zbog čega postoji opasnost od rivalstva između plemena“, navodi se u uvodniku Vašington posta. List podseća da je PNC priznalo 80 država i da je to telo koje funkcioniše kao prelazna vlada osmislilo plan za promene, te da su na istoku Libije već osnovane političke partije i grupe za borbu za ljudska prava, što se smatra veoma pozitivnom vešću. Kao značajan korak u dobrom pravcu Vašington post navodi i najave da će novim vlastima ubrzo biti dostupne desetine milijardi dolara, koje su zamrznute u inostranstvu posle izbijanja pobune.

NATO „verovatno doprineo“ pogibiji

Brisel – NATO nije znao da se Gadafi nalazio u konvoju koji su avioni gađali kod Sirta, a kasnije je dobio informaciju da je „verovatno doprineo“ pogibiji. „U četvrtak oko 8.30 avioni NATO otvorili su vatru na 11 vojnih vozila Gadafijevih snaga u konvoju 75 vozila koja su se kretala predgrađem Sirta“, piše u saopštenju Alijanse. „Ta naoružana vozila napuštala su Sirt velikom brzinom i pokušala da na silu izađu iz grada. Prevozila su veliku količinu oružja i municije, i predstavljala su ozbiljnu pretnju po lokalno stanovništvo“, tvrdi se u saopštenju. „U trenutku udara, NATO nije znao da je Gadafi u konvoju. Intervencija NATO usledila je samo radi otklanjanja pretnje po civilno stanovništvo, na osnovu mandata UN… NATO ne uzima pojedince za ciljeve“, tvrdi se u tekstu.

reakcije

Predsednik Venecuele Ugo Čaves izrazio je bes zbog smrti bivšeg libijskog vođe i nazvao njegovo ubistvo sramotom. On je istakao da će se Gadafija pamtiti kao velikog borca, revolucionara i mučenika.

Američki predsednik Barak Obama nazvao je ubistvo Gadafija istorijskim trenutkom i pozvao prelazne vlasti da omoguće formiranje stabilne vlade.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi ocenio je da smrt Gadafija označava novu stranicu za libijski narod.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je Libijcima ubistvom Gadafija otvoren put za miran početak.

Promena režima u Libiji je pobeda za Teheran koji je spreman da ponudi svoja iskustva u rekonstrukciji zemlje, rekao je zvaničnik iranske diplomatije. Stav Irana je da strane trupe odmah treba da napuste Libiju.

Premijer Kosova Hašim Tači poručio je da je smrću nekadašnjeg libijskog lidera okončana dugogodišnja tiranija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari