"Građani se ne osećaju bezbedno u kriminalizovanom društvu koje je stvorila ova vlast": Sagovornici Danasa o optužbama Vučića na račun medija 1Foto:Antonio Ahel/ATAImages.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je u obraćanju iz Predsedništva naveo, između ostalog, da mediji šalju sliku da je Srbija nebezbedna.

Pristisak Zapada na Srbiju je veliki, kazao je, te da je argumentacija u pritisku stalna demonizacija Srbije zbog tobožnjih nedemokratskih odnosno autokratskih tendencija.

Dodao je da se govori i o tobožnjem lošem stanju u medijima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se, u okviru pritisaka na Srbiju, stvara slika da je Srbija nebezbedna, a u 2023. godini bilo je tri puta manje ubistava nego u 2012.

Takođe je rekao da je 2001. zabeleženo 215 ubistava, 2012. bilo ih je 212, a 2023. godine tri puta manje, odnosno 77.

U 2023. godini, kako je dodao, bila je najveća stopa rasvetljenih ubistava i iznosila je više od 92 odsto.

Stvaranju slike nesigurnosti, kako je dodao, doprinose mediji, jer najviše izveštavaju o kriminalcima, ubistvima i drugim krivičnim delima, budući da to „donosi klikove“.

Sagovornici Danas jednoglasni su u oceni da je Srbije nebezbedna upravo zahvaljujući ovakvoj vlasti i režimu.

Perica Gunjić, glavni urednik Cenzolovke, navodi za Danas da je kriminalizovano društvo stvorila ova vlast, koja štiti ili oslobađa mafijaše i ubice koji za nju rade, dok proganja one koji se protiv kriminala bore.

„Ovde Vučićevi mediji vode hajku i protiv policijskih inspektora koji razotkrivaju kriminal u vrhu države – zato se građani ne osećaju bezbedno, a ne zato što profesionalni mediji koji poštuju Kodeks novinara izveštavaju o nasilju kojim smo okruženi“, kaže Gunjić.

aleksandar vučić, građani
foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Jedini mediji koji promovišu nasilje u društvu su oni koje Vučić uređuje – nacionalne TV i tabloidi.

Kod njih su, ističe Gunjić, zvezde kriminalci, ubice, silovatelji. Kako da se građani osećaju bezbedno u državi koja promoviše takve vredosti?, upitao je na kraju.

Novinar Nedim Sejdinović ističe da je Srbija „nebezbedna zemlja, u kojoj su jezivi zločini, od kojih bi svaki zasluživao roman – svakodnevica“.

2Nasilje i sveopšti kriminal prosto dišemo sa vazduhom“, naglašava.

„Za to, naravski, najveću odgovornost snosi patološki Vučićev režim. Vučiću smeta to što svi mediji, kao oni većinski, ne ulepšavaju stvarnost do neprepoznatljivosti.

I pokazuju ovo društvo onakvim kakvo jeste – zverinjak, uz izvinjenje pravim zverima“, zaključio je Sejdinović.

Balša Božović, Izvršni direktor Regionalne akademije za razvoj demokratije, slaže se da Srbija jeste nebezbedna zemlja.

„Ako policajci i tužiteljke koji rade svoj posao profesionalno bivaju kažnjeni, a oni koji trguju narkoticima oslobođeni, onda ovo jeste nebezbedna zemlja. Jer ako policajci i tužioci nisu bezbedni niko nije bezbedan.

Vučiću su krivi mediji koji prenose istinu jer mu istina kvari imidž u svetu. Važno je podvući da je Srbija nebezbedna isključivo zbog njega i njegove vlasti“, naglašava Božović za Danas.

Igor Božić, programski direktor N1 Srbija, ocenjuje da svakim svojim nastupom predsednik targetira medije koje nema pod kontrolom.

„Konstantno kreiranje unutrašnjih i spoljnih neprijatelja je samo taktika kojom pokušava da kaže da je zemlja ugrožena, ali nikako da odgovori na pitanja o, u najmanju ruku, problematičnim potezima njegove apsolutne vlasti“, kaže Božić.

Dodaje da kao u svakom autokratskom režimu stvaranje nevidljivih protivnika treba da generiše zajedništvo u mržnji prema svima koji kritijuju vlast.

„Meni je to veće ugrožavanje države nego necenzurisano novinarsvo koje smatram patriotizmom“, zaključuje Božić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari