Kontakt grupa za Libiju odlučila je da formira specijalni fond za finansijsku pomoć Prelaznom nacionalnom savetu, političkom telu libijskih pobunjenika, rekao je juče šef italijanske diplomatije Franko Fratini.


– Potrebna je jača ekonomska podrška pobunjenicima – rekao je Fratini na sastanku Kontakt grupe u Rimu.

Na jučerašnjem skupu Kontakt grupe, osnovane na sastanku u Londonu u martu, učestvovale su 22 zemlje, šest međunarodnih organizacija, uključujući EU, NATO i Organizaciju islamske konferencije, kao i šest posmatrača, među kojima su Afrička unija i Svetska banka. Pored domaćina skupa, šefa italijanske diplomatije Franka Fratinija skupu su juče prisustvovali i državna sekretarka SAD Hilari Klinton, kao i francuski i britanski ministri spoljnih poslova Alen Žipe i Vilijam Hejg.

Klintonova je izjavila da će Kontakt grupa za Libiju takođe potražiti način da se izvrši pritisak na pukovnika Muamera Gadafija i naglasila da je željeni ishod okončanje nasilja nad civilima i protiv „demokratske tranzicije“, izvestio je Bi-Bi-Si. Ona je takođe istakla da je svrgavanje libijskog vođe najbolji način da se zaštite civili u Libiji.

– Mi smo više nego jasno rekli da je najbolji način da se zaštite civili da Gadafi prekine svoje svirepe, bezobzirne napade na civile od zapada do istoka zemlje, da se povuče iz gradova koje opseda i napada i da ode s vlasti – rekla je američka državna sekretarka i dodala da će ona zvanično predstaviti obećanje SAD da će pobunjenicima dostaviti pomoć u vrednosti od 25 miliona dolara.

Princip će biti da se kao garancija za otvaranje kreditnih linija za pobunjenike koriste sredstva Gadafija i njegove porodice, koja su zamrzli Ujedinjene nacije i Evropska unija, rečeno je uoči jučerašnjeg sastanka.

Katarski premijer šeik Hamad Ben Jasem Al Tani, kopredsedavajući sastanka u Rimu, predložio je da se takođe pomogne pobunjenicima da koriste naftne izvore u delovima zemlje pod njihovom kontrolom. Na sastanku, međutim, nije bilo reči o vojnim pitanjima koja su u nadležnosti NATO.

U međuvremenu, brodom su evakuisani stanovnici iz luke Misrate koja je pod opsadom do glavnog pobunjeničkog grada Bengazija, preneo je Bi-Bi-Si. Na brod, koji je zakupila Međunarodna organizacija za migraciju (IOM), otvorena je vatra kada je pristao u Misratu da bi se ukrcali ranjenici i strani radnici. Tokom granatiranja ubijeno je petoro ljudi.

Nova priznanja PNS-a

Kanada, Danska, Španija i Holandija zvanično su priznale pobunjenički Prelazni nacionalni savet. Potpredsednik PNS „Abdel Hafiz Goga je veoma srećan što su ove tri zemlje priznale Prelazni nacionalni savet“, rekao je portparol Džalal al-Galal. Holandija, Danska i Španija su, međutim, demantovale da su priznale taj savet, dok se vlasti Kanade još nisu oglasile. Dansko ministarstvo spoljnih poslova je objasnilo da „PNS priznaje kao partnera u dijalogu“ i da se taj stav Kopenhagena nije promenio. Libijski opozicioni savet do sada su zvanično priznale Francuska, Italija, Katar i Gambija. Prelazni nacionalni savet, čije je sedište u Bengaziju, jeste legitimni predstavnik libijskog naroda umesto Gadafija koji je na vlasti više od 40 godina, navodi agencija Frans pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari