"Čim mi stanemo sa protestima, oni stanu sa radovima": Građani niškog Delijskog Visa blokiraju saobraćaj uprkos asfaltiranju 1Delijski Vis: Foto privatna arhiva

Građani niškog Delijskog Visa najavili su da će u subotu 3. februara blokirati saobraćaj na putu Niš – Niška Banja, uprkos tome što je gradska vlast nastavila asfaltiranje njihovih ulica nakon što ga je prethodno obustavila.

Oni su do sada organizovali desetak protesta zbog toga što, kako su upozorili, delovima tog naselja više decenija nedostaje asfalt, atmosferska kanalizacija i vodovod, a neki od žitelja pešače dva kilometra do najbliže apoteke ili bolje snabdevene prodavnice.

„Nakon našeg protesta 27. januara i medijskog izveštavanja o njemu, građevinske mašine su se ponovo vratile u naše naselje, u Ulicu Feliksa Kanica, i nastavile radove, doduše prilično sporo. Počeli su da rade i Ulicu Jovanke Bončić, takođe sporo. Nekako u isto vreme, a posle kiše, druge ulice u naselju, koje imaju asfalt ali nemaju atmosfersku kanalizaciju, već su priključene na neku staru i problematičnu, opet su poplavljene i izlila se kanalizacija. Tim ljudima su poplavljene kuće, podrumi i garaže, i ugrožena je njihova bezbednost“, kaže za Danas Dejan Veličković, jedan od organizatora protesta.

Na pitanje da li očekuje da do lokalnih izbora u Nišu, koji bi trebalo da budu održani sredinom ove godine, njihovi zahtevi budu ispunjeni, on odgovara da se više uzda u proteste i izveštavanje medija o njima.

„Nastavljamo sa protestima i blokadama saobraćaja sve dok svi naši komunalni problemi ne budu rešeni, jer čim mi stanemo, oni stanu sa radovima. Pre izbora održanih prošlog decembra iz Grada su obećali da će nam do Nove godine asfaltirati osam ulica, pa su prekinuli sa radovima i do sada uradili samo dve, i to do pola. A kada oragnizujemo protest, i on odjekne u medijima, odmah dođu mašine i radnici“, kaže Veličković.

Nakon obećanja gradonačelnice Dragane Sotirovski da će asfaltiranje ulica u Delijskom Visu biti završeno što je moguće ranije, ono je započelo u novembru prošle godine, prekidano već „sa prvom kišom“, a nedavno i potpuno obustavljeno.

Sotirovski je negirala da su radovi stali, optužujući Veličkovića da „poziva na nemire“, a „Šolakove medije“ da „nastavljaju da lažu“.

"Čim mi stanemo sa protestima, oni stanu sa radovima": Građani niškog Delijskog Visa blokiraju saobraćaj uprkos asfaltiranju 9
Dragana Sotirovski: Foto BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO

Građanima Delijskog Visa, koji su se interesovali zbog čega su radovi obustavljeni, „objasnila“ je da su „upravo oni insistirali ’za sad i odmah‘, pa su mašine počele, ali su se zaglavile jer je blato do kolena“.

„Sve ulice su pod velikim nagibom. Insistirali ste da se što pre počne, ne želeći da verujete niti da čujete šta je struka govorila- da je najbolje da se sačeka proleće. Da bi radovi bili završeni uslov je vreme. Da ste bili složni kao što niste, brže bi bili sakupljeni potpisi. Pošto su neki odustajali pa pristajali, pa odustajali pa pristajali, rezultat vidite i sami“, napisala je ona na druptvenim mrežama.

Uz to im je poručila: „Dakle, strpljenje i ništa drugo“.

 

Blokada kružnog toka kod Stop šopa

Blokada saobraćaja žitelja Delijskog Visa biće organizovana sutra u 17 časova, na kružnom toku kod Stop Šopa, na putu Niš- Niška Banja.

Oni su u objavi pozvali građane Niša da im se pridruže.

 

Ko izveštava o borbi građana Delijskog Visa za osnovne komunalne uslove 

„Radovi su kretali ili nastavljani zahvaljujući izveštavanju Danasa, Južnih vesti, N1 i Nove S. To nam zaista mogo znači“, kaže Veličković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari