"Šolakovi mediji nastavljaju da lažu, a 'tadićevac' ih koristi da poziva na nemire": Dragana Sotirovski nakon zastoja u asfaltiranju u niškom naselju Delijski Vis 1Ulica u Delijskom Visu u Nišu: Foto privatna arhiva

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je i članica Predsedništva SNS, kritikovala je izveštavanje Televizije Nova o zastoju u asfaltiranju ulica u naselju Delijski Vis, ocenjujući da je ono „eklatantan“ primer da „Šolakovi i tajkunski mediji nastavljaju da lažu i obmanjuju javnost“.

Sotirovski je stanovnika Delijskog Visa, Dejana Veličkovića, koji je dao izjavu novinarki Nove Ivani Marković da je asfaltiranje stalo sa prvom kišom uprkos njenom obećanju u oktobru ove godine da će biti ekspresno završeno, nazvala „samozvanim borcem za prava žitelja naselja“, „aktivistom opozicije“ i „tadićevcem, glavom i bradom“, koji, kako je navela, „uoči izbora zloupotrebljava medijski prostor za propagandu i pozivanje na proteste i nemire“.

Sotirovski: Novinarka „namerno sakrila“ da se dve ulice „uveliko pripremaju za asfaltiranje“

Na zvaničnoj Fejsbuk stranici, na kojoj objavljuje informacije kao gradonačelnica i funkcionerka SNS, plasirala je i fotografiju novinarke koja izveštava iz Delijskog Visa, kao i fotografiju iz kafane, gde su za stolom, u većoj grupi ljudi, i bivši predsednik Srbije i čelnik Socijaldemokratske stranke Srbije Boris Tadić i Veličković.

Jučerašnje izveštavanje novinarke Marković u jutarnjem programu Nove nazvala je neistinitim, jer je „od očiju javnosti namerno sakrila“ da je u dve ulice, koje su susedne onoj iz koje se javila i gde nema radova, situacija drugačija, jer se one „uveliko pripremaju za asfaltiranje“ i „ivičnjaci spremaju za postavljanje“.

"Šolakovi mediji nastavljaju da lažu, a 'tadićevac' ih koristi da poziva na nemire": Dragana Sotirovski nakon zastoja u asfaltiranju u niškom naselju Delijski Vis 2
Dragana Sotirovski: Foto sajt grada Niša

„Dogovoreno uključenje, filovano ushićenjem beogradske voditeljke u 7 sati izjutra, da je gradonačelnica Niša obećala, a nije ispunila, realizovano je po starom dobrom oprobanom receptu tajkunskih medija bez takozvane druge strane ili Grada kao aktera događaja“, navela je Sotirovski, inače bivša dopisnica RTS, koja od dolaska na javnu funkciju uskraćuje odgovore na pitanja nezavisnih i kritičkih medija, ili na njih selektivno odgovara, ili proziva i vređa novinare.

Veličković je u jučerašnjoj izjavi za Novu najavio novu blokadu saobraćaja na okretnici na Trošarini za subotu 9. decembar zbog toga što su radovi na asfaltiranju stali sa prvom kišom, i ne izvode se duže od deset dana.

Građani tog naselja su već nekoliko puta protestvovali, upozoravajući da u jednom njegovom delu više decenija nedostaje asfalt, kanalizacija i vodovod, a da mnogi od njih do najbliže prodavnice ili apoteke pešače dva kilometra.

Novinarka Nove: Ovakvo targetiranje novinara je i bespotrebno i nedopustivo

„Ovakvo prepucavanje i targetiranje novinara je i bespotrebno i nedopustivo. Mi između ostalog ne učestvujemo u izbornoj kampanji, ne borimo se ni za jedno mesto u vlasti, nećemo im oteti ništa“, kaže novinarka Marković za Danas.

Ona dodaje da novinari nisu ni „naši“ ni „njihovi“ već rade u javnom interesu i na usluzi su građanima, u misiji da oni što bolje žive.

Primedbu o nedostatku „druge strane“ u izveštavanju odbacuje, navodeći da je upravo Sotirovski „onemogućila“ ovaj medij da do nje dođe još kad je bila načelnica Nišavskog upravnog okruga, nastavljajući to da čini i kao gradonačelnica.

Veličković: Nakon što smo najavili novi protest i mediji preneli, počeli da postavljaju ivičnjake, evo i po snegu

Veličković, pak, kaže da su odmah nakon njegove najave blokade saobraćaja, koju su preneli Danas i drugi mediji, „opet počeli neki radovi“.

„Evo, sada, i po snegu koji pada, stavljaju ivičnjake u delu moje, Dušničke ulice, kao i u delu Ulice Feliksa Kanica. Ulice Jelisaveta Načić i Jovanka Bončić su poravnate, a i to je takođe urađeno nakon najave novog protesta koju su preneli mediji. Očigledno je da im protesti pred izbore ne odgovaraju“, kaže Veličković za naš medij.

On kategorički negira da je „pozivao na nemire“, navodeći da građani ovog naselja nisu huligani, već ljudi koji mirnim protestima žele da ukažu na ozbiljne probleme koje već dugo imaju.

„Kakvi crni nemiri?! Proveo sam 15 meseci na Kosovu i izgubio zdravlje za ovu državu. Pobogu, mi samo tražimo asfalt u 21. veku, i da živimo kao ljudi“, dodaje.

UNS i NUNS više puta kritikovali Sotirovski zbog neprofesionalnog i diskriminatorskog odnosa prema medijima

UNS i NUNS su, inače, već više puta oštro kritikovali neprofesionalan i diskriminatorski odnos gradonačelnice Niša prema medijima, a dugotrajno ignorisanje Danasa, koje uz sporadične izuzetke traje od sredine 2021. godine, označili kao neslavni rekord te vrste.

Sotirovski je prošle godine, u “Vodiču za političare” NUNS-a, koji se bavi njihovim odnosom prema medijima i novinarskim pitanjima, označena kao prvi među 11 najlošijih primera “napada i manipulacija” koje doživljavaju novinari u Srbiji.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić je u avgustu 2021. godine najavio da će Sud časti odlučivati i o njenom trajnom isključenju iz tog udruženja, zbog „nipodaštavanje novinarske profesije i vređanje novinara nezavisnih medija”, ali odluka do danas nije doneta.

Prema dostupnim podacima, Sotirovski je zamrzla članstvo u tom udruženju zbog odlaska na javnu funkciju.

U zvaničnoj biografiji niške gradonačelnice, objavljenoj na sajtu Grada, navedeno je između ostalog da je ona tri puta bila nominovana za nagradu NUNS-a za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“, kao i da je “medijski trener po certifikatu NUNS-a”.

U biografiju je uvrstila i podatak da je dobitnica nagrade za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“, koju dodeljuju Večernje novosti, Godišnje nagrade Lokalnog antikorupcijskog foruma Niš za seriju televizijskih priloga o korupciji u zdravstvu i obrazovanju, kao i godišnjeg priznanja Agencije za borbu protiv korupcije za priloge o toj temi.

Kada su je 2014. godine, dok je bila urednica niškog dopisništva RTS-a, reprezentativni sindikati u Specijalnoj bolnici za nespecifične plućne bolesti u Sokobanji proglasili “nepoželjnom”, zbog “zlonamernosti i ličnog neprijateljskog odnosa prema ovoj ustanovi”, a nakon što je uradila nekoliko priloga o korupciji i mobingu, novinarska udruženja su osudila takvu diskriminaciju i pritisak.

O njenom slučaju su izveštavali nezavisni i kritički mediji, među kojima i oni kojima sada uskraćuje odgovore na pitanja.

Sa kim smemo da se slikamo?

„A šta tek reći na to da sam ‘tadićevac’ ili šta već ? Ne smem ni sa kim da se upoznam i sednem i popijem kafu? Venčao sam se sa Vučićem pa smem da imam sliku samo sa njim? Uostalom, slikao sam se i sa gradonačelnicom, kao i sa Anom Brnabić, i sa Kojićem, šefom Vučićevog kabineta, kada smo razgovarali o isplati ratnih dnevnica ili zaostalih zarada propalih preduzeća, pa nam ništa nisu rešili. I sad bi valjda opozicija trebalo da me proziva zbog toga? Besmisleno“, kaže Veličković.

Đorđević: Zakon nalaže javnom i političkom funkcioneru da mora da trpi kritiku svog rada

„Član 8. Zakona o javnom informisanju i medijima jasno kaže: ‚Izabran, postavljen, odnosno imenovan nosilac javne i političke funkcije dužan je da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja’. Tu je sve rečeno i jedva da treba nešto dodati“, kaže Dragan Đorđević, predsednik niškog Odbora za ljudska prava, koji se bavi temama javnog informisanja i medija.

„Nedopustivo je, takođe, da nosilac javne funkcije bilo čije medijsko izveštavanje koristi kao izgovor za iznošenje neprihvatljivih kvalifikacija ili uvreda na račun medija i novinara. Što se tiče neophodnosti ’druge strane‘, javni interes i medijski pluralizam podrazumevaju da se informacije ne uskraćuju, a da to pogotovu ne čine nosioci javnih funkcija“, kaže on za Danas.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari