"Mašine su sve raskopale, napravile još veći haos i stale sa prvom kišicom": Građani niškog Delijskog Visa nastavljaju proteste nakon obećanja vlasti o asfaltiranju 1Jedan od protesta građana Delijskog Visa: Foto učesnik protesta

Građani niškog naselja Delijski Vis, kojima je gradonačelnica Dragana Sotirovski nakon više protesta obećala asfaltiranje ulica „u što kraćem roku“, najavili su novu blokada saobraćaja za subotu 9. decembar jer su „mašine došle, raskopale ih i napravile još veći haos, a onda stale sa prvom kišicom“.

Sotirovski nije odgovorila na pitanja Danasa u vezi sa zaustavljanjem radova, ali je u odgovoru žiteljima ovog naselja kritikovala upravo njih što su želeli asfaltiranje „sad i odmah“, zbog čega su se mašine zaglavile u „blatu do kolena“, umesto da se radovi obave na proleće, kada će se, inače, održati lokalni izbori u ovom gradu.

U delu ovog naselja više decenija nedostaje asfalt, kanalizacija i osvetljenje, a mnogi žitelji do najbliže prodavnice ili apoteke pešače dva kilometra.

„Mašine su došle pre oko mesec dana, a radovi su zaustavljeni sa prvim kišicama, pre više od deset dana. Vlast se ’vadi’ na vreme, a i na to da smo navodno kasnili sa prikupljanjem potpisa kojima se građani slažu da se postavi asfalt u skladu sa postojećom situacijom na terenu- što je netačno. Veliku većinu potpisa smo prikupili, ostalo ih je još samo par, iz Grada i opštine Palilula su nam tražili njihove telefonske brojeve koje smo im dostavili, ali oni ih nisu zvali. Mi jesmo obećali da ćemo da pomognemo na svaki način, i to činimo, ali mi nismo institucije da sve to rešavamo“, kaže za Danas Dejan Veličković, jedan od žitelja Delijskog Visa i organizatora protesta.

"Mašine su sve raskopale, napravile još veći haos i stale sa prvom kišicom": Građani niškog Delijskog Visa nastavljaju proteste nakon obećanja vlasti o asfaltiranju 2
Dejan Veličković: Foto M. Stanković

Veličković kaže da građani „sigurno neće da čekaju“ da im i ova zima prođe sa neasfaltiranim ulicama.

„Gradonačelnica se obratila građanima Delijskog Visa, razgovarala sa njima, obećala da će ulice biti završene ’u najkraćem mogućem roku‘, ali sada su nam napravili još veći haos. Ljudi su razočarani jer su joj mnogi od njih verovali. Očigledno je da je plan da se ovaj posao tempira pred lokalne izbore u Nišu koji će biti održani na proleće“, kaže on.

Sotirovski je u odgovoru žiteljima Delijskog Visa, koji su se interesovali zbog čega su radovi obustavljeni, navela da su upravo oni „insistirali ’za sad i odmah‘, pa su mašine počele ali su sada zaglavljene jer je blato do kolena“.

„Sve ulice su pod velikim nagibom. Insistirali ste da se što pre počne, ne želeći da verujete niti da čujete šta je struka govorila – da je najbolje da se sačeka proleće. Da bi radovi bili završeni uslov je vreme. Da ste bili složni kao što niste, brže bi bili sakupljeni potpisi. Pošto su neki odustajali pa pristajali, pa odustajali pa pristajali, rezultat vidite i sami“, napisala je ona, uz zaključak: „Dakle, strpljenje i ništa drugo“.

Sotirovski je početkom oktobra obećala građanima Delijskog Visa, koje je posetila, da će u roku od dve sedmice početi asfaltiranje i biti završeno u najkraćem mogućem roku.

"Mašine su sve raskopale, napravile još veći haos i stale sa prvom kišicom": Građani niškog Delijskog Visa nastavljaju proteste nakon obećanja vlasti o asfaltiranju 3
Dragana Sotirovski: Foto V. Torović

Ona je tada pozvala žitelje tog naselja da se jave Upravi za imovinu, kako bi se ubrzalo rešavanje imovinskih odnosa tamo gde postoji problem.

„To je samo nastavak našeg dogovora iz Gradske kuće. Još jednom smo zajedno na terenu potvrdili da samo dogovorom i zajedno možemo da rešimo sve probleme”, ocenila je.

Prema njenim rečima, za početak radova potrebno je samo da svi žitelji daju saglasnost da se postavi asfalt u skladu sa postojećom situacijom na terenu, kako se “ne bi pojavila za neko vreme neka tužba”.

“Zvanična delegacija”, u kojoj su bili i predsednik opštine Palilula Bratislav Vučković, načelnici gradskih uprava, direktori pojedinih javnih preduzeća i geometar, konstatovali su da su “jedini razlog” što ulice decenijama nisu asfaltirane – nerešeni imovinski odnosi.

Blokada saobraćaja, šator i peć

Novi protest građana Delijskog visa zakazan je za 9. decembar u 17 časova, kada će se blokirati kružni tok u naselju Trošarina, u oba pravca.

Vwličković je najavio da će neki od njih, takođe, postaviti šator sa kubetom na drva, u kojem će boraviti danonoćno, dok se asfaltiranje ne nastavi i ne završi.

Šator će verovatno biti postavljen na ulazu u neasfalitirani deo naselja.

 

Gradonačelnica obećala i sređivanje samoposluge

Sotirovski je sredinom oktobra obećala da će Grad uložiti i u obnovu napuštene i ruinirane samoposluge u Delojskom Visu, a da će „odmah“ početi rasčišćavanje terena.

Ona je kazala građanima da je Grad samo ove godine imao tri licitacije za taj objekat, ali da su investitori odustajali zbog velikih ulaganja.

Zato je, dodala je, odlučeno da će Grad srediti oronuli prostor, „nakon toga će doći i investitori“.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari