Građani Brzog Broda blokirali saobraćaj na putu od Niša do Niške Banje zbog gradnje dalekovoda 1Foto: B. Ljubisavljević

Oko hiljadu građana Brzog Broda večeras je blokiralo saobraćaj na putu od Niša do Niške Banje, protestvujući zbog izgradnje nadzemnog dalekovoda čiji bi provodnici trebalo da prelaze preko dela ovog niškog naselja.

Blokada saobraćaja trajala je nešto duže od sat vremena, a onda su se građani razišli.

Oni su najavili da će od sutra radikalizovati protest, te početi da „obilaze“ nadležne, među kojima kabinet gradonačelnice Dragane Sotirovski, Zavod za urbanizam, Katastar i Upravu za imovinu.

Na čelu kolone nošen je uobičajeni transparent sa natpisom “Biće kasno kada vam bude jasno”.

Građani Brzog Broda organizovali su prvi protest u septembru prošle godine, zahtevajući da se umesto nadzemnog dalekovoda, koji će prelaziti iznad dečijeg igrališta, sportskog terena i dela crkvenog dvorišta, izgradi podzemni, koji je “neuporedivo manje štetan po ljudsko zdravlje i životnu sredinu”.

Ivan Cvetanović, jedan od organizatora protesta, kazao je da su oni ovih dana “po hiljaditi put izigrani” ne samo od lokalne samouprave, već i od Elektromreže Srbije (EMS), koja gradi dalekovod.

On je saopštio da je pogaženo nezvanično obećanje sa početka ove godine da će kablovi dalekovoda ipak ići ispod zemlje, jer su se početkom ove sedmice pojavili radnici EMS, u pratnji policije, komunalne policije i Parking servisa, kako bi nastavili radove na nadzemnoj trasi.

„Rukovodstvo grada i niška Srpska napredna stranka do sada ništa nisu učinili za stanovnike Brzog Broda, pa ni u pogledu dalekovoda. Sve što smo je u naselju urađeno- park, igralište, uradili smo sami. Očigledno je da oni nemaju kapacitet da vode ovaj grad i iskreno se nadam da ćemo im uskoro videti leđa“, rekao je Cvetanović.

Prema rečima okupljenih, najnovija saznanja koja imaju govore da će EMS graditi nadzemni dalekovod, a da je rok za završetak 31. oktobar ove godine.

Zbog takvih i sličnih informacija, oni su počeli ponovo da organizuju “straže” na različitim punktovima u naselju, kako bi na vreme uočili dolazak vozila i radnika EMS i “svojim telima sprečili radove”.

Meštani Brzog Broda su na prethodnim protestima ukazivali da je studija izvodljivosti koju je naručio EMS puna manjkavosti, te da to pokazuje i nezavisno veštačenje koje su naručili oni kao građani.

Oni su tražili da stručnjaci izmere nivo zračenja jednog takvog dalekovoda i da rezultati budu dostupni građanima naselja.

Pozivali su se i na naučnu studiju u kojoj je, kako su kazali, učestvovao i Univerzitet Oksford, a kojom je bilo obuhvaćeno 40.000 ljudi, i koja je pokazala da se usled izloženosti zračenju električnih vodova učestalost tumora na mozgu, leukemije i steriliteta uvećava za 70 odsto.

Žitelji ovog naselja su svoj protest zbog izgradnje nadzemnog dalekovoda do sada izražavali šetnjama, blokadom saobraćaja, fizičkim onemogućavanjem ekipa EMS-a da priđu planiranoj lokaciji i podizanjem šatora za noćna dežurstva.

Na jednom od protestnih okupljanja “sahranili su dalekovod” tako što su zatrpali rupu koju su radnici EMS iskopali zbog postavljanja prvog stuba i na tom mestu su postavili drveni krst.

Na drugom skupu su nosili smrtovnice preminulom dalekovdu, na kojima je pisalo da ožalošćenih nema.

 

EMS: Dalekovod ne donosi štetu

Preduzeće EMS je saopštilo da zahtevi stanovnika Brzog Broda za postavljanje podzemnih kablova u tom delu trase nemaju nikakvo ekonomsko, niti tehničko utemeljenje. Prihvatanje zahteva meštana bilo bi u potpunoj suprotnosti sa dužnostima i zakonskim obavezama EMS kao operatora prenosnog sistema, navodi EMS.

„Možemo da razumemo zabrinutost pojedinih stanovnika Brzog Broda, ali ih još jednom uveravamo da od ovog dalekovoda neće imati štetu, već korist- kako oni, tako i njihovi sugradjani u ostalim delovima Niša“, piše u saopštenju. U EMS tvrde da se radi o značajnom elektroenergetskom objektu koji se gradi “po najsavremenijim svetskim standardima”.

„Dalekovodi ni u jednom delu trase ne prelaze preko objekata. Osim toga, projektanti su na ovom vodu projektovali provodnike čija je minimalna visina 14 metara, iako zakon predviđa da mogu biti i na osam metara od zemlje“, kažu u EMS-u. Ukupna trasa dalekovoda čija se izgradnja planira pored Brzog Broda duga je 3,5 kilometara, a snage je dva puta 110 kilovolti.

Gradonačelnica: Studija pokazuje da nema nikakve opasnosti po građane 

Gradonačelnica Sotirovski je kazala da će Elektromreža Srbije nastaviti radove jer je reč o “veoma važnom projektu za energetsku stabilnost ovog dela Srbije” i zamolila je građane za razumevanje. Ona je naglasila da studija Ministarstva rudarstva i energetike pokazuje da nema nikakve opasnosti po građane.

“Gradnja dalekovoda je problem koji lokalna samouprava ne može da reši. Jedino što Grad može da uradi jeste da izmesti park i igralište koji se nalaze u blizini budućeg dalekovoda”, rekla je ona. Precizrala je da je trasa spornog dalekovoda predviđena planovima koji su na snazi od 2014. godine i da joj “nije jasno zbog čega se u to vreme grad opredelio za deo podzemnog, a deo nadzemnog sistema“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari