Opština Nova Varoš pokrenula je inicijativu za osnivanje firme koja će se isključivo baviti podsticajem razvoja poljoprivrede u zlatarskom kraju. Prvi projekat koji bi novoformirano preduzeće, u partnerstvu sa lokalnim udruženjima poljoprivrednika i preduzetnika, trebalo da realizuje jeste pokretanje proizvodnog procesa u nekadašnjem tekstilnom pogonu u Božetićima, u kome će biti instalirana linija za proizvodnju široke lepeze proizvoda od heljde – od brašna , preko testenina, do igračaka od heljdinih ljuspica. U novoj firmi biće zaposleno tridesetak radnika, a vrednost ove investicije, procenjuje se na više od 200.000 evra.


– Reč je o formiranju privrednog društva u kome će opština imati 50 odsto udela u vlasništvu, a novovaroška udruženja poljoprivrednih proizvođača i preduzetnika po 25. Namera nam je da na projektu heljde zaokružimo proces- od setve do gotovih proizvoda. Lokalna samouprava, kako planiramo, ugovornom će se obavezati da subvencioniše gorivo za setvu, sadnju heljde na površini od 200 hektara, kao i da finansira kupovinu semena i snosi troškove osiguranja zasada. Proizvođači će imati obavezu da ponude zemlju, ulože svoj rad i obezbede mehanizaciju. Najkasnije do 10. maja setva mora biti završena, a uporedo započinjemo i proces opremanja hale u Božetićima, instaliranja opreme i uređenja prostora po HASAP standardu, objašnjava Dimitrije Paunović, predsednik opštine Nova Varoš, koji je inicijator i pokretač ovog posla.

Prvi čovek opštine ističe da je proizvodnja zdrave hrane naš najznačajniji resurs, a da je lokalna samouprava, zbog slabašne privatne inicijative i nedostatka kapitala u ovom sektoru, morala da bude pokretačka snaga u ovom velikom projektu, za čiju će realizaciju biti potrebna sredstva od oko 200.000 evra. Novac će biti obezbeđen delom iz gradske ?kase?, a značajna finansijska ?injekcija? očekuje se i od resornog Ministarstva poljoprivrede i donatora. U čitav posao će se investirati etapno, a za početak opština ima u planu da za kupovinu oko 18 tona semena iz opštinskog budžeta opredeli oko dva miliona dinara, kao i dodatnih milion za preostale troškove setve.

Prvi razgovori oko nabavke semena i uspostavljanja dugoročne saradnje sa već iskusnim proizvođačima u ovoj oblasti, započeli su prošlog vikenda, kada su Opštinu Nova Varoš posetili predstavnici sarajevske firme „Heljdaeko“, koja je po proizvodnji heljde lider u zemljama eks Jugoslavije i šire.

– ‘Heljdaeko’ je po kvalitetu i svom širokom asortimanu, sa paletom od preko 50 proizvoda , prepoznatljiva na evropskom tržištu i najuspešnija na prostorima Balkana. Spremni smo da sa Opštinom Nova Varoš uspostavimo saradnju i pomognemo joj da uspešno startuje u ovom profitabilnom poslu. Ono što mi nudimo je nabavka semena po izuzetno povoljnim cenama, otkup proizvodnih viškova i zrna, kao i plasman na bosansko i evropsko tržište, rekao je Samir Mehonjić , vlasnik firme ‘Heljdaeko’.

Sarajevski privrednik je na sastanak sa predsednikom opštine i njegovim saradnicima , predstavnicima Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj – Milinkom Šaponjićem i Ivanom Novaković, došao u pratnji stručnih konsultanata -Senada Čolića i dr Nezira Tanovića, koji je profesor agronomije na Univerzitetima u Sarajevu i Mostaru. Profesor Tanović je tom prilikom govorio o prednostima heljde i benefitima od njene proizvodnje, razmenio znanja i preneo svoja teoretska i praktična iskustva u ovoj oblasti, istakavši da je plan novovaroških potencijalnih partnera odličan, površina od 200 hektara zasada impozantna, a da ova , inače, estezivna kultura, bez mnogo muke i rada, daje plodonosan prinos i u čitavom procesu obećava zapošljavanje velikog broja naših sugrađana.

– Morate raditi brzo i unapred odrediti preciznu dinamiku posla, jer vas u budućnosti očekuje ozbiljan posao sertifikacije. Savetujem vam, da pored heljde, razmišljate i o faceliji i projektu destilacije lekovitog bilja, jer su preparati ove vrste pravi hit na evropskom tržištu . Ono što je neophodno da uradite je i edukacija stanovništva o značaju heljde, kao i poljoprivrednih proizvođača kako da na adekvatan način pripreme zemlju, smatra profesor Tanović, koji je našem opštinskom timu obećao i snažnu podršku u izradi projekata sa kojima će lokalna samouprava aplicirati za finansijska sredstva kod međunarodnih donatora.

Poseta sarajevske delegacije novovaroškoj opštini završena je obilaskom proizvodnog pogona u Božetićima, čija prazna hala čeka investitora već više od dve decenije.

Inače, o namerama opštine upoznati su pre nekoliko dana i poljoprivrednici i lokalni proizvođači heljde, sa kojima su opštinski čelnici i predstavnici Kancelarije za razvoj održali sastanak, pozivajući sve zainteresovane da se, najkasnije do 5. aprila, prijave kod nadležnih u lokalnoj samoupravi, kako bi se u što kraćem roku sačinila evidencija o broju poljoprivrednika koji bi se upustili u partnerstvo sa opštinom i površinama oranica sa kojima gazduju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari