"Gradonačelnica Niša ponovo obećala asfaltiranje, ali ne i kada će se desiti": Građani Delijskog Visa ponovo blokiraju saobraćaj 1Protest građana Delijskog Visa: Foto učesnik protesta

Građani niškog naselja Delijski Vis u petak 10. maja organizovaće 25. protest, zahtevajući nastavak asfaltiranja ulica koje je nedavno obustavljeno, kao i izgradnju atmosferske kanalizacije, koja nije ni započeta.

Oni su ponovili da im je ugrožena bezbednost zbog čestih poplava kuća, podruma i garaža nakon jakih kiša, a sve zbog nedostatka asfalta i kanalizacije.

Najavili su da će blokade saobraćaja biti nastavljene svakog petka jer je do sada asfaltirano pet ulica, a osam još uvek čeka na radove, uprkos obećanjima da će ovakvi radovi biti završeni krajem prošle godine.

Dejan Veličković, jedan od organizatora protesta, kaže da je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski u poslednjem razgovoru sa njihovom delegacijom obećala da će izgradnja atmosferske kanalizacije početi 1. juna.

„Ako 1. juna ne dođu mašine i ne počnu radovi na atmosferskoj kanalizaciji, organizovaćemo protest toga dana, ’u minut do 12’, ispred Gradske kuće (u kojoj je kabinet gradonačelnice, prim. aut.). Prijavićemo skup i nadamo se da neće biti zabranjen zbog toga što se održava dan pred lokalne izbore, u vreme izborne ćutnje, jer mi nismo politička organizacija već građani koji traže osnovne komunalne uslove za život“, kaže Veličković za Danas.

"Gradonačelnica Niša ponovo obećala asfaltiranje, ali ne i kada će se desiti": Građani Delijskog Visa ponovo blokiraju saobraćaj 2
Dejan Veličković: Foto privatna arhiva

Veličković kaže da je asfaltiranje obustavljeno uz obrazloženje da pojedini vlasnici parcela na kojima se nalaze trase ulica nisu potpisali saglasnost da se takvi radovi obave u skladu sa postojećim stanjem, što je bio dogovoreni preduslov za izvođenje radova u razgovoru meštana sa gradonačelnicom.

On precizira da saglasnost nije dalo svega desetak građana koji i ne žive u Delijskom Visu, te ne žele asfaltiranje već naknadu od strane Grada za svoje parcele.

„Pribavili smo njihove adrese i kontakte, dostavili ih Gradskoj upravi za imovinu i predsedniku gradske opštine Palilula, ali ovaj problem nije rešen“, kaže Veličković.

On kaže da javni interes nalaže da se isplati naknada za te parcele- koja nije velika, a svakako je manja nego kada Grad izgubi sporove i plaća sudske troškove- jer će se tako rešiti veliki komunalni problem u jednom naselju.

„U dopisu gradonačelnice koji mi je uputila početkom ove sedmice ona obećava da će asfaltiranje biti završeno, ali ovoga puta ne navodi nikakav rok. Nemamo više poverenja“, kaže Veličković.

"Gradonačelnica Niša ponovo obećala asfaltiranje, ali ne i kada će se desiti": Građani Delijskog Visa ponovo blokiraju saobraćaj 3
Foto privatna arhiva

U tom dopisu ona navodi se da su sve ulice u kojima su građani potpisali saglasnost za asfaltiranje u skladu sa postojećim stanjem, odnosno u kojima su rešeni pravno- imovinski odnosi, stavljen asfalt.

Prema njenim rečima, problem ne postoji u osam već u četiri ulice u kojima „pojedini žitelji, i pored obavljenog razgovora, nisu razumeli važnost zajedničkog posla i nisu želeli da daju saglasnost“.

„Iz napred navedenog razloga Grad je započeo proces parcelizacije kako bi bio proglašen javni interes od strane države i kako bi na kraju sve te ulice dobile asfalt. Potrebno je vreme za rešavanje imovinsko- pravnih odnosa na predmetnim parcelama. Nakon rešavanja imovinsko- pravnih odnosa pristupiće se realizaciji ostalih koraka koji bi doveli do konačnog rešavanja postojećih problema“, navodi Sotirovski u odgovoru.

Veličković tvrdi da je gradonačelnica u novembra 2023. obećala da će sve ulice u Delijskom Visu biti asfaltirane do Nove godine, kao i da će biti rešena atmosferska kanalizacija u celom naselju.

Asfaltiranje ulica u ovom naselju počelo je u novembru prošle godine, ali je nekoliko puta obustavljano.

 

Protest na kružnom toku kod Stop šopa

Građani Delijskog Visa blokiraće saobraćaj večeras u 18 časova na kružnom toku kod tržnog centra Stop šop, na putu Niš- Niška Banja.

Blokada će trajati sat vremena.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari