Građani Kragujevca označili 25 javnih mesta gde se ne osećaju bezbedno 1Foto: JKP Šumadija Kragujevac

Anketirane građanke i građani Kragujevca označili su 25 javnih mesta kao „neuralgične tačke“ bezbednosti od ukupno 125 označenih na kojima se ne osećaju najsigurnije, rekla je Maja Lalić iz Mikser organizacije.

Rezultati istraživanja predstavljeni su danas na radionici „Ona hoda sama kroz grad-bezbedniji Kragujevac za sve“.

U ovom istraživanju je učestvovalo oko 300 građana i građanki Kragujevca, odnosno 81,8 odsto žena i 18,2 odsto muškaraca.

Među desetak mesta na kojima se građani ne osećaju najbezbednije su Šumarice, naselja Aerodrom i Bubanj, trg na Maloj vagi, centar grada, naselja Bresnica i Erdoglija.

U anketi su označene i ulice: Save Kovaćevića, Vojvode Putnika, 1. maj i Crveni krst, kao i pešački prostori oko Pravnog i Prirodno-matematičkog fakulteta.

Utvrđeni su i predlozi za unapređenje bezbednosti žena, devojčica i svih građana na navedenim mestima kroz prostorne intervencije i rad institucija.

„Od 125 mapiranih lokacija, 25 mesta je bilo ponovljeno jako veliki broj puta kao neuralgične tačke koje iziskuju određene intervencije. U istraživanju smo došli i do konkretnih preporuka“, rekla je novinarima Lalić.

Ispitanici su najčešće ukazivali na problem sa javnim osvetljenjem koje bi trebalo ne samo da se redovno održava već i da se uvede dodatno.

„Građani smatraju da su na pojedinim mestima, koja se u određeno vreme izbegavaju, potrebne noćne patrole policije koje bi bile znak bebednosti i mera koja bi omogućila da se i ta mesta koriste“, kazala je Lalić.

Građani su naveli i bahatu vožnju u saobraćaju i nesankcionisanje takvog ponašanja.

Lalić je navela da je razgovor sa srednjoškolcima pokazao da je povratak kući đaka sa periferije iz popodnevne smene ili sa sportskih aktivnosti praćen neprijatnostima, verbalnim ili seksualnim uznemiravanjem.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta „Sigurnost žena i devojčica u Srbiji“ koji sprovodi Kancelarije za rodnu ravnopravnost – UN Women, u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, jedinicama lokalne samouprave, organizacijama civilnog sektora i britanskom ambasadom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari