Hapšenja efikasnija od novih propisa 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Nakon dve pljačke u kojima su počinioci iskoristili lažne policijske legitimacije kako bi prevarili svoje žrtve, Vlada Srbije odlučila je da reaguje.

Na sednici održanoj u četvrtak donete su dopune Uredbe o izgledu, formi i sadržini službene značke i legitimacije, koje zabranjuju da značke poseduju lica koja nisu pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Takođe, dopunom uredbe predviđene su i novčane kazne za izradu, puštanje u promet i posedovanje znački i legitimacija koje sadrže „elemente vizuelnog identiteta“ policijskih znački.

I dok pozdravljaju napore Vlade da urede ovu oblast, sagovornici Danasa upozoravaju da dugoročno rešenje ovog problema leži u efikasnoj primeni zakona koja lažno predstavljanje već tretira kao krivično delo.

Usvojene izmena uredbe predviđaju novčane kazne za one koji prekrše njene odredbe.

Tako, svako kod koga bude pronađena policijska legitimacija ili značka biće prekršajno kažnjen od 100.000 do 150.000 dinara, a ista će biti oduzeta.

Još veće kazne čekaju pravna lica koja zahtevaju ili učestvuju u izradi i stavljaju u promet značke koji sadrže vizuelne elemente autentičnih policijskih legitimacija.

Kazne za pravna lica variraju od 1,5 do dva miliona dinara, dok će odgovorno lice u tim subjektima morati da plati od 100.000 do 150.000 dinara.

Preduzetnik koji učestvuje u izradi i prometu ovih kopija biće kažnjen od 400.000 do 500.000 dinara.

Nezavisni sindikat policije (NSP), pozdravio je donošenje ove uredbe, navodeći da je obaveza svih građana, nevladinih organizacija i sindikata da poštuju propise Republike Srbije.

Ipak, predsednik NSP-a Velimir Lukić ističe za Danas da unutar sindikata postoje izvesne nedoumice vezane za pojedine odredbe uredbe.

„Mi kao sindikat izdajemo značke počasnim članovima, koje ni na koji način vizuelno ne podsećaju na značke koje nose policijski službenici. Međutim, i to je relativna stvar. Svako ko je i površno upoznat sa izgledom policijske značke ne može greškom da je zameni za značku koji mi delimo počasnim članovima, ali neko ko nikada nije video značku bi možda i mogao. Iz tog razloga sam poslao dopis ministarstvu tražeći da pojasne da li se izmenama ove uredbe nalazimo u prekršaju“, kaže Lukić.

On napominje da interni pravilnici sindikata propisuju da se počasne značke ne mogu dati osobama koje prethodno ne dostave dokaz da nisu osuđivani i da se protiv njih ne vodi krivičnih postupak.

Prema njegovim rečima, znatno veći problem od značaka koje podsećaju na policijske, predstavljaju falsifikati značaka koje na prvi pogled nije moguće razlikovati od pravih.

„Kod kriminalaca se najčešće pronalaze ovakve značke, a ne značke koje samo podsećaju na policijske. Stoga je ključno pitanje namera osobe koja poseduje takve legitimacije i da li planira da je iskoristi za vršenje krivičnog dela“, naglašava Lukić.

Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije pozdravio je izmenu uredbe o policijskim legitimacijama, tvrdeći da je zajedno sa uvođenjem novčanih kazni, važno dalje edukovati građane kako bi jasno razlikovali pravu od lažne policijske značke.

– Prigodne značke koje dele sindikati nisu problem, u pitanju je tekovina koja postoji širom sveta. Doduše, ukoliko one završe u rukama ljudi sklonih vršenju krivičnih dela to može da preraste u problem. Na taj način može da dođe do ugrožavanja građana, ali i do srozavanja ugleda policije, ističe Mijailović, dodajući da je pohvalno to što novo rukovodstvo ministarstva želi da se obračuna sa ovom praksom. On napominje da njihova počasna značka ni približno ne liči na policijsku, ističući da procedure PSS-a takođe zabranjuju dodeljivanje takvih priznanja osobama koje su osuđivane ili pod istragom.

Dosledna primena zakona

Bojan Elek, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku podseća da krivični zakonik već sankcioniše lažno predstavljanje kao službeno lice i da kazna za to delo može da ide i do tri godine u zatvoru.

– Problem, kao i uvek, jeste primena, tako da dodatno regulisanje ove oblasti neće popraviti situaciju, već samo dosledna primena zakona, zaključuje Elek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari