Građani niškog Delijskog Visa "čekali" gradonačelnicu, ona im "obećala" rešavanje komunalnih problema, a oni najavili novu blokadu saobraćaja 1Foto: Učesnik protesta

Delegacija građana niškog naselja Delijski Vis „čekala“ je jutros ispred Gradske kuće gradonačelnicu Draganu Sotirovski, zahtevajući hitan sastanak zbog nedavnog obustavljanja asfaltiranja ulica i nezapočinjanja radova na atmosferskoj kanalizaciji.

Sotirovski ih je primila po povratku sa terena i po rečima građana obećala početak rešavanja imovinskih problema koji su zaustavili asfaltiranje, kao i radova na kanalizaciji.

Građani su najavili novu blokadu saobraćaja u petak 19. aprila na okretnici kod Stop šopa, sa početkom od 17 časova, koja će biti 23. po redu.

Oni su, inače, ispred Gradske kuće doneli sto, stolice i mlin za kafu, najavljujući da će tu ostati dok ih Sotirovski ne primi.

Građani niškog Delijskog Visa "čekali" gradonačelnicu, ona im "obećala" rešavanje komunalnih problema, a oni najavili novu blokadu saobraćaja 2
Foto: Učesnik protesta

„Gradonačelnica je kazala da je građane koji ne žele da potpišu saglasnost za asfaltiranje ulica u sadašnjem stanju, koja je preduslov za izvođenje radova, već žele od Grada naknadu za svoje parcele- a čije sam kontakte nedavno dostavio nadležnima- navodno pozvala na razgovor i da oni i dalje odbijaju da je daju. Ne znam koliko je to tačno, ali je obećala da će ovaj problem početi da se rešava“, kaže za Danas Dejan Veličković, jedan od organizatora protesta.

Građani niškog Delijskog Visa "čekali" gradonačelnicu, ona im "obećala" rešavanje komunalnih problema, a oni najavili novu blokadu saobraćaja 3
Foto: Dejan Veličković

Veličković dodaje da su ovakvu saglasnost potpisali skoro svi građani Delijskog Visa, a da je nedavanje saglasnosti desetak građana iskorišćeno kao razlog za prestanak radova, tako da je za sada „asfaltirano pet i po ulica, a nije još osam“, naglašavajući da je reč o malim ulicama.

On kaže da je Sotirovski obećala i da će 1. juna početi izrada atmosferske kanalizacije u nekim asfaltiranim ulicama, koje su zbog takvog nedostatka poplavljene posle svake veće kiše.

Građani niškog Delijskog Visa "čekali" gradonačelnicu, ona im "obećala" rešavanje komunalnih problema, a oni najavili novu blokadu saobraćaja 4
Delijski Vis: Foto privatna arhiva

„Rekla je da 1. juna počinju radovi, odnosno izmeštanje pruge. Videćemo. Obećanja o izmeštanju pruge i izradi kišne kanalizacije, inače, slušamo 50 godina, i pred svake izbore“, kaže Veličković.

Prema rečima Veličkovića, Sotirovski, koja je i članica Predsedništva SNS, navodno je ponovila da su protesti građana Delijskog Visa „opozicioni“, spočitavajući njemu i „sa kim pije kafu“.

Ona je za njihove komunalne probleme optužila „prethodni režim“, koji ga nije rešavao.

„Podsetio sam je da smo je zvali na naš protest, koji organizuju građani koji je plaćaju, ali da ona nije došla. Pozvali smo je i danas, a ona je rekla da će se javiti. Rekao sam joj i da je vlast tu da rešava probleme građana, a ne da vodi računa ko sa kim pije kafu. I upitao sam koliko je u redovima sadašnje vlasti ’žutih’ i članova G17 Plus koji su bili na vlasti i u prethodnih 12 godina“, kaže Veličković.

On podseća da je gradonačelnica u novembru prošle godine obećala da će „sve ulice biti asfaltirane do Nove godine, u skladu sa postojećim stanjem“, kao i da će biti rešena atmosferska kanalizacija u celom naselju.

Asfaltiranje je tada počelo, ali je već sredinom decembra obustavljeno, uz njeno objašnjenje da su se „mašine zaglavile u blatu“ i da će radovi ponovo krenuti „sledećeg proleća“.

Nakon što su započele blokade saobraćaja, počeli su i radovi, ali su nedavno ponovo obustavljeni, zbog, kako je navedeno, nedostatka saglasnosti pojedinih građana.

 

Gradonačelnica proziva „opoziciju“

„Primila sam danas sugrađane sa Delijskog Visa koje opozicija svakog vikenda, nedeljama unazad zloupotrebljava kako bi blokirala najprometniju ulicu ka Niškoj Banji. Pet ulica smo u tom naselju asfaltirali jer smo, zahvaljujući dogovoru sa građanima za kratko vreme rešili imovinu. I u preostalim, neophodni su pravni postupci u skladu sa zakonom koji ipak iziskuju vreme, a koje smo na vreme pokrenuli“, objavila je Sotirovski na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari