Nakon protesta građana niškog Delijskog Visa koji decenijama nemaju asfalt, kanalizaciju i samoposlugu, gradonačelnica obećala ekspresno asfaltiranje 1Foto: Učesnik protesta građana Delijskog Visa

Nakon tri protesta građana niškog naselja Delijski Vis, koji su upozorili da im više decenija nedostaje asfalt, kanalizacija i osvetljenje, a da do najbliže prodavnice ili apoteke pešače dva kilometra, gradonačelnica Dragana Sotirovski najavila je da će u roku od dve sedmice početi asfaltiranje.

Ona je obećala još jedan obilazak tog naselja, kako bi sa meštanima razgovarala i o stavljanju u funkciju ruinirane samoposluge, u kojoj bi, po njihovim predlozima, mogle da se nalaze apoteka, ambulanta i pošta, koje im nedostaju.

“Asfaltiranje ulica u naselju Delijski Vis u Gradskoj opštini Palilula počeće već za dve nedelje, a građane smo kroz susrete u njihovom naselju pozvali da se jave Upravi za imovinu, kako bismo ubrzali rešavanje imovinskih odnosa tamo gde oni nisu rešeni. To je samo nastavak dogovora iz Gradske kuće sa prijema prošle nedelje. Još jednom smo zajedno na terenu potvrdili da samo dogovorom i zajedno možemo da rešimo sve probleme”, navela je Sotirovski nakon obilaska Delijskog Visa.

Ona je prilikom obilaska naselja kazala da je za početak radova potrebno da svi njegovi žitelji daju saglasnost da se postavi asfalt u skladu sa postojećom situacijom na terenu, kako se “ne bi pojavila za neko vreme neka tužba”.

Nakon protesta građana niškog Delijskog Visa koji decenijama nemaju asfalt, kanalizaciju i samoposlugu, gradonačelnica obećala ekspresno asfaltiranje 2
Dragana Sotirovski: Foto V. Torović

“U svakoj ulici ima više vlasnika, to znači da svi moraju da budu saglasni da Grad postavi asfalt. Dakle sve zavisi od njih. Ono što smo dogovorili sa njima je- što više saglasnosti, iz što više ulica, to više asfalta. Nema lažnih obećanja, za dve nedelje će doći mašine”, rekla je Sotirovski.

“Zvanična delegacija”, u kojoj su bili i predsednik opštine Palilula Bratislav Vučković, načelnici gradskih uprava, direktori pojedinih javnih preduzeća i geometar, konstatovali su da su “jedini razlog” što ulice decenijama nisu asfaltirane – nerešeni imovinski odnosi.

Dejan Veličković, jedan od organizatora protesta, kaže za Danas da je u toku prikupljanje potpisa saglasnosti građana ovog naselja za izvođenje radova u skladu sa situacijom na terenu, koji će potom biti overeni kod notara i predati nadležnima u Gradu.

Veličković kaže da postoje problemi- pojedini vlasnici kuća ili njihovi naslednici su u inostranstvu ili ih žitelji ne poznaju, ali veruje da će uspeti da ih pronađu i obezbede saglasnost.

Nakon protesta građana niškog Delijskog Visa koji decenijama nemaju asfalt, kanalizaciju i samoposlugu, gradonačelnica obećala ekspresno asfaltiranje 3
Dejan Veličković: Foto M. Stanković

Prema njegovim rečima, od desetak ulica koje bi trebalo asfaltirati četiri imaju kanalizaciju, te bi odmah mogle da počnu da se rade, dok bi za ostale “trebalo naći rešenje, pošto je besmisleno da se najpre asfaltiraju, a potom pravi kanalizaciona mreža”.

“Jutros sam razgovarao sa komšijama i oni već ‘gaze asfalt’, odnosno bezuslovno veruju da će za dve sedmice početi radovi. Mene ne greje sunce, i zbog iskustva i zbog toga što idu izbori, ali hajde da svi zajedno verujemo da će obećanje biti ispunjeno. Ukoliko se to ne desi, svi zajedno i svi iz kuća ponovo idemo na proteste”, kaže Veličković.

Građani donjeg dela Delijskog Visa, koji zahtevaju rešavanje višedecenijskih infrastrukturnih problema, i njihove komšije iz gornjeg dela naselja, koji traže renoviranje stare samoposluge, prošle subote su zajednički blokirali saobraćaj na okretnici u naselju Trošarina.

Prethodno su organizovali odvojene proteste.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari