"Žele svoje pudlice": Vučić na tabli ispisao kako izgledaju pritisci na Srbiju, pomenuo i medije Junajted grupe 1Printscreen RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je, tokom današanjeg obraćanja, da se situacija oko dinara na Kosovu nije poboljšala uprkos namerama međunarodnih aktera da izvrše pritisak na Prištinu.

Srbija će biti primorana da donosi različite odluke kojima će se snalaziti i nalaziti alternativna rešenja za dopremanje dinara na KiM, naveo je on.

Dodao je da se nikome po tom ne žuri i da pritisak na Albance neće biti veći, već isključivo na Srbe i srpski narod.

Vučić je naveo da zapadni partneri očekuju od Srbije de fakto ili de jure priznanje Kosova.

„Tu uvek imate u podtekstu odricanje bilo kakvo i ekonomsko od republike Srpske“.

Očekuje se i uvođenje sankcija Rusije i antikineski stav.

„Srbija kao slobodna i nezavisna zemlja nije nešto što je popularno imoderno u današnjoj Evropi pa je bitno dobiti marionetski režim kakav smo imali do 2012“, naveo je on.

De jure ili de fakto priznanje KiM i odricanje od Republike Srpske se traži jer su Rusi na frontu u Ukrajini oni koji imaju inicijativu.

„Želeli mi ili ne, a svakako da ne bismo, postoji opasnost, a već se događala i verovatno bih na Putinov mestu u interesu zaštite svoje zemlje uvek mogao da se pzioivam na presedan Kosova. Ako ste vi mogli da imate Kosovo, neko će reći zapadnjacima, i mi možemo da imamo svoje primere“, naveo je.

Pritisci na Srbiju zato će rasti, a na kosovskog premijera Aljbina Kurtija oni de fakto neće postojati, već će ih biti onoliko koliko je dovoljno da ne dođe do sukoba.

Republika Srpska se posmatra kao remetilački faktor, a Srbija će biti dobra samo onda kada se bude potpuno odrekla RS, rekao je Vučić.

„Oni žele vraćanje starog režima, marionetska režima, sa kojima su upravljali kao lutkama u pozorištu, pudlicama“, naveo je. Ti koje Zapad želi na vlasti, rekao je, ponašaju se u skladu sa pomenuta tri zahteva zapadnjaka.

Većinska Srbija to ne prihvata i zato su ti pritisci sve veći, kaže.

Vučić je objasnio i kako se ti pritisci, kako je naveo, sprovode protiv Srbije i između ostalog preko medija koji imaju za cilj „kriminalizaciju i dehumanizaciju“ režima u Srbiji.

„Juče su u Junajted grupi objavili „Vučićev saradnik očitava brojila u Srbiji“ na naslovnoj strani. Ja ne znam ni ko j ečovek, ni da li sam se ikad čuo, mislim da nisam, niti sam ikada čuo za njegovo firmu. Ispostavi se da je Vučićev saradnik tako što je bio kum na svadbi nekome iz mesnog odbora“, rekao je on.

Dodao je da se priča da mu otac nije otac i da mu je „majka laka žena koja pravi decu s Albancima, pa je tako i njega napravila“.

Srbija je na Fridom hausu pala jer ga je pisao „čovek koji se zove Nikola Burazer“, rekao je on i dodao da kompletno civilno društvo ima isti stav.

Pritisak je i preko različitih grupa za pritisak, od verskih do navijačkih i mnogih drugih.

Argumentacija u pritisku na Srbiju je stalna demonizacija Srbije zbog tobožnjih nedemokratskih odnosno autokratskih tendencija. Dodao je da se govori i o tobožnjem lošem stanju u medijima.

„Drugo naravno čuvena Banjska i to je već postalo opšte mesto iz dva razloga – da bi se uvek smanjila krivica Kurtijevog režima“, rekao je on, dodavši da je tako kako se ne bi pričalo o pokušajima ubistva Srba na KiM.

Govoreći o pisanju Tajma o Banjskoj, za koje je ocenio da je neozbiljno.

Stvaraju i „besmislene izmišljene afere“ što znači da se „svakog dana izmislite jednog Vučićevog saradnika“.

„Da ne mislite da je to što Rot piše izazvano stvarnom brigom za izbore u Srbiji, videli ste da ništa nije napisao za izbore na severu Kosova, to su za njega legitimni izbori. Nikada reč neće reći“, rekao je on.

Primer kriminalizacije Srbije i priča o navodnom pribijanju Nikole Sandulovića, rekao je. „Reč je o kriminalcu i narko dileru koji je i Đinđića optuživao za sve i svašta po nalogu stranih službi“, naveo je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari