Građani Delijskog Visa u Nišu blokirali saobraćaj zbog neasfalitranih ulica, nedostaka kanalizacije i napuštene samoposluge 1Jedan od protesta građana Delijskog Visa: Foto učesnik protesta

Nekoliko stotina građana naselja Delijski Vis u Nišu blokirali su večeras saobraćaj na kružnom toku u naselju Trošarina, kako bi upozorili na neasfaltirane ulice, nedostatak kanalizacije, loše osvetljenje i druge probleme koji se decenijama ne rešavaju.

Oni su zahtevali i da se renovira stara samoposluga, kako bi u njoj bila smeštena apoteka, ambulanta i pošta, do kojih sada pešaće i po dva kilometra.

Na ovom skupu našli su se „udruženi“ meštani Delijskog Visa, koji su ranije organizovali zasebne proteste, na kojima su jedni zahtevali rešavanje višedecenijskih infrastrukturnih i komunalnih problema, koji, kako su navodili, posle svake veće kiše dovode do poplava ili izlivanja fekalija, a drugi renoviranje samoposluge.

Oni su su nakon blokade saobraćaja otišli u protestnu šetnju do svog naselja.

Na skupu i u šetnji poručili su gradonačelnici Dragani Sotirovski da „neće odustati od zahteva“, a čula su se skandiranja „Dragana odlazi“

„Na poslednjem sastanku sa gradonačelnicom rečeno nam je da će početi da se asfaltiraju ulice, ali mi u verbalna obećanja ne verujemo, pogotovu ne ako se daju pred izbore, već želimo da da se to zaista desi. Dok ne vidimo da se ulice asfaltiraju, protestvovaćemo“, rekao je Dejan Veličković, jedan od organizatora protesta.

Milan Spasić, iz Udruženja „Radne akcije Delijski Vis“, koje zahteva renoviranje samoposluge, dodaje da im je na sastanku sa gradonačelnicom rečeno da će objekat samoposluge ići na licitaciju, ali da su građani protiv toga jer ne žele da se njihova imovina prodaje, već da se stavi u funkciju, a od izdavanja lokala prihoduje.

“Bivši gradonačelnik Darko Bulatović nam je još 2019. godine dao obećanje da će ta samoposluga da se renovira za potrebe građana, a to su pošta, apoteka i ambulanta, koje bi mogle da stanu u taj prostor od 650 kvadrata. Takvo obećanje do danas nije ispunjeno, ali mi ga nismo zaboravili”, rekao je on.

Građani su najavili da će se sledeće subote okupiti “u većem broju” ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Gradonačelnica Sotirovski je posle nedavnog sastanka sa njihovom delegacijom ocenila da je ključni razlog što brojne ulice u naselju Delijski Vis nisu asfaltrane- nerešeni imovinski odnosi i saopštila da su “dogovoreni dalji koraci u rešavanju problema, a gradska preduzeća dobila zaduženja”.

“Samo dogovorom zajedno možemo sve!“, poručila je Sotirovski na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Žitelji ovog naselja su, međutim, negirali da je ikakav konkretan dogovor postignut i nastavili proteste.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari