Trinaest svetskih lidera doputovali su juče u Brizbejn u Australiji, gde će tokom vikenda biti održan samit G-20 na kojem će biti razmotreni brojni svetski problemi, između ostalog, i pitanje ekonomskog rasta, poreskih malverzacija i otvaranje novih radnih mesta. Preostali lideri stižu danas u ovaj treći po veličini grad u Australiji.


Sve oči tokom samita biće uprte u ruskog lidera Vladimira Putina. Pojedini Australijanci pozivali su da se onemogući Putinu da dođe na samit besni zbog „duboko nezadovoljavajućeg“ odgovora Rusije nakon što su letos ruski separatisti oborili avion Malezija erlajnsa iznad istočne Ukrajine u kojem je bilo 38 Australijanaca. Domaćin samita australijski premijer Toni Abot optužio je Putina i za pokušaj “oživljavanja izgubljene slave carizma”.

Ruski predsednik stiže u Brizbejn u vreme povišenih tenzija sa Australijom, koja je uputila tri ratna broda prema svojoj severnoj obali nakon što su se pojavili ruski brodovi ove nedelje. Taj potez Abot je ocenio delom rastuće vojne pretnje Rusije. Da ruskom predsedniku neće biti nimalo prijatno u Australiji svedoči i poruka britanskog premijera Dejvida Kamerona da „ne bude siledžija“ prema manjim državama.

Obraćajući se australijskom parlamentu, Kameron je upozorio Rusiju da će se suočiti sa daljim sankcijama ako se ne bude posvetila rešavanju ukrajinskog konflikta, nazivajući akcije Moskve neprihvatljivim. „Jedna velika država vrši nasilje nad malom državom u Evropi. Videli smo posledice toga u prošlosti i trebalo bi da naučimo lekcije istorije i učinimo da se tako nešto ne ponovi“, poručio je Kameron.

Putin je, pre bilateralnog susreta sa Kameronom na marginama samita G-20, prvi put priznao da je spreman da se suoči sa katastrofalnim padom cena nafte. Rekao je da Rusija ima rezerve da izdrži kolaps zbog prihoda od nafte, ali i dodao da njegova zemlja „razmatra sve scenarije uključujući i katastrofalni pad cena energetskih resursa koji je u potpunosti moguć i mi to priznajemo“. Sankcije protiv njegove zemlje su, kako je rekao, besmislene i nezakonite i mogu da naškode ne samo ruskoj već i svetskoj trgovini. „Ovo je u suprotnosti sa međunarodnim pravom jer se sankcije mogu izreći samo u okviru Saveta bezbednosti UN“. Istakao je i da bi gotovo 300.000 radnih mesta u Nemačkoj moglo biti dovedeno u rizik da nema ugovora sa Rusijom. Putin će se na samitu u Brizbejnu susresti i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Gnjurenje u pesak

Brizbejn /// Brojne organizacije zalagale su se da na dnevni red dospe pitanje klimatskih promena. U skladu sa tim, više od 200 demonstranata u četvrtak su u znak protesta „zagnjurili glavama u pesak“ na plaži Blondi kao simboličan protest zbog nedejstva svetskih moćnika na polju klimatskih promena.

Neradni dan

Brizbejn /// Za lokalne radnike u Brizbejnu juče je bio neradni dan zbog brojnih izmena u režimu saobraćaja. Više od 6.000 policajaca zaduženo je za bezbednost učesnika samita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari