Grad u kojem je "sve" zabranjeno 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Grad Pacifik Grov specifičan je po tome što u njemu policijski propisi zabranjuju i najjednostavnije stvari.

Grad u kojem je "sve" zabranjeno 2U ovom gradu kažnjava se zatvorom čitanje sudbine iz dlana kao i slične radnje, a vračarama je zabranjen ulaz u grad, piše list Vreme pre 80 godina.

Takođe nije dozvoljeno ni da se na prozorima spuštaju zavese, čak ni kada padne mrak.

Maloletnici do dvadesete godine ne smeju se viđati na ulici posle pola devet uveče. Čak ni u pratnji oca ili majke deca ne smeju biti na ulici nakon ovog časa.

U Pacifik Grovu uopšte nema pijanaca, jer je točenje alkoholnih pića potpuno zabranjeno. Ni privatna lica takva pića ne smeju držati u kući.

Najveći zločin koji bi mogla da učini žena u ovom gradu jeste da nosi pantalone ili da igra tango. I to se kažnjava novčano.

Saobraćajna policija takođe je vrlo stroga, jer ne dozvoljava vožnju bržu od 16 kilometara na čas.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Grad u kojem je "sve" zabranjeno 3List Pravda donosi vest o milioneru iz Engleske, koji je živeo u najvećoj bedi. On je živeo preterano skromno i novac je trošio samo na najosnovnije potrebe.

Stalno je išao u starom pohabanom odelu i cipelama, a da bi uštedeo što više nikada nije nosio ni šešir ni zimski kaput.

U svom stanu nije ložio, i za vreme najjače zime prosto se smrzavao.

Svi su se čudili starom osobenjaku, ne znajući pravi razlog njegove preterane štedljivosti.

Nakon njegove smrti, kada je otvoren testament, ispostavilo se da je ta štednja bila diktirana patriotskim pobudama. Svoju celokupnu imovinu od preko milion funti on je ostavio engleskoj državnoj kasi.

On je uz to naveo i uslov da se taj novac mora iskoristiti za smanjenje državnih dugova.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

 List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari