Vlasti Haitija proglasile su juče tridesetodnevnu žalost, posle katastrofalnog zemljotresa u kojem je, kako se procenjuje, stradalo najmanje 100.000 stanovnika, a više od 200.000 je povređeno. Dopisnici javljaju da na ulicama glavnog grada vladaju bande, pa je život postao nebezbedan i za lokalno stanovništvo. Američki vojnici pokušavaju da spreče ovakvo ponašanje, pa patroliraju ulicama i rasteruju izgrednike.

Nasilje i nedostatak osnovnih sredstava za život, jer do mnogih preživelih međunarodna pomoć još nije stigla usled loše infrastrukture, nagnao je mnoge da napuštaju prestonicu Port-o-Prens uvereni da će do vode i hrane lakše doći u unutrašnjosti Haitija. Dopisnici javljaju da svuda vladaju oskudica i krajnji očaj dok je cena ono malo životnih namirnica koje su preostale udvostručena. Preživeli su besni i frustrirani, spavaju na ulicama pod otvorenim nebom u improvizovanim šatorima.

Ispred ambasada SAD i drugih zemalja sve veći broj Haićana stoji u redu za vizu jer po svaku cenu žele da napuste zemlju. SAD su saopštile da će deci koja su u zemljotresu ostala siročad omogućiti privremeni ulazak u Sjedinjene Države kako bi im se ukazala lekarska pomoć. „Hiljade i hiljade ljudi napuštaju zemlju, nikada nisam video ovakvu jurnjavu“, kaže vozač autobusa Garet Sent Džulijen. Oni koji napuštaju prestonicu žale se da su morali nekoliko sati da čekaju da nađu mesta u pretrpanim autobusima. „Nisam mogao više da dozvolim da moja deca spavaju na ulicu“, kaže Rouz Mari Dedi, majka troje dece od kojih je jedno rođeno samo dva dana pre zemljotresa.

Jedan kanadski državljanin žalio se da čeka već satima kako bi svojoj 12-godišnjoj ćerki obezbedio pristojniji život. „Došao sam ovde po svoju ćerku, pošto joj je cela porodica poginula. Ne mogu da odem u Kanadu i ostavim je ovde. Ako to uradim, to znači da sam je ubio. Nema vode ni hrane u ovoj zemlji. Ona je već državljanka i ima 12 godina. Ne znam zašto nas držite da stojimo ovde?!“, rekao je Kanađanin.

U međuvremenu, američki helikopteri sleteli su juče u Haiti donoseći pojačanje u borbi da se uspostavi bezbednost u zemlji. Više od 2.000 marinaca i 1.000 američkih vojnika biće zaduženo za uspostavljanje reda na Haitiju. Veliki broj Haićana pozdravili su dolazak američkih snaga. „Srećni smo što vas vidimo, jer ovde imamo mnogo problema“, izjavio je Fed Felisant, stanovnik prestonice. Takođe, juče je američka vojska počela isporuku hrane i vode iz vazduha stanovnicima Haitija. Ukupno 14.000 obroka i 15.000 boca vode bačeno je iz vazduha u oblasti severoistočno od Port-o-Prensa. Zbog prebukiranosti aerodroma vojska je bila prinuđena da na ovaj način distribuira pomoć.

Portparol jedne britanske humanitarne organizacije kaže da su njihovi aktivisti uspeli da brodom dopreme zalihe pomoći u Žakmel, gradić na južnoj obali Haitija, u koji od zemljotresa 12. januara nije stigla nikakva pomoć. Humanitarni radnici su ustanovili da je u tom gradu 80 odsto lokalne infrastrukture razoreno i da je polovina svih kuća sravnjena sa zemljom.

Haitiju će za obnovu i jačanje institucija biti potrebno 10 milijardi dolara međunarodne pomoći, rekao je predsednik Dominikanske Republike Leonel Fernandez, na prvom međunarodnom sastanku posvećenom obnovi ove razrušene ostrvske zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari